Србија и србске земље

Отворено писмо 15 официра полиције „министру“ Стефановићу

Небојше Стефановића

Официри полиције Републике Србије, њих 15, чији је идентитет познат редакцији Директно.рс, послали су писмо у којем су истакли незадовољство радом, кадровским решењима, односом према запосленима министра Небојше Стефановића и ситуацијом у МУП-у.

Писмо преносимо у целости:

Господине „министре“,

ви сте са фалсификованом дипломом министар полиције. Налазите се на челу једне безбедносне службе која би требало да буде гаранција безбедности грађанима Србије. Својим нестручним поступањем нарушавате и угрожавате функционисање система безбедности Републике Србије. С обзиром на то да нисте школовани из области безбедности, ви директно угрожавате територијални интегритет Републике Србије, самим тим и безбедност грађана и њихове имовине. Да ли сте свесни коликој опасности сте на овај начин изложили нашу децу, наше мајке и очеве, нашу државу?

1. Зашто се мешате у рад директора полиције са својим кадровским предлозима? Уколико желите да обесмислите рад и само постојање полиције, ви онда то радите савршено, само на жалост грађана Србије! Уколико то радите свесно, то је кривично дело. Међутим, уколико ви заиста желите да унапредите рад полиције и подигнете ниво безбедности на виши ниво, онда ћемо вам рећи да све радите потпуно погрешно. Питајте за савет школоване, искусне безбедњаке. Није срамота питати.

Биљана Поповић Ивковић

2. Зашто имате толику потребу да понижавате нас полицајце (мислимо овде на огроман број полицајаца који су поштени и часни професионалци) који сваки дан ризикујемо своје животе да би грађани били безбедни? Одакле вам идеја да за државног секретара поставите жену која о безбедности не зна ама баш ништа, а којој полиција предаје рапорт! Гђа Биљана Поповић Ивковић је један од главних кадровика у МУП-у. Понављала је разред у средњој школи, завршила неадекватан приватни факултет који је замаскиран тзв мастер радом из безбедности.

3. Зашто се као министар нисте окружили стручним професионалцима, а не људима са сумњивим диипломама, сумњивим безбедносним проверама, необјашњиво великом имовином несразмерно са полицијском платом коју примају? „Нема лудила од којег се човек не може излечити, осим сујете”, рекао је Жан Жак Русо. Тачно. Сујета вас је савладала, избила као вулкан из вас. Ваш говор тела (који показује једну слабост, а то полицајци знају да читају) и ваш психолошки профил говори да сте ви човек који је спреман на све, само да не осети последице. Сигурни смо у то.

4. Како је могуће да на места генерала постављате људе са завршеним ДИФ-ом (факултет физичког васпитања?)

5. Како је могуће да је помоћник директора за специјалне јединице човек који никада, нити један дан, није био припадник специјалних јединица?

6. Како је могуће да други помоћник директора има завршен Алфа систем факултет (трогодишњи) који је замаскиран мастер радом из безбедности?

7. Како је могуће да сте Ненада Вучковића, бившег припадника Војске Србије, довели са средњом школом у МУП. Убрзано је „завршен“ неки факултет и хтели сте одмах да га поставите за заменика команданта жандармерије чему се одмах успротивио командант Драговић, па је постављен за саветника команданта. Зашто понижавате припаднике жандармерије који су крварили за ову земљу? Зашто?! Вучковић је безбедносно интересантна особа последњих 10-15 година и немогуће је да он има позитивну безбедносну проверу! О чему се овде ради, „министре“?

8. Како је могуће да је ваш пријатељ, рођак или кум, покојни Предраг Ђурђев имао дозволу за ношење оружја? Тај исти Ђурђев је убио у нервном растројству директора АМСС, Мирка Бутулију. Откуд Ђурђеву силни пиштољи?

9. Зашто сте дозволили да се у систематизацији МУП-а признају дословно сви факултети који немају у свом плану и програму предмете из безбедности? Мегатренд, ТИМС, Виша тренерска, Виша пословна, БК универзитет, ДИФ, Банкарска академија, па чак и Пољопривредни факултет! По вашој логици „министре“ Стефановићу, безбедност у Србији је на завидном нивоу, нема криминала, мафије, картела, па вам није битно које школе су официри полиције завршили! По вашој логици, полицајци који су нпр. завршили Правни факултет или Полицијску академију могу да упишу специјализацију нпр из хирургије или пилотирања!

Све ово би било јако смешно да није истинито и да се све ово данас не одражава на целокупну безбедност у Србији. Поставили сте послушне чауше који вам се диве како сте снажни у теретани, како одлично пуцате оружјем, како се разумете у све што дотакнете, они који вас тапшу по рамену. Само, истина је потпуно другачија и трагична. Ви сте залутали у безбедносни сектор. Последице вашег незаконитог уплитања у рад Дирекције полиције биће дуге и тешке. Избрисали сте линију разграничења између криминалаца и полицајаца, јер сте управо ви довели и запослили на руководећа места Горана Папића, Дијану Хркаловић, Биљану Поповић Ивковић, Ивана Ристића.

Ви сте, вероватно, МУП гледали на начин на који сте гледали фирму господина Ницовића. Ваше „велико“ искуство сте хтели да пренесете у МУП. Мало сте само погрешили. МУП је државна институцја, полицајци су људи који имају породице, децу и који највећим делом поштено живе и раде. Будите сигурни да многе од њих нећете успети да злоупотребите за незаконите радње. Изложили сте полицајце константном притиску и тензији, да ћемо изгубити посао уколико не будемо извршавали наређења. Знате, има једна зачкољица. Полицајци у великој већини знају шта су законита а шта противзаконита наређења, те самим тим смо и сигурни да ће многи одбити извршење наређења уколико је оно незаконито. Уосталом, погледајте Закон о полицији.

За крај, господине Стефановићу, изложили сте нас шиканирању, како од стране људи које сте довели са собом, тако и од стране хулигана које више поштујете него нас. Ви сте можда „зарадили“ доста новца, а и ако не буде ваше кривичне одговорности (у шта чисто сумњамо и ми и ви) ви се можете одселити у неку другу државу. Ми не можемо, нити желимо. Ми волимо своју државу. Знате, „министре“, праве искрене патриоте воле своју државу, поштују законе. То показују радећи свакодневно на очувању безбедности Србије. На речима су сви патриоте, позивају се на државу и законе, а неки од вас на државу гледате као на плен! У нади да ћете у што скорије време напустити МУП и ви и ваша камарила, поздрав!

15 официра полиције Републике Србије

(идентитети познати редакцији)

Извор: direktno.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!