Црква

Патријарх српски и честитка за Божић јеретицима

Епархија Рашко призренска уз благослов епископа Артемија је објавила књигу јеромонаха Саве (Јањића) „Екуменизам и време апостасије“ (1994. г.) „Екуменизам и време апостасије“ (пдф) . Апостасија у православљу представља одбацивање Господа Исуса Христа, престанак веровања у Њега као Сина Божјег, Искупитеља и Спаситеља, и прелазак у неку другу религију, родноверје-неопаганизам, сатанизам или губитак религије – атеизам.

Екумениста Порфирије и време апостасије у СПЦ
Фото: feljton.rs

Много касније се о Сава покајао зато што је књигу написао и патријарху и браћи владикама се оправдао да је био наговорен и преварен од епископа Артемија. Нажалост често нам се дешава у савременим временима да нешто прочитамо или посведочимо и да се упитамо, да ли нам је време апостасије стигло? На 25. децембар по новом календару, баш на дан када католици, протестанти и део православаца слави Божић по новом календару као ударна, прва вест на интернет презентацији СПЦ је изашао текст: Божићна честитка Патријарха српског Порфирија.

Патријарх Порфирије објављује своју Божићну посланицу на римокатолички Божић са Ђотовом сликом коју је папа Франциско користио за своју посланицу 2016

Што би млади рекли „кликнем“ на наслов да видим коме то Патријарх српски честита Божић, и наравно који то Божић. Ту читалац открива да Његова светост патријарх српски Божић (Рожденије Христово) честита свима који славе по новом календару. Пошто се у цркви традиционално веома поштује и црквени протокол важно је и коме се првом међу новокалендарцима празник честита: “ цариградском Вартоломеју“, а после редом и свим осталима па и нама блиским „папи римском Фрањи, Архиепископу кентерберијском Јустину Велбију, апостолском нунцију у Републици Србији Надбискупу Санта Ганџемију …“.

Често можемо да чујемо или прочитамо да у Србији постоје „страни плаћеници, амерички шпијуни и народни издајници“, али пошто се ова фраза изпонављала стотине пута и то и од скупштинских старлета, лудака сваке врсте, пинк аналитичара … мало је и то етикетирање избубило на снази и озбиљности иако да таквих у земљи Србији сигурно да има и то подоста.

У једном од својих текстова Диогенис Валванидис пише веома документовано о повезаности америчке ЦИА и Васељенске патријаршије: „… Када је реч о утицају ЦИА на Васељенску патријаршију, београдска Политика је 20. фебруара 2020. године објавила чланак под насловом „ЦИА открила документе о сарадњи са Васељенском патријаршијом“. Тиме је само потврђено да је америчка обавештајна агенција изабрала древну Васељенску патријаршију и њеног поглавара, оценивши да на тај начин може лако да реализује све планове у корист светских глобалистичких сила. Морамо признати да су правилно проценили, јер је једино Православна црква остала последња брана традиционалних вредности (вера, породица, отаџбина и традиција), као и хришћанских догми светих апостола, светих отаца и Васељенских сабора… Још пре много година, документи из архива ЦИА показују да су САД биле уплетене у избор цариградског патријарха, што је довело до раскола у православном свету и религиозно-политичких афера. Васељенски патријарх Атинагора је био врховни поглавар Васељенске патријаршије од 1948. до 1972. године. Он је ову улогу добро одиграо… Вартоломеј (пензионисани официр турске војске) је још 1990. године почео да се сукобљава са Руском православном црквом, Прво у Естонији, за коју је рекао да је његова територија, а затим 2018. године у Украјини где је без обзира на каноне легализовао локалне расколнике. У сваком случају то је била личност која је одговарала ЦИА и Стате Департменту … Узимајући у обзир горе наведене чињенице, питамо се да ли садашњи Васељенски патријарх Вартоломеј Први, који је очигледно доносио све одлуке под утицајем страних политичких и обавештајних центара моћи, треба и даље да остане Први међу једнакима у Православној цркви, са дубоко нарушеним кредибилитетом, легитимитетом и дигнитетом своје личности и функције коју обавља? Подсећања ради, Васељенски патријарх је донео неканонску одлуку о додељивању аутокефалности тзв. Православној цркви Украјине, подржао доношење одлуке државних органа Литваније, о одвајању Православне цркве Литваније од Руске православне цркве као Мајке-цркве, што се никада пре није догодило у историји Православне цркве. Васељенски патријарх је такође извршио и неканонски „упад“ у поље јурисдикције СПЦ, сугеришући давање самосталности а потом и аутокефалности тзв. МПЦ – Охридској Архиепископији“.

Дођоше нам тако времена апостасије када у истом дану Јеврејин Зеленски честита католички Божић православним у Украјини, „Митролопит“ неке аутокефалне православне украјинске цркве изјављује да верници од сада могу по избору да славе Божић по старом или новом календару (препоручује нови да се не би славило са Русима), а код нас партијарх српски свечано, на сва звона четита дане Христовог рођења америчком шпијуну и расколнику Вартоломеју. 

Што се мене тиче (поштујем другачије мишљење других) време апостасије нам је одавно дошло и траје.

Аутор: Предраг Вучинић

Хвала на поверењу! Молим вас поделите, ширите истину!