Црква

Патријарх у заветрини, а промоције неће бити

Након што је објављена вест да ће естрадна уметница Венди да у сали цркве „Свети архангел Гаврило“ промовише своју књигу, на жалост љубитеља књижевности промоција је отказана. Сви Вучићеви таблоиди (Информер, Блиц, Ало … ) су пренели потпуно исту вест:

„Весна Вукелић Венди, краљица скандала, опскурних вашара и ријалитија, заказала је промоцију своје прве књиге „Мистерија црне жене“ у парохијском дому цркве Светог Архангела Гаврила у Београду, али је под пртиском верника овај догађај, на крају, отказан. Промоција је требала да буде одржана 17. новембра у 18 сати, а као говорници су најављени: аутор романа Весна Вукелић, писац Радомир Андрић и професор др. Драган Вучинић. Иако је догађај отказан, још није званично познато ко је исправа дозволио да представља писаније у црквеном објекту. У разговору за Републику, Вукелићева истиче да је првобитно добила дозволу од цркве да тамо одржи промоцију, али је на крају, додаје, био велики притисак, па је догађај отказан.

– Информацију да ми се ово отказује сам добила јуче. Спољашни притисак је био велики на цркву, ко је то радио ја не знам, али успели су да откажу догађај. Књига је писана под благословом духовника и нормално је било да се крене од цркве, од њих сам добила дозволу, ту стално идем. Промоције ће свакако бити, али у неком другом објекту у Београду, биће после и у другим градовима – каже Венди у даху“.

У Србији наравно не постоји „истраживачко новинарство“, а и текстови у таблоидима не поштују никакве новинарске норме. Тако остаје загонетка ко су ти „верници“ под чијим притиском је промоција отказана. Неко ко се бар мало разуме у живот цркве добро зна да је за ову промоцију благослов морао да да локални свештеник, а опет он не без благослова надлежног епископа, а који је у овом случају главом и  брадом патријарх српски и митрополит београдско карловачки господин Порфирије. 

Зашто се патријарх не помиње у тексту је свима јасно, зато што у Вучићевим таблоидима као један од стубова власти има потпуну заштиту, па макар хвалио Степинца, писао емотивне текстове о Загребу, признавао македонске расколнике …

Српски песник Гојко Ђого је у своје време робијао због објављивања збирке песама  „Вунена времена“. Мислећи на Броза имао је и стих „Волео је да сере у заветрини“. Ту заветрину су Брозу омогућавали тадашњи медији, а у доба без интернета и са два ТВ канала посао им је био баш олакшан. 

На крају ће таблоиди да нам објасне да је за скандал или аферу крива Венди, а онај који је главни кривац ће као у вуненим временима да остане у заветрини.

Аутор: Предраг Вучинић, Мелбурн

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!