Србија и србске земље

Отишао код лекара да му превију рану, а осудили га на затвор?!

„То није случај, то је трагедија“, почиње причу тоном шокираног човека адвокат Небојша Шеперац из Јагодине, чији је клијент, попут каквог криминалца, не попут човека социјално угроженог, болесног и поштеног, осуђен на две године затвора, по кратком поступку, иако је све дошло као последица тражења хитне лекарске интервенције.

Сам увод у причу и представљање клијента, наговештавало је да прича неће бити лака за читање, нити адвокату Шеперцу за причу. Потпуно филмски сценарио, са трагичним крајем, о човеку који је лишен слободе две године, испоставиће се, не његовом кривицом.

– Мој клијент је трбухом за крухом отишао у Луксембург да ради. Има троје деце, сина шећераша који прима инсулин четири пута дневно, незапослену жену. Услед тешке породичне ситуације отишао је да ради на градилиште у Луксембург, послови по три месеца. Тамо је пред повратак у Србију повредио ногу, јер му је пала греда – прича за Директно.рс адвокат Шеперац.

Када је кренуо пут Србије, на граници је био задржан 48 сати. Тог, 19. марта речено му је да мора да буде у самоизолацији.

– Узели су му све податке и број телефона и рекли му да сачека 24 сата да му се неко јави из здравственог центра из Ћуприје. Он живи у Јагодини. Чак му је и успут нога отекла. Он је погледао и видео да је рана почела да гноји и да крвари. Будући да није добио апсолутно никакве инструкције, нити је прописано, шта да ради када има хитан здравствени проблем, а у самоизолацији је, он је потражио помоћ.

Ту је већ кренула драма. Несрећни човек је ишао аутомобилом до болнице, међутим, разговоре у болници је водила његова супруга, док је он седео у ауту.

– Његова супруга је изашла до Хитне помоћи у Јагодини, да пита шта да раде, рекли јој да би требало да се јави Дом здравља. Потом су отишли до Дома здравља, на шалтеру су јој рекли да могу да га приме, у консултовању са докторком. Они су знали да је дошао из Луксембурга, измерили му температуру на улазу и докторка је рекла да „нема проблема, само да стави заштитну опрему и да га уведу“. Ту је жена написала извештај и наложила да му се нога превије и очисти рана. Две сестре су му пружиле помоћ.

Иако нигде никога није било у болници, у том тренутку се појавила трећа докторка.

– Она је подигла то све на неки нови ниво, позвала полицију, полиција дошла, изрекла му задржавање и одвела га за Пожаревац. Те вечери сам отишао да примим решење о задржавању, и мени нису дозволили да разговарам са њим. Нисам могао ни да га видим. Буквално.

Сутрадан су му заказали продужење притвора и рекли да није неопходно његово присуство. А по кратком поступку уследила је и казна, којом ће му бити одузета слобода две године.

– Неопходно је његово присуство, што не би било. Данас је било суђење преко видео линка, дали му две године затвора и „ћао, ћао“. Човек шокиран, плаче као киша. Није на силу ушао у болницу, није ништа. Рекли су му „уђи“. Како би му другачије пружили помоћ да није дошао? Он није дошао из хира… То је страшно. То је заиста страшно. Ја не могу да верујем шта се дешава. Преко 30 година сам адвокат, ово је заиста невероватно.

Адвокат истиче да је било потребно да га обавесте шта да ради услед потребе за медицинском помоћи. Како би требало тада да се понаша и где да иде. Коме да се јави. Од свега тога, ништа није било.

– Ништа нико никоме не говори, а све се наводно подразумева. Када вам у управном поступку саопште усмено решење, имају осам дана да вам дају писано. Да бисте имали право жалбе. Он писано решење није добио. Нико није хтео да разговара са њим.

– Објављена је листа земаља. Значи није дошао из Италије, Шпаније, Француске… Није земља са интензивним случајевима обољевања од коронавируса. Он је после свега тога прегледан и утврђено је да нема симптоме короне. Већ 20 дана је у том притвору, нема температуру, нема тегобе, нема ништа. А у притвору је јер постоји опасност да не понови дело?! И тако је остао у Пожаревцу. Три године су предвиђене за случајеве који константно угрожавају друге и више пута крше… А овде су се кола сломила на човеку, социјално угроженом, од којег зависи породица, који је из крајње потребе указивања медицинске помоћи ово урадио.

За крај, адвокат је истакао да нема потребе да „понавља причу о суђењу путем видео линка“, јер је то позната ствар.

– Сигурно су судије добиле неки налог и неку инструкцију. Тужилац ми је рекао да су добили наређење да траже три године казну затвора, безусловно – закључио је авокат Шеперац за Директно.рс.

Извор: direktno.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!