Србија и србске земље

Одлазак чувара Зејтинлика Ђорђа Михаиловића

Ђорђе Михаиловић, познат као чувар Зејтинлика, преминуо је данас у 96. години.

Ђорђе Михаиловић је рођен деценију по завршетку Првог светског рата, а живот је провео као чувар на Српском војничком гробљу у Солуну, Зејтинлику.

 

„Пре је био мој отац, пре оца био деда. Ја сам трећа генерација, треће колено. Сваки дан долазим, живим овде, спавам овде на гробљу“, рекао је Ђорђе Михаиловић дописници РТС-а по добијању награде  „Мајка Србија“ .

За своју дугогодишњу посвећеност Ђорђе Михаиловић је одликован и Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена.

Био је грчки држављанин, а пре три године примљен је у држављанство Републике Србије.

Познат је свима који су посетили место на којем почивају посмртни остаци око 8.000 хероја Великог рата, страдалих током битака на Солунском фронту, у редовима српске војске.

Вест о смрти Михаиловића објавио је Ивица Дачић на Инстаграму: „Још једна тужна вест данас – у 17:30 часова, у 96. години умро је чика Ђорђе Михаиловић, чувар Зејтинлика, српског гробља у Солуну. Био је трећа генерација чувара српске историје и гробова српских јунака. Животна жеља му је била да добије српски пасош и та жеља му је испуњена. Искрено саучешће породици и свим пријатељима. Нека му је вечна слава!“.

Извор: РТС

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!