Istorija

„NOVOSTI“ SAZNAJU: Na Moravskom koridoru arheolozi pronašli 38 grobova (FOTO)

Čak 38 grobova sa očuvanim ostacima odraslih individua muškog i ženskog pola, ali i dečjim skeletima, našli su stručnjaci iz Kruševca i iz Beograda kod lokaliteta Bedem, u ataru sela Maskare kod Varvarina, saznaju “Novosti”.

NOVOSTI SAZNAJU: Na Moravskom koridoru arheolozi pronašli 38 grobova (FOTO)

Ovim neverovatnim otkrićima završena su zaštitna arheološka istraživanja na trasi Moravskog koridora, a kako je predočeno “Novostima”, groblje je dislocirano i svi skeleti idu na antropološku analizu u Arheološki institut u Beogradu.

Istražena površina iznosi oko 190 kvadratnih metara. Do prvih otkrića, pet kostura, došlo se sredinom juna, kada su radnici angažovani na gradilištu auto-puta Pojate – Preljina krenuli sa radovima. Početkom avgusta arheolozi kruševačkog muzeja i Arheološkog instituta u Beogradu došli su do ostataka 12 individua i potvrdili postojanje čitave nekropole iz druge polovine 6. veka, o čemu su “Novosti” pisale.

Daljim istraživanjima došlo se do otkrića čak 38 grobova, čime je definitivno i utvrđeno da je gusta vegetacija sakrivala celo groblje nedaleko od trobrodne bazilike nađene 2008. godine.

– Izuzetna je stvar da su, šest godina nakon zadnjih istraživanja na lokalitetu, arheolozi ponovo dobili priliku da dobiju jedan puniji kontakt samog nalazišta, ovoga puta kroz priču o ljudima koji su nesumnjivo živeli na ovim prostorima – kaže arheolog Marin Bugar.

Prema rečima arheologa Dušan Kaličanina, saradnika Arheološkog instituta iz Beograda, nekropola je pripadajuća lokalitetu, odnosno utvrđenju i crkvi, a u pitanju su skeletno sahranjivani hrišćanski pokojnici. Sama nekropola je organizovana po sistemu “grobovi na redove”, što je karakteristika za 5. i 6. vek.

– Ispostavilo se da je nekropola praktično ispod guste šume i kada je mehanizacija “začistila” prostor, dobili smo pored kostura i ostatke dve ili tri građevine, što možemo da zaključimo po koncetraciji antičkog maltera – napominje Kaličanin. – Naišli smo na izuzetno zanimljiv nalaz opeke sa utisnutim krstom.

POMOĆ RADNIKA SA KORIDORA

ISTRAŽIVANJU dela nekropole, koja prati potporni zid budućeg Moravskog koridora, pomogli su i radnici konzorijuma “Behtel Enka”, čime se znatno ubrzao rad na terenu. Bedem Maskare je prema saznanjima stručnjaka u vreme cara Justinijana predstavljao važnu stratešku i komunikacijsku tačku za Vizantijsko carstvo.

Izvor: Novosti.rs

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!