Srbija i srbske zemlje

Otišao kod lekara da mu previju ranu, a osudili ga na zatvor?!

„To nije slučaj, to je tragedija“, počinje priču tonom šokiranog čoveka advokat Nebojša Šeperac iz Jagodine, čiji je klijent, poput kakvog kriminalca, ne poput čoveka socijalno ugroženog, bolesnog i poštenog, osuđen na dve godine zatvora, po kratkom postupku, iako je sve došlo kao posledica traženja hitne lekarske intervencije.

Sam uvod u priču i predstavljanje klijenta, nagoveštavalo je da priča neće biti laka za čitanje, niti advokatu Šepercu za priču. Potpuno filmski scenario, sa tragičnim krajem, o čoveku koji je lišen slobode dve godine, ispostaviće se, ne njegovom krivicom.

– Moj klijent je trbuhom za kruhom otišao u Luksemburg da radi. Ima troje dece, sina šećeraša koji prima insulin četiri puta dnevno, nezaposlenu ženu. Usled teške porodične situacije otišao je da radi na gradilište u Luksemburg, poslovi po tri meseca. Tamo je pred povratak u Srbiju povredio nogu, jer mu je pala greda – priča za Direktno.rs advokat Šeperac.

Kada je krenuo put Srbije, na granici je bio zadržan 48 sati. Tog, 19. marta rečeno mu je da mora da bude u samoizolaciji.

– Uzeli su mu sve podatke i broj telefona i rekli mu da sačeka 24 sata da mu se neko javi iz zdravstvenog centra iz Ćuprije. On živi u Jagodini. Čak mu je i usput noga otekla. On je pogledao i video da je rana počela da gnoji i da krvari. Budući da nije dobio apsolutno nikakve instrukcije, niti je propisano, šta da radi kada ima hitan zdravstveni problem, a u samoizolaciji je, on je potražio pomoć.

Tu je već krenula drama. Nesrećni čovek je išao automobilom do bolnice, međutim, razgovore u bolnici je vodila njegova supruga, dok je on sedeo u autu.

– Njegova supruga je izašla do Hitne pomoći u Jagodini, da pita šta da rade, rekli joj da bi trebalo da se javi Dom zdravlja. Potom su otišli do Doma zdravlja, na šalteru su joj rekli da mogu da ga prime, u konsultovanju sa doktorkom. Oni su znali da je došao iz Luksemburga, izmerili mu temperaturu na ulazu i doktorka je rekla da „nema problema, samo da stavi zaštitnu opremu i da ga uvedu“. Tu je žena napisala izveštaj i naložila da mu se noga previje i očisti rana. Dve sestre su mu pružile pomoć.

Iako nigde nikoga nije bilo u bolnici, u tom trenutku se pojavila treća doktorka.

– Ona je podigla to sve na neki novi nivo, pozvala policiju, policija došla, izrekla mu zadržavanje i odvela ga za Požarevac. Te večeri sam otišao da primim rešenje o zadržavanju, i meni nisu dozvolili da razgovaram sa njim. Nisam mogao ni da ga vidim. Bukvalno.

Sutradan su mu zakazali produženje pritvora i rekli da nije neophodno njegovo prisustvo. A po kratkom postupku usledila je i kazna, kojom će mu biti oduzeta sloboda dve godine.

– Neophodno je njegovo prisustvo, što ne bi bilo. Danas je bilo suđenje preko video linka, dali mu dve godine zatvora i „ćao, ćao“. Čovek šokiran, plače kao kiša. Nije na silu ušao u bolnicu, nije ništa. Rekli su mu „uđi“. Kako bi mu drugačije pružili pomoć da nije došao? On nije došao iz hira… To je strašno. To je zaista strašno. Ja ne mogu da verujem šta se dešava. Preko 30 godina sam advokat, ovo je zaista neverovatno.

Advokat ističe da je bilo potrebno da ga obaveste šta da radi usled potrebe za medicinskom pomoći. Kako bi trebalo tada da se ponaša i gde da ide. Kome da se javi. Od svega toga, ništa nije bilo.

– Ništa niko nikome ne govori, a sve se navodno podrazumeva. Kada vam u upravnom postupku saopšte usmeno rešenje, imaju osam dana da vam daju pisano. Da biste imali pravo žalbe. On pisano rešenje nije dobio. Niko nije hteo da razgovara sa njim.

– Objavljena je lista zemalja. Znači nije došao iz Italije, Španije, Francuske… Nije zemlja sa intenzivnim slučajevima oboljevanja od koronavirusa. On je posle svega toga pregledan i utvrđeno je da nema simptome korone. Već 20 dana je u tom pritvoru, nema temperaturu, nema tegobe, nema ništa. A u pritvoru je jer postoji opasnost da ne ponovi delo?! I tako je ostao u Požarevcu. Tri godine su predviđene za slučajeve koji konstantno ugrožavaju druge i više puta krše… A ovde su se kola slomila na čoveku, socijalno ugroženom, od kojeg zavisi porodica, koji je iz krajnje potrebe ukazivanja medicinske pomoći ovo uradio.

Za kraj, advokat je istakao da nema potrebe da „ponavlja priču o suđenju putem video linka“, jer je to poznata stvar.

– Sigurno su sudije dobile neki nalog i neku instrukciju. Tužilac mi je rekao da su dobili naređenje da traže tri godine kaznu zatvora, bezuslovno – zaključio je avokat Šeperac za Direktno.rs.

Izvor: direktno.rs

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu koja je u Srbiji zabranjena!