Србија и србске земље

Од 2022. грађани Србије ће морати да се преко интернета пријаве и плате таксу од седам евра пре него што се одлуче да путују у ЕУ

 Највероватније већ од 2022. године грађани Србије ће морати да се преко интернета пријаве и плате таксу од седам евра пре него што се одлуче да путују у Европску унију. На уласку и изласку из ЕУ биће укинуто печатирање пасоша, али ће се путницима узимати биометријски подаци – биће вршено скенирање прстију и провера лица.

У МУП-у Србије, ипак, јуче нису могли да потврде за наш лист да ће се ове нове мере које ЕУ планира да уведе од фебруара 2022. године односити и на нашу земљу. Како смо незванично сазнали, МУП Србије није званично обавештен о новинама у вези са граничним проверама.

Примена Европског система за путне информације и одобрења (ЕТИАС) који је најављен још у пролеће 2016. касни због увођења новог режима преласка границе, такозваног ЕЕС система. Портпаролка за односе са јавношћу Одељења Европске комисије за безбедност, регулације, владавину закона и темељна права Катарзина Коланко каже да је ЕТИАС планиран да почне са радом у јануару 2021. године, али да је могуће да ће доћи до кашњења и да ће његова примена започети истовремено када се уведе и нови режим прелазак шенгенске границе, а то значи највероватније почетком 2022. године.

Иако су многи медији у региону, позивајући се на писање „Независних” из Бањалуке објавили информацију да ЕУ уводи обавезно скенирање прстију и проверу лица, агенција Срна тврди да ће се ови биометријски подаци узети само једном током првог преласка границе.

Из управе црногорске полиције, како преноси портал ЦдМ, најављују да ће од фебруара 2022. њихови грађани морати приликом уласка у ЕУ да скенирају лице и дају отисак прстију, али без појашњења да ли ће такву процедуру морати да пролазе сваки пут када буду улазили у земље ЕУ. Како кажу из црногорског МУП-а, Сектор граничне полиције још није званично обавештен о свим мерама које ЕУ планира да уведе 2022. године, а које се односе на будући режим преласка шенгенске границе.

Увођења ЕТИАС одобрења, заправо својеврсне „улазнице” за ЕУ је урађено по узору на амерички електронски систем путних одобрења (ЕСТА) који важи за држављане чланица ЕУ који желе да путују у САД. Од 2009. путници којима није потребна виза за улазак у Америку морају да преко онлајн апликације пошаљу захтев за одобрење уласка у САД и плате 14 долара.

И ЕУ истиче да увођењем система ЕТИАС желе да пре свега олакшају контролу својих спољних граница и борбу против терористичких претњи. Исти аргумент су имале и САД када су уводиле ЕСТА систем.

Електронски захтев за добијање ЕТИАС одобрења за улазак у ЕУ, осим грађана Србије и земаља региона мораће да попуњавају и грађани из још  шездесетак држава које су на режиму, такозваног белог шенгена, међу којима су и држављани САД, Канаде, Аустралије, Израела, Јапана, Јужне Кореје, Новог Зеланда…

Из ЕУ поручују да ће процедура одобравања ЕТИАС трајати само неколико минута, а да ће само у изузетним случајевима бити потребне додатне провере због којих би поступак могао да се одужи најдуже на две недеље. Само попуњавање електронског формулара ће трајати најдуже 10 минута, а грађани који хоће да путују у ЕУ мораће унесу основне личне податке из пасоша, укључујући имејл, број телефона, али и прву државу уласка у шенгенску зону, податке о образовању, радном искуству, здравственом стању, али и да пруже одговоре на основна безбедносна питања (да ли су осуђивани за озбиљна кривична дела).

Одобрење ЕТИАС које ће грађани добити електронском поштом важиће три године или до истека путне исправе. То значи да ће грађани, док им важи одобрење, моћи као и до сада да безброј пута прелазе шенгенску границу и да бораве у земљама ЕУ најдуже 90 дана.

Из Одељења ЕК за безбедност, регулације, владавину закона и темељна права уверавају да ће увођењем ЕТИАС система, пошто више неће бити печатирања пасоша процедура преласка границе неће бити успорена.

„Систем ће проверити име и презиме, валидност документа, отисак прста и лице. Не само да неће бити никаквих додатних оптерећења за оне који путују, него ће прелазак границе бити брз и једноставан”, рекла је Коланко за „Независне”.

(Политика)