Србија и србске земље

Откривене локације камера које прате сваки корак Београђана

Портал hiljadekamera.rs објавио је да су лоцирали већ око 100 паметних камера за надзор на улицама Београда. Према мапи, коју су израдили на основу обавештања грађана, највише камера је на територији новобеоградске општине.

Како наводе проверили су већину информација које су добили од грађана и направили мапу са њиховим распоредом.

“Циљ нам је да све камере у граду ставимо на мапу која ће бити разумљива и доступна суграђанима, а до тада смо припремили привремену мапу”, наводе.

Покретачи портала упозоравају да се камере за систем паметног надзора на улице Београда постављају без учешћа јавности, без разговора о последицама и мимо начела прописаних законима и Уставом.

Иза портала хиљадекамера.рс, како се наводи, стоји заједница појединаца и организација које се залажу за одговорно коришћење технологије за надзор. Они позивају грађане да им помогну у лоцирању видео надзора на улици.

“Технологија за препознавање лица и предмета почива на претпоставци да смо сви ми могући криминалци: снимају се наша кретања и сусрети, анализирају се наши поступци, предвиђа се наше понашање. Потпуни губитак анонимности представља својеврсно лишавање слободе – свест да смо под надзором драстично мења наше одлуке”, истиче се на овом порталу.

У међувремену, полиција је објавила своју листу са 131 камерним местом, али како додају на порталу грађанска мапа садржи паметне камере које полиција није објавила.

Тврде да су већ проверили тридесетак камера са списка полиције и да је највећа разлика између полицијске и њихове мапе на територији Новог Београда.

“Та општина је преплављена паметним камерама за масовни надзор. Према полицијској бази, северно од аутопута има их 31, а јужно још 37. Грађанска мапа идентификовала је укупно 11 на целој општини” објашњавају.

С друге стране, како истичу, полиција не помиње ниједну камеру на Звездари, а док су они лоцирали шест.

Полицијска база наводи само две на Врачару, а портал хиљаде.камера.рс да их је на тој општини пет.

На Вождовцу су грађани порталу пријавили 15 локација на којима су паметне камере.

Раковица је једина градска општина на којој ни грађани ни полиција засад нису открили ниједну камеру из система за паметни надзор. Такође, ниједна приградска општина на својим улицама наводно још увек нема паметне камере.

Извор: nova.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!