Србија и србске земље

Од гумених чекића до гажења колима: Сви напади на протестима против Рио Тинта

Фото: Марко Замуровић, ХАМЗАГИЦ/БЕТАПХОТО / Сипа Пресс / Профимедиа, Нова С, Горан Петрић/Нова.рс

Крајем новембра почеле су блокаде широм земље због Рио Тинта и експлоатације бора и литијума, а за ова три месеца грађани су били гажени, тучени, застрашивани. Све то имало је за циљ да их одврати од захтева и блокада, али њихова борба траје и даље и наставиће се до коначне победе.

Током протеста код Палате Србија на државни прразник Сретење одржан је протест током којег се десило неколико инцидената. На углу Булевара Михаила Пупина и Антифашистичке борбе возач је ударио демонстранта и носио га на хауби неколико метара, након чега је он пао на пут. Ово није био изоловани инцидент, будући да се чак и на тротоару догодио инцидент где је једна особа задобила повреде. Полиција је интервенисала, а виновници су ухапшени.

Ово је само један од низу протеста против Рио Тинта на којима је долазимо до инцидената, а први су почели још у новембру када се на грађане кренули моткама, палицама, чекићима и багерима. Од тада је прошло три месеца, а ми вас подсећамо на све оне моменте када су грађани нападнути и повређени.

Багером на грађане у Шапцу

У граду на Сави, истакнути локални припадник СНС Небојша Стојићевић Јарин сео је у багер и кренуо ка демонстрантима. Инцидент се догодио на самом почетку блокада, а они старији врло брзо су се сетили сцене у Кини када грађанин стоји испред тенка на тргу Тјенанмен.

СабацШабац сукоб демонстраната Фото:Марко Замуровић
Јарин је багером кренуо на народ, док му се на путу није испречио Драган Миловановић Црни који је зауставио возило и тако постао један од хероја протеста.

Гумени чекићи и палице на демонстранте

Батинаши који су напали грађане који су блокирали Нови мост у Шапцу, у одбрани својих „идеја“ користили су дрвене мотке и штангле и чекиће. У тим нападима чекићем је ударен и повређен један од активиста који је завршио у Ургентном центру.

Повређено је још неколико особа које су ударене дрвеним палицама, а хулигани, који су били маскирани капуљачама, разбијали су стакла и на тракторима који су били попречени преко пута.

Колима прегажен активиста покрета “Буђење” Душан Туфегџић

Душан Туфегџић, Шабац, прилог, емисија Међу нама, Медју нама Нова СФото: Нова С
На једном од протеста у Шапцу, на мосту је дошло до инцидента када је прегажен активиста покрета “Буђење” Душан Туфегџић. Он је у изјави за Нова.рс рекао како га је аутомобил вукао неколико метара, пре него што је пао са хаубе.

Командир пребацивао девојку преко ограде

Инциденти током протеста нису заобишли ни Београд, где је на првој блокади на грађане кренуо лично и командир ПУ Савски венац Александар Крстић који је једну девојку пребацио преко ограде.

Поред ове сцене, Крстић је снимљен како напада једног демонстранта, након што му је он претходно поставио питање да ли ће они (полицајци прим. аут.) гурати голоруки народ. Крстића је до те мере то питање изнервирало да је одмах физички насрнуо на демонстранта.

Мотоциклом и колима на демонстранте

Почетком децембра на протестима у Врању мотоциклиса и активиста Исток К. залетео се на грађане који су блокирали пут, иако су са стране били полицајци и инсптектори у цивилу. Овакве слике забележене си и у Новом Саду, Крагујевцу, Чачку и другим местима. Поред оних који су колима покушавали да пробију и спрече грађане да протестују, било је И организованих акција где су мушкарци у црним капуљачама бакљама гађали окупљене као што је био случја у Новом Саду.

Аутор: Данило Савић

Извор: Нова

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!