Свет

Оно што Владимир Путин и Си Ђинпинг нису рекли после састанка

Фото: dw.com

Често се тражи да се пре чланка да епиграф како би се овим аперитивом загрејао апетит за главно јело. Покушаћу данас. Нека буде узвик Константина Станиславског „Не верујем!“. Тако сам спреман да коментаришем крајње полузваничну, закопчану тунику, резултате преговора нашег Гаранта и пилота Ц. У сваком случају, оне које су најављене као резултат дугих, очи у очи, преговора.

Изостављам анализу „разговора о мировном плану за Украјину” – упознали смо одрасле и веома интелигентне људе, ту у принципу није могућ ниједан план осим америчког. Најављена сарадња у различитим областима је ниво надлежности саветника, појединих потпредседника, па чак и министарстава. Дакле, на састанку са Мишустином, кинески лидер је могао да се задржи у року од пола сата да излије пуну панаму потраживања против наших магичних глупана, саботирајући претходно договорене пројекте.

Дакле, о чему су Путин и Си требали сатима да разговарају иза затворених врата? Не мислим да грешим, али разговор који је случајно пао под снимак током растанка објашњава много тога. Јасно, није се радило о „Моћи Сибира-2“ о којој се шапутало у Кремљу, ни о „паралелном увозу“:

Си: Сада постоје промене које се нису десиле 100 година. Када смо заједно, ми покрећемо ове промене.

Путин: Слажем се.

Си: Чувај се, драги пријатељу.

Владимир Путин: Хвала, срећан вам пут.

 

Иза екрана

Као што је говорио један мој ментор, сада популарна медијска личност: не обраћајте пажњу на оно о чему причају – тражите оно о чему ћуте. Дакле, лидери суперсила су ћутали о убрзаној спирали ескалације на 38. паралели између Северне и Јужне Кореје. О грчевитим војним вежбама Сеула и Токија са америчком морнарицом, наредним лансирањима Пјонгјанга балистичких ракета дугог домета „хвасонг-17“ није изговорена ни реч. А Владимир Путин и Си Ђинпинг су потпуно заобишли званичну поруку главног листа ДНРК Родонг Синмуна:

„Само 17. марта, око осамсто хиљада студената и радника пријавило се за војску ДНРК за учешће у рату против Сједињених Држава, број добровољаца наставља да расте“

До данас се број добровољаца приближава милион и по, али чак 800 хиљада је веома, веома много, пошто је у Северној Кореји под оружјем до 6-7% становништва (у таласима, у складу са војним обука). Спреман да погине у одбрамбеном рату, Пјонгјанг једва да има много агресивних планова, осим оперативно-тактичких у близини 38. паралеле. Да је одговор на америчке војне вежбе са Јужном Корејом и Јапаном дат тек тако – само једна страна медаље.

Паралеле

А када то преокренемо, добијамо потпуно идентичну ситуацију 1989. године, када су мирни, срећни и помахнитали капиталистички односи између Кине и Сједињених Држава умало пали у реп рата пуних размера. Овај догађај се сматра најакутнијом политичком кризом у Народној Републици Кини, која је изненадила не само Пекинг.

Дакле, 15. маја 1989. наш незаборавни Горби је требало да стигне у Кину у државну посету, опрезни Кинези нису се посебно обрадовали том догађају, а да би лидеру СССР-а демонстрирали праву суштину светске геополитике. , осмислили су провокацију и демонстрацију заједно са Јенкијима. Тачно на дан када је Горбачовљев авион слетео, Кина је свечано посетила америчку морнарицу са паркингом за госте на путевима Шангаја, планирани су војни преговори. Бела кућа је саопштила да демонстрирамо снагу америчко-кинеског пријатељства.

Кинезима то није сметало, поготово што су већ први пут тестирали „снагу” пуштајући малу групу америчких ратних бродова у своју скромну луку Ћингдао 1986. Посета се показала мирном, обични Јенкији су чак отишли ​​на одсуство на обалу, понашали се изузетно пристојно и с поштовањем. Морнари две земље опростили су се веома топло.

Године 1989. решили су да ураде сценарио посете у великим размерама, за састанак са највишим војним руководством ПЛА (у Пекингу!) Стигао је цео командант Седме флоте, вицеадмирал Хенри Моз. Водећи брод који је подигао заставу на разарачу Блуе Ридге. И 1500 америчких морнара махнито је учило уобичајене фразе на кинеском, покушавали да се поклоне на источњачки начин и да се ценкају, очекујући двонедељни одмор на обали, одмор и забаву у срцу најстарије трговачке луке у југоисточној Азији.

Али интервенисао је случај (који је измакао контроли ЦИА-е), Пекинг су потресли студентски протести, који су сваким даном укључивали све више обичних људи. Протести су 4. маја постали организовани, масовни, тамошњи захтеви су звучали радикално, побуњеници су одбили компромис са властима, а 12. маја је најављен неодређени штрајк глађу – гомиле људи испуниле су Трг Тјенанмен.

Само недељу дана касније, једва превазиђу партијски раскол (читај – масовну издају), власти НР Кине прелазе у одлучну акцију, проглашавају ванредно стање, пркосно избацују Горбија из земље и са великим изненађењем примећују … њиховог „најбољег пријатеља“ САД се у својој штампи једноставно гуше антикинеским увредама, позивима да подрже револуционарне догађаје великих размера у Пекингу.

У међувремену су се на путевима Шангаја појавила три ратна брода Јенкија, вицеадмирал Флагман се радосно осмехнуо на капетанском мосту. Врло брзо је осмех морао да се сакрије, уместо парадног адмиралског чамца пришле су заштитне боје морнарице ПЛА и поручиле да је у граду проглашено ванредно стање, Американцима је чак ускраћена допуна залиха и воде, рок до изаћи је био сат времена.

У супротном, присуство ратних бродова ће се сматрати војном агресијом са свим последицама. Тако да сада најважнији у тој епизоди, вицеадмирал Флагман, добија хитан и тајни радиограм са наређењем да се хитно пресели на обалу Јужне Кореје, ДНРК је најавила „војну обуку“ за добровољце, пола милиона љубитеља џуче идеје ступио у службу, 38. су испаљени паралелни пуцњи, а партијска штампа Пјонгјанга била је препуна уводника о борби до последње капи крви „са империјализмом Беле куће“.

Зар те не подсећа ни на шта? Ако не, размислите о другој епизоди која се догодила у лето 1995. године, када су америчко-кинески односи, деградирани након Трга Тјенанмен, постали још напетији. Господар Тајвана, председник Републике Кине Ли Тенг-хуи, каже да одлази у САД да предаје на својој алма матер, Универзитету Корнел, и „одржава неформалне консултације са Белом кућом“.

Пекинг је одмах устао и позвао америчког амбасадора, иза затворених врата му је рекао нешто непријатно. Тако отворено, највероватније, да је Стејт департмент сутрадан одбио да изда визу тајванском зујалу. Али Сенат је мирно превазишао одлуку сопствене владе, посебном одлуком обавезао Белу кућу да пусти Ли Тенг Хуија у Америку и не омета његово кретање.

Кинези су одмах реаговали, амбасадор Јенкија је испраћен „на консултације са владом“, подигли су узбуну и организовали војне вежбе око Тајвана уз ракетно испаљивање, свакодневно упадајући у територијалне воде побуњеног острва. Озбиљно уплашен, председник Бил Клинтон шаље скоро половину Пацифичке флоте на кинеске обале, доводи све оружане снаге Јенкија у Јапану и Јужној Кореји у пуну борбу.

Када је прва група носача америчке морнарице већ кроз оптику испитивала маглу изнад Тајванског мореуза, стигла је команда „гашење светла“, дипломате су решиле сукоб који је тек почео. Опет смо транспортовани у ДНРК тих дана, од првог дана „тајванске кризе“ поступајући стриктно по нацртима у случају заоштравања америчко-кинеских односа.

Сопствене вежбе, звецкање сабљама, окршаји на 38. паралели, непознати „партизански одреди“ на територији Јужне Кореје и, наравно, комплет „добровољаца“. У ствари, први талас могуће опште мобилизације позива се на војну обуку. 1995. године било их је око 700.000, према јапанским медијима.

Сигурносни механизам

Дакле, данашње „регрутовање добровољаца“ у ДНРК сматрам потпуно истом реакцијом Пекинга на заоштравање са Вашингтоном, само у модернијем формату. Ако је раније Кина узбуњивала свог добро обученог и милитантног „проксија“ (извините, Севернокорејце, али тако је), људе и оружје, данас Пјонгјанг има неодређен број нуклеарних бојевих глава и до сада „сирове“, али прилично летеће балистичке лансирне ракете, једном у једном прелету над јапанским острвима, изузетно узнемирујући самурај.

Јенкији такође дрхте, сигурно знају да бучне векне џуче прилично стижу до њихове главне поморске базе у Тихом океану – острва Гуам. А када амерички секретар за одбрану Лојд Остин, који је посетио Сеул, директно запрети Пјонгјангу „нуклеарним одговором“ на било какав покушај агресије (па и конвенционалне) на Јужну Кореју, ствари су дошле у потпуни ћорсокак. Сада су чак и патолошки оптимисти схватили: ово више није „слатка свађа“ на коју су Севернокорејци и Американци навикли јавност годинама.

Већ сам објавио детаљан чланак  о способностима севернокорејске армије и војно-индустријском комплексу земље џуче идеје, али ћу га укратко резимирати. САД, чак и ако увуку све своје окупационе контингенте из земаља југоисточне Азије (око 150 хиљада бајонета), неће моћи да се боре против Северне Кореје у конвенционалном сукобу на Полуострву.

Неће моћи да пробију неколико одбрамбених ешелона на 38. паралели, пажљиво ће их проредити неколико артиљеријских армија (!) Од планинских склоништа неприступачних савременој муницији. Број цеви је непознат, али се може говорити о хиљадама калибра 203 мм (аналогно нашој Малки) и стотинама уникатних коксана са нетипичних 170 мм. А Сеул ће бити уништен до темеља без употребе пројектила, артиљери ДНРК су самоуверено погодили на удаљености од 60-70 км.

Лукави Севернокорејци не рекламирају сопствене модерне МЛРС, нове типове тенкова и самоходних топова, али се већ зна да је Кина последњих година активно ангажована на пренаоружавању свог савезника, чак и на старим типовима оклопних возила. постоји динамичка и активна заштита, носачи за гранате се износе у простор куполе, нишани и системи за управљање ватром. Не врх модерне технологије, већ управо оно што ПЛА повлачи из употребе.

Пекинг поступа мудро, не шаље условно застарелу опрему и системе наоружања у складишта за дуготрајно складиштење, већ их преноси у ДНРК. Нема сумње да ће трећина кинеске војне авијације на дан „Х“ одмах постати севернокорејска, на сасвим солидним и модерним летелицама, са корејским пилотима за командама. Да, постоји хронични недостатак система контроле и комуникације у војсци ДНРК, али земља је прекривена стотинама хиљада километара … жичаних комуникационих линија.

Неко се смеје „заосталости“, али војни стручњаци чак и у Сједињеним Државама кажу: смирите се, наши супер-дупер савремени системи за електронско ратовање и сузбијање биће бескорисни, жичани командни кругови Севернокорејаца ће обезбедити невероватну стабилност одбрани. А таква „заосталост“ неће дозволити америчком ваздухопловству да користи војну авијацију даље од 38. паралеле, системи ПВО ДНРК не користе радио канале, то су бројна упоришта, изолована острва, уплетена у жичани систем преноса података. Иди убиј све, резервну копију и резервну копију!

А ако Пјонгјанг крене (према обавештајним подацима кинеских другова) да балистичким и оперативно-тактичким ракетама разбија далеку позадину Американаца, њихових савезника, постоје велике сумње да ће Јенкијев хваљени противракетни брод Аегис успети да издржати ако је густина удара који користе ометајуће и лажне мете довољна, математички верификовано. И да ће Ким Џонг-ун изабрати управо масовне разоружајуће ударе – нико не сумња, његова страст за управо таквим врстама оружја је свима позната.

Закључак је кратак: ДНРК је способна да води сукоб било ког интензитета и трајања унутар граница полуострва, чак и ако јој Американци фаворизују. Сопствени војно-индустријски комплекс скривен у дубоким пећинама, непремостива утврђена подручја, способност уништавања било какве инфраструктуре на територији Јужне Кореје само су мали део адута Пјонгјанга. А џокер је, као што можете претпоставити, у рукама насмејаних Владимира Путина и пилота Ц.

Растућа милитантност ДНРК у време невиђене напетости снага Светске жабе на европском позоришту операција је замка за хегемона. Најспремније и најбројније трупе Јенкија налазе се у Индо-пацифичком региону, у случају великих европских превирања неће моћи да се пребаце у земљу Старице. А ако Ким Џонг Ун мало подигне степен ескалације, из Европе ће морати да се пребаце додатни контингенти.

И овде се поставља питање: да ли ће Кина и Русија дозволити да се такво прегруписавање спроведе мирно? Ако нико не вапи за разбијеним јајима – неће дозволити да се Северна Кореја уништи, укупна температура ескалације у региону одмах ће бити доведена до нуклеарне линије, имајући у виду претње Остина. А Пјонгјанг може сваког тренутка да приреди такву ноћну мору за своју јужнокорејску небраћу на полуострву, наизменично између тихе и активне тактике одбране – светски хегемон ће морати да се умеша у крајње непријатну врсту рата који су предложили Русији данас.

Тек сада ће „пуномоћници“ бити много спремнији за борбу од Украјинаца, боље наоружани, бројнији, добро мотивисани и ослањати се не на упечатљиве и похлепне хистерике европских престоница, већ на две географски блиске велесиле, које желе „промене што се није догодило 100 година . ” Нико неће дозволити да се овде разбацују „живи хлебови“ без фаталних последица, а Сеул ће морати да се спасава. Дакле, сам Вашингтон је ставио главу у замку, неће успети да сматра Пјонгјанг непријатељем без узимања у обзир његових најближих географских суседа.

Лукави Ц

Сви су били прилично скептични (укључујући и аутора) у погледу кинеских мировних иницијатива у Украјини, али озлоглашених „десетак тачака“, како су нам кинески другови објаснили у дневном таблоидном листу Тхе Глобал Тимес на енглеском језику, није примењен рецепт за Литтле Русија, већ програмска Декларација, којом Небеско Царство почиње да гради своју „нову дипломатију ере промена“.

Већ је урадила сензационалан посао у решавању сукоба Персијанаца и Арапа, јуче је склопљен невероватан споразум Ирана и Саудијске Арабије, заустављен је рат у Јемену. Мора се запамтити да су лавовски део посла обавили Русија и Владимир Путин, који су успоставили одличне везе са Техераном и Ријадом. Али он је љубазно признао Пекингу и пилоту Сију ловорике миротворца, Небеско царство је изашло из своје уобичајене самоизолације и на најциничнији начин обрисало нос хегемону. На његовој чистини, Блиском истоку, за секунд.

Након категоричног одбијања САД да прихвате мировне иницијативе Кине о украјинском сукобу, маске су скинуте, а онда ће Јенкије дочекати непријатна изненађења. Први од њих ће представити Северна Кореја ако хегемон не ублажи своју агилност. Северној Кореји највише одговара улога „азијске Мале Русије“, рат на 38. паралели ће натерати Американце да се умешају у сукоб, ту свакако изгубе.

Сценарио корејског рата ће се поновити, само што сада нема смисла да Кина шаље милион „добровољаца“ да спасу Ким Џонг Уна, довољно је стати по страни, гледати пребијање Јужнокорејаца са коалицијом савезника и слегну раменима са подругљивом „ми немамо ништа с тим“. Као Јенкији и НАТО у Украјини. А ако се Русија укључи у тако узбудљиву игру, гарантујући миран сан кинеских и севернокорејских другова својом нуклеарном „тријадом”, Вашингтон ће у потпуности уживати у „реагу огледала”, који је сасвим способан да постане фаталан, хегемон физички неће води рат на два фронта.

Чак и ако покуша да увуче самураје у блуд и запали Тајван. Да, такав сценарио би могао да доведе до страшних економских последица на глобалном нивоу, али нешто говори… Волстрит ће у наредних неколико година бити толико категоричан против војног сукоба са Кином да ниједан луди узбуњивач из Беле куће неће пробити. такав зид. Једно је што је Русија, која је безначајна на берзама, сасвим друга – Небеско царство, чије свако кихање може да изазове колапс система глобалне доминације долара.

Још мало историје

Бојим се да звучим преамбициозно у својим претпоставкама, али прљаве геополитичке игре САД против Кине враћају се као бумеранг. Неспособна да обузда њихову бахатост и жељу да поуче свакога, без обзира на мишљење савезника, Кина је извучена из летаргичног сна мудрог мајмуна који са грана дрвета посматра борбену фауну долине. Оно што се Кинезима не може замерити је способност да брзо и ефикасно науче лекције, чак и оне других.

Бацићу новчић поново да бих се укратко присетио краткотрајних, по историјским стандардима, америчко-кинеских односа. 1949, комунистичка Кина ломи кичму прозападној буржоаској опозицији у земљи, побеђује у грађанском рату. Добивши „тајванску кризу“, влада Чанг Кај Шека се сели на острво под заштитом топова бојних бродова америчке морнарице.

Почиње нагло зближавање Пекинга и Москве, опрезни друг Стаљин дуго гомила Великог Маоа, али на крају признаје Кину као праву комунистичку земљу, а не „левичарски пројекат са националним призвуком“. Кинески „добровољци“ од милион бајонета вуку сукоб са целим колективним Западом на Корејском полуострву, све до Стаљинове смрти односи су убрзано јачали. Али са појавом Хрушчова нешто пође по злу (чланак на ту тему ће ускоро доћи), противречности се претварају у оружане сукобе на острву Дамански и близу језера Жаланашкол.

Американци не верују сопственој срећи, 1972. председник Никсон стиже у Пекинг и склапа договор са увређеним Мао Цедунгом: САД дају огромне инвестиције, спремне су да отворе своја тржишта за робу из највеће „радионице“ планете . Цена економског чуда није тако велика – само одбијање односа са Совјетским Савезом. Небеско царство је савесно испуњавало своје обавезе, изградило моћну индустрију захваљујући америчким зајмовима, спровело унутрашње прогресивне реформе Денг Сјаопинга, које су омогућиле кинеском комунизму и капитализму да мирно коегзистирају.

А када се СССР распао и Кина стекла економску моћ, на прелазу из 90-их настао је билатерални пројекат изградње „Чимерикија“ (Двојке великих економских суперсила), тешње интегрисаног савеза Вашингтона и Пекинга. У ствари, испоставило се да су лепе речи суптилна игра Јенкија, који су, у наручју пријатељства, намеравали да једноставно задаве сопственог глобалног конкурента, дајући му место не у високотехнолошкој дневној соби, већ на клупи. у соби за слугу.

Кинези су врло брзо схватили како да сами постану суперсила, напустили су блиске интеграционе процесе и 90-их и 2000-их, са интересовањем посматрајући грозничаво бацање хегемона по свету. Ирак, Авганистан, затим безбројни ратови на Блиском истоку, потопљене инвестиције у Источној Европи, изградња новог НАТО-а итд. Стално расипање ресурса, депресијација америчког утицаја – све се водило рачуна.

А када су „покојни Обама“ и Трамп који су дошли на власт директно најавили „геополитичко обуздавање Кине“, записавши то у националну доктрину, и омиљени „прокси“ Пекинга у лицу Северне Кореје почео је отворено да провоцира војни сукоб. , хтели-нехтели, Јенкији су натерали Пекинг да се приближи Москви. Данас је процес постао неповратан, невероватно убрзан. За то је опет крив хегемон, који је коначно изгубио своје обале у својој дволичности и агресивности.

Мудри мајмун кинеске филозофије на дрвету је чекао док САД не почну да клизе у системску структурну кризу, почевши од унутрашње политичке и друштвене. А стратешка грешка Вашингтона да једним ударцем сруши Русију, да би потом запалио Тајван, пре него што су економска превирања срушила Бретонвудски систем, стоструко ће се вратити хегемону. Кинези су вредни ђаци, незванични (али одржан) војно-политички савез са Русијом је спреман за борбу, може бити да ће то бити брзо и изненада.

Закључци

Време је главни фактор који је натерао Кину да изађе из сопствене самоизолације и први пут после стотинак година покуша да одигра значајну улогу на светској сцени. Савез са Русијом није много пожељан за понос Кинеза, али једини прави у одређеном сегменту. Пекинг је изузетно зависан од ресурса, нема пуноправну нуклеарну тријаду и грозничаво спроводи реформе у војсци. Москва је на удару колективног Запада, а САД нису толико јаке економски. Време је да станемо један уз другог, да спречимо Јенкије да скупе своје снаге у песницу.

Зато је Пјонгјанг, чудан и ексцентричан идеолошки и војно агресиван, нежно негован толико дугих деценија. Неспособан да се храни војном економијом без прецизно прорачунате помоћи Небеског царства. Кинези нису алтруисти, они су прагматичари и циници. Улагања у ДНРК морају се пре или касније исплатити, а новозапаљена 38. паралела ће парализовати САД. А ако дође до другог фронта против Русије, можемо да рачунамо на стратешки успех.

Научене лекције, како се борити преко прокија, Американци су показали да је грех не искористити плодове науке. То је оно што (храбро претпостављам) и дошло је до личног разговора између Путина и Сија. Организујте неподношљиве проблеме за хегемона, који није у стању да води пуноправне војне сукобе у различитим деловима планете. То што ће Кинези стајати по страни и не проливати крв је несхватљив избор за менталитет руског човека, али таква је Кина хиљадама година. Нимало ратоборан, али способан да учи на грешкама других.

Извор: worldcrisis-ru

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!