Србија и србске земље

Одговор шејху Мохамаду Насеру из Либана, који жели да гради џамију у Младеновцуу

Нови одговор шејху Мохамаду Насеру из Либана, који живи и проповеда ислам у Младеновцу, где жели да гради џамију

Поштовани,

Тачно је да је пред коначно протеривање Турака са ових простора почетком 20. века било доста џамија, медреса и хамама у свим већим градовима у којима су живели Срби.

Међутим, очито заборављате да је ислам дошао на ове просторе са освајачима и окупаторима, који су вековима затирали српски национални и верски идентитет. Турски окупатори су отишли, али је ислам као окупаторска религија остала у Србији.

Да Вас подсетим, да су Турци само на подручју јужног дела данашње централне Србије, источног дела Косова и Метохије и северног дела Македоније уништили око 30 манастира и преко 200 православних цркава, а на простору настањеном Србима на Балкану потпуно је уништено или тешко оштећено неколико стотина манастира и преко хиљаду цркава, о чему постоје веродостојни историјски записи и усмена предања.

Места на којима су се налазиле порушене цркве и манастири и данас се зову црквишта и манастиришта. Има их широм Србије и околних земаља у којима су живели Срби, од којих су многи социјалним инжењерингом и асимилацијом преведени у Грке, Бугаре, Бошњаке, Македонце, Албанце, Црногорце (Монтенегрине), Хрвате, Румуне (Romane) и др.

Многе од ових православних светиња, по одласку Турака са ових простора, никада нису обновљене и за већину постоје само записи и усмена предања о локацијама на којима су постојале.

Осим тога, многе од тих џамија које сте побројали су биле изграђене од грађевинског материјала покраденог са разрушених православних светиња, о чему такође постоје историјски записи, али и усмена предања међу локалним становништвом.

Најболније од свега, многе од тих џамија су биле саграђене на темељима порушених цркава, што је било посебно карактеристично за Босну и Херцеговину.

Многе цркве су једноставно претворене у џамије, тако што су уништене фреске у њима и дозидани минарети.

Такође, Турци су забрањивали изградњу нових или обнову старих манастира и цркава, па су Срби златом морали да поткупљују локалне паше и бегове да би добили дозволе за њихову изградњу/обнову.

У исто време, Срби су силом довођени да раде (кулук!) на изградњи џамија, а осим тога морали су Турцима да дају „десетак“ (део својих пољопривредних производа и одређен број грла стоке), да дају своју мушку децу за турску војску – јањичаре (данак у крви) и да плаћају порез у злату, од којег су Турци финансирали изградњу тих џамија које Ви наводите у овом тексту.

Ви очигледно сматрате да је тај списак џамија које помињете довољан аргумент да поново зидате џамије по Србији ?!

Имате ли Ви стида уопште, шејху Мохамаде Насеру ?!

Дођете из Либана у нашу земљу, која Вас прихвати и дозволи да проповедате ислам и Ви сада претендујете да Србе учите њиховој историји, као да је ми не знамо, срамота!

Ми ценимо Ваше образовање, али би било боље да и Ви почнете да поштујете и цените Србе у чију сте земљу дошли, јер се може десити да Срби изгубе стрпљење и да Вам покажу куда води пут за Либан, одакле сте дошли.

Немојте да тестирате српско стрпљење, јер нису Срби дошли у Вашу земљу, него Ви у њихову.

И не заборавите, Турци су овде били вековима, али им је на крају показан пут и вратили су се тамо одакле су и дошли.

И за крај – уместо Ваших јалових аргумената за изградњу џамија у Србији, заћутите мало и покушајте да релаксирате односе са локалним православним Србима у Младеновцу, док не изгубе стрпљење.

Ово је за сада само упозорење, а не претња. Просудите сами шта треба да радите, док не буде касно.

Раб Божији у Христу, Слободан

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!