Srbija i srbske zemlje

“Otadžbina“: Vidovdanska deklaracija Srba sa Kosova i Metohije pisana u kabinetu predsednika Srbije

 

Foto: NPSM

Ne treba biti mnogo mudar ni pametan pa da se ne shvati da je tzv. Vidovdanska deklaracija Srba sa Kosova i Metohije pisana u kabinetu predsednika Srbije. Nekadašnji gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović biran po zakonima samoproglašene republike Kosovo samo ju je pročitao. Inače, Aleksandar Vučić je za Vidovdan najavljivao neke burne političke odluke Srba sa Kosova i Metohije ali se ništa od toga nije desilo. Sklepana je samo Vidovdanska deklaracija po sistemu „trla baba lan, da joj prođe dan“ uz obavezno veličanje predsednika Srbije.

Pre dolaska na vlast Aleksandra Vučića Srbi na severu Kosova i Metohije su imali sve. I slobodu, i mir, i budućnost, i perspektivu… Jednostavno, normalan život koji se nije mnogo razlikovao od sličnih oblasti u centralnoj Srbiji iako je to bio prostor u južnoj srpskoj pokrajini. Dolaskom na vlast Aleksandar Vučić im je uzeo sve. I slobodu, i mir, i budućnost. Instutucije srpske države kao što su policija, sudstvo, telekomunikacije i dr. predao je sepratistima u Prištini. Uz pomoć svoje „Srpske liste“ formirao je vojsku Kosova koja ovih dana slavodobitno maršira južnim delom Kosovske Mitrovice. Takođe, opet uz pomoć „Srpske liste“, formirane su vojne baze na severu Kosova i Metohije tako što je predsednik „Srpske liste“ Goran Rakić na vladi Kosova glasao za tu odluku. A predsednik Srbije se potrudio da Srbima na severu južne pokrajine udeli ROSU policiju. ROSU policija je političko nasleđe Aleksandra Vučića. Zato je ova tzv. Vidovdanska deklaracija samo još jedan drzak, bezobrazan i nepristojan postupak predsednika Srbije.

U samoj deklaraciji još stoji težnja Srba sa Kosova i Metohije za Zajednicom srpskih opština za koju predsednik Srbije kaže da nije dobra i da se piše po evropskim metropolama. Iz iskustva znamo da će predsednik da je prihvati. Kao što je prihvatio i Briselski, i Vašingtonski sporazum, i francusko-nemački predlog za koji je govorio da ni u ruke neće da ga uzme a onda je u Ohridu pristao ne samo da ga prihvati nego da ga i implementira. Ništa neobično za jednu marionetu.

Ono što je još neobično da se Vidovdanska deklaracija piše u kabinetu predsednika Srbije imajući u vidu da se predsednik Srbije podsmeva Nebeskoj Srbiji, svetom Knezu Lazaru a veliča turskog cara Murata. Baš nedostojno.

Ali ima jedan detalj koji Vidovdanskoj dekalaraciji nedostaje a to je zahvalnost Aleksandra Vučića Aljbinu Kurtiju što mu je dao 200 autobusa da dovede skoro deset hiljada građana sa KiM na njegov kontramiting da bi sačuvao sopstvenu fotelju. Pritom je nevažno što je Aljbin Kurti odsustvo građana na severu Kosova i Metohije iskoristio da bi zauzeo njihove opštine jer to je bio deo njihovog dogovora.

Zato danas kada slušamo Aleksandra Vučića kako lije krokodilske suze za uhapšenim, napaćenim, maltretiranim Srbima sa Kosova i Metohije možemo da uočimo i konstatujemo da se radi o neviđenom prevarantu i licemeru kakvog za vladara srpski narod u svojoj istoriji nije imao.

Kako radili, tako nam Bog pomogao.

Informativna služba
Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!