Свет

Пандемија је била само проба – Бајденова администрација се спрема да прогласи…

Фото: bbc.com

Администрација председника демократа Џоа Бајдена спрема се да прогласи „климатску ванредну ситуацију“ са ограничењима јавних слобода сличним пандемији Kовида, упозорава неколико инсајдера из енергетске индустрије.

Групе из енергетске индустрије страхују да Бела кућа планира да прогласи ванредно стање налик пандемији које ће председнику дати нова овлашћења.

„Они се нагињу том правцу“, рекао је председник америчког удружења за нафту и гас Tim Stjuart зa Just the News.

„Ако председнику дате ванредна овлашћења да прогласи климатско ванредно стање, то је исто као Ковид“.

Декларација о „климатским ванредним ситуацијама“ могла би дати Бајдену и демократама „огромна овлашћења да затворе све, од комуникација до инфраструктуре“, упозорава Стјуарт.

„Они буквално могу да ураде тачно оно што су урадили током Ковида“, рекао је Стјуарт.

„Ако се не слажете са климатским ванредним стањем, мишљење може бити цензурисано“.

„Заиста морамо да обратимо пажњу на то јер би та моћ могла бити продужена на неодређено време док се не заврши „климатска ванредна ситуација“.

“Ко зна колико би то трајало.”

Председник Бајден и други званичници администрације рекли су да су Сједињене Државе и свет усред „климатске кризе“ и користили су термине описујући је као ванредно стање.

До сада је Бајден стопирао да прогласи ванредно стање.

Међутим, неке демократе и еколошке групе су агресивно гурале ту идеју.

Око 60 демократа у Конгресу недавно је подржало закон познат као „Закон о климатским ванредним ситуацијама из 2021“.

Предлог закона, који је спонзорисао демократски представник Ерл Блуменауер (Д-ОР), захтевао би од Бајденове администрације да донесе декларацију о ванредном стању у вези са климом.

Прошле недеље, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш је унео панику објавивши нову поруку која изазива страх.

Гутереш је изјавио да је „ера глобалног загревања завршена“ и да је „дошла ера глобалног кључања“.

Користећи придеве који укључују „застрашујући“, Гутереш је рекао да земље чланице УН „морају да претворе годину жарке врућине у годину горуће амбиције“.

Бројни корпоративни медији, укључујући Лос Анђелес Тајмс, изнели су предлоге као што је намерно спровођење „замрачења”(искључење струје) како би се „помогло у решавању климатских промена”, како је известио Слеј њуз.

Чланак који је прошле недеље објавио британски левичарски лист Гардијан позива Бајденову администрацију да „прогласи климатску ванредну ситуацију“ и наводи да то „мора да учини сада“.

Стјуарт је недавно рекао да су чланак ЛА Тајмса и слични извештаји део „пропагандног рата“.

Он каже да је осмишљен да „услови јавност да мисли да је њихова дужност према држави да буду јадни, да им буде хладно и да буду гладни“.

„Није било тако давно да би чак и демократе постављање оваквог питања сматрали бесмисленим“, рекао је он.

„На крају крајева, један од проблема који дефинишу земље Трећег света је недостатак поуздане енергетске инфраструктуре и снабдевања.

Усред релативно високих температура широм источне обале прошле недеље, Бела кућа је послала оно што је описала као „прво упозорење о опасности од топлотног таласа за људе који раде напољу“.

„Председник Бајден је затражио од Министарства рада (ДОЛ) да изда прво упозорење о опасностима за топлоту, а ДОЛ ће такође појачати примену како би заштитио раднике од екстремне топлоте“, наводи се у извештају Беле куће објављеном 27. јула.

„Годинама је врућина била број један узрок смрти узрокованих временским приликама у Америци“.

У то време, Бајденова објава дошла је пошто је око 40 одсто становништва САД било под упозорењима о топлоти, према Националној метеоролошкој служби.

Од 30. јула, вруће време је углавном отишло на југоисток Сједињених Држава, навела је агенција.

Највећи амерички оператер електричне мреже такође је прошле недеље издао хитно упозорење због велике потражње енергије.

„ПЈМ је издао ова упозорења како би помогао у припреми генератора за почетак интензивне топлоте“, рекао је оператер мреже.

„Упозорење о врућем времену помаже да се особље и постројења за пренос и производњу припреми за екстремну топлоту и/или влагу који могу изазвати проблеме са капацитетом на мрежи.

„Очекује се да ће температуре бити близу или изнад 32 степена у овим регионима, што повећава потражњу за електричном енергијом.

Посебно, подаци Агенције за заштиту животне средине показују да су се неки од најтоплијих топлотних таласа у Сједињеним Државама догодили 1930-их, а посебно 1936. године.

Подаци показују да температуре последњих година нису ништа необично.

У исто време, током те исте деценије, догодио се Dust Bowl, који је у великој мери оштетио обрадиво земљиште широм централних Сједињених Држава, док је изазвао масовни егзодус фармера у јужну Калифорнију који је инспирисао „Грожђе гнева“ аутора Џона Стајнбека.

Раније ове године, ПЈМ је објавио извештај у којем се сугерише да државне и савезне политике за декарбонизацију мреже „[представљају] све веће ризике за поузданост током транзиције, због потенцијалне временске неусклађености између одбацивања ресурса, раста оптерећења и темпа уласка нове енергије“.

Декарбонизација мреже се односи на смањење употребе фосилних горива и веће ослањање на соларне панеле, ветар и хидроелектричне изворе енергије.

Упозорења енергетске индустрије долазе након што се појавио видео на којем ћерка оснивача Светског економског форума (WЕF) Клауса Шваба ликује што долазе „климатске блокаде“.

Никол Шваб је током панел дискусије WЕF-а рекла да су тиранска ограничења током пандемије Kовида послужила као претходница надолазећим „климатским блокадама“.

Према Nicole Schvab, Kовид је био „огромна прилика“ да се тестира како ће се јавност повиновати ауторитарним мерама које би се могле искористити за увођење програма „Велико ресетовање“ WЕF-а.

WЕF-ова промоција наратива о „климатској кризи“ настоји да „створи промену која није инкрементална… да би се природа позиционирала у срж економије“, према Швабовој наследници.

Извор: Србин.инфо – SlayNews

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!