Srbija i srbske zemlje

Od 2022. građani Srbije će morati da se preko interneta prijave i plate taksu od sedam evra pre nego što se odluče da putuju u EU

 Najverovatnije već od 2022. godine građani Srbije će morati da se preko interneta prijave i plate taksu od sedam evra pre nego što se odluče da putuju u Evropsku uniju. Na ulasku i izlasku iz EU biće ukinuto pečatiranje pasoša, ali će se putnicima uzimati biometrijski podaci – biće vršeno skeniranje prstiju i provera lica.

U MUP-u Srbije, ipak, juče nisu mogli da potvrde za naš list da će se ove nove mere koje EU planira da uvede od februara 2022. godine odnositi i na našu zemlju. Kako smo nezvanično saznali, MUP Srbije nije zvanično obavešten o novinama u vezi sa graničnim proverama.

Primena Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja (ETIAS) koji je najavljen još u proleće 2016. kasni zbog uvođenja novog režima prelaska granice, takozvanog EES sistema. Portparolka za odnose sa javnošću Odeljenja Evropske komisije za bezbednost, regulacije, vladavinu zakona i temeljna prava Katarzina Kolanko kaže da je ETIAS planiran da počne sa radom u januaru 2021. godine, ali da je moguće da će doći do kašnjenja i da će njegova primena započeti istovremeno kada se uvede i novi režim prelazak šengenske granice, a to znači najverovatnije početkom 2022. godine.

Iako su mnogi mediji u regionu, pozivajući se na pisanje „Nezavisnih” iz Banjaluke objavili informaciju da EU uvodi obavezno skeniranje prstiju i proveru lica, agencija Srna tvrdi da će se ovi biometrijski podaci uzeti samo jednom tokom prvog prelaska granice.

Iz uprave crnogorske policije, kako prenosi portal CdM, najavljuju da će od februara 2022. njihovi građani morati prilikom ulaska u EU da skeniraju lice i daju otisak prstiju, ali bez pojašnjenja da li će takvu proceduru morati da prolaze svaki put kada budu ulazili u zemlje EU. Kako kažu iz crnogorskog MUP-a, Sektor granične policije još nije zvanično obavešten o svim merama koje EU planira da uvede 2022. godine, a koje se odnose na budući režim prelaska šengenske granice.

Uvođenja ETIAS odobrenja, zapravo svojevrsne „ulaznice” za EU je urađeno po uzoru na američki elektronski sistem putnih odobrenja (ESTA) koji važi za državljane članica EU koji žele da putuju u SAD. Od 2009. putnici kojima nije potrebna viza za ulazak u Ameriku moraju da preko onlajn aplikacije pošalju zahtev za odobrenje ulaska u SAD i plate 14 dolara.

I EU ističe da uvođenjem sistema ETIAS žele da pre svega olakšaju kontrolu svojih spoljnih granica i borbu protiv terorističkih pretnji. Isti argument su imale i SAD kada su uvodile ESTA sistem.

Elektronski zahtev za dobijanje ETIAS odobrenja za ulazak u EU, osim građana Srbije i zemalja regiona moraće da popunjavaju i građani iz još  šezdesetak država koje su na režimu, takozvanog belog šengena, među kojima su i državljani SAD, Kanade, Australije, Izraela, Japana, Južne Koreje, Novog Zelanda…

Iz EU poručuju da će procedura odobravanja ETIAS trajati samo nekoliko minuta, a da će samo u izuzetnim slučajevima biti potrebne dodatne provere zbog kojih bi postupak mogao da se oduži najduže na dve nedelje. Samo popunjavanje elektronskog formulara će trajati najduže 10 minuta, a građani koji hoće da putuju u EU moraće unesu osnovne lične podatke iz pasoša, uključujući imejl, broj telefona, ali i prvu državu ulaska u šengensku zonu, podatke o obrazovanju, radnom iskustvu, zdravstvenom stanju, ali i da pruže odgovore na osnovna bezbednosna pitanja (da li su osuđivani za ozbiljna krivična dela).

Odobrenje ETIAS koje će građani dobiti elektronskom poštom važiće tri godine ili do isteka putne isprave. To znači da će građani, dok im važi odobrenje, moći kao i do sada da bezbroj puta prelaze šengensku granicu i da borave u zemljama EU najduže 90 dana.

Iz Odeljenja EK za bezbednost, regulacije, vladavinu zakona i temeljna prava uveravaju da će uvođenjem ETIAS sistema, pošto više neće biti pečatiranja pasoša procedura prelaska granice neće biti usporena.

„Sistem će proveriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice. Ne samo da neće biti nikakvih dodatnih opterećenja za one koji putuju, nego će prelazak granice biti brz i jednostavan”, rekla je Kolanko za „Nezavisne”.

(Politika)