Србија и србске земље

Парастос Србима на Влашићу покушали спријечити Бошњаци са ратним заставама

Влашић- парастос Фото: СРНА

Парастос на платоу Меокрње на Влашићу за 21 српског борца које су убили припадници муслиманских снага у протеклом рату данас је покушало да спријечи стотињак Бошњака, који су стигли са ратним заставама тзв. Армије БиХ. Влашић- парастосФото: СРНА

До већих инцидента није дошло због прибраности учесника окупљања и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који нису насјели на провокацију Бошњака јер су донијели ратне заставе на мјесто великог страдања српских бораца, јавио је дописник Срне.

Ово мјесто на платоу Влашића припада Републици Српској и ту се већ другу годину служи парастос за 21 српског борца који су страдали у муслиманским офанзивама на ову коту 1992. и 1994. године.

Међутим, данас су се појавили и припадници бошњачке националности да би на истом платоу на Влашићу обиљежили страдање припадника такозване Армије БиХ у протеклом рату, као и учесника НОР-а.

Меокрње на Влашићу- парастос српским борцима

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић истакао да је ово послије 28 година други долазак на Меокрње, мјесто великог страдања српских бораца, те најавио да ће се у будућности сваке године на данашњи дан окупљати на овом мјесту.

– Јунаштво српских бораца који су бранили Меокрње никада неће бити заборављено. Настојаћемо да заједничким снагама са руководством општине Котор Варош подигнемо спомен-обиљежје и поставимо заставу Републике Српске на ово мјесто страдања – рекао је Савановић.Меокрње на Влашићу- парастос српским борцима

Парастосу српским борцима присуствовали су ужи чланови породица погинулих, те њихови саборци, који су учествовали у борбама за Меокрње 1992. и 1994. године.

Тада је, бранећи границу општине Котор Варош, рањено 18 бораца 22. Пјешадијске бригаде, а три су заробљена.

Иако је та тачка изгубљена, даља офанзива непријатељских муслиманских снага према Котор Варошу је заустављена и консолидована је линија одбране, која је очувана до завршетка рата.

Парастос је служио протојереј Станоја Зељковић, а вијенце су на спомен-обиљежје положили замјеник начелника општине Котор Варош Младен Тривуновић и предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић.

На Меокрњу су живот за одбрану Републике Српске положили Зоран /21/ и Јован Ђекановић /37/, Миленко /43/ и Љубомир Стојановић /29/, Стаменко /34/ и Драган Смиљић /33/, Зоран Цицмановић /30/, Љубоја Гаврић /36/, Младенко Гелић /25/, Слободан Јурић /26/, Бранислав Крагић /25/, Жељко Марковић /20/, Маринко Пејић /22/, Алекса Тепић /41/, Благоја Јолџић /38/, Неђо Ђурановић /33/, Ново Чупић /36/, Стаменко Бабић /36/, Велибор Катана /20/, Томо Керезовић /35/ и Драгомир Сакан /35/.

Извор: https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=400930

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!