Историја

„НОВОСТИ“ САЗНАЈУ: На Моравском коридору археолози пронашли 38 гробова (ФОТО)

Чак 38 гробова са очуваним остацима одраслих индивидуа мушког и женског пола, али и дечјим скелетима, нашли су стручњаци из Крушевца и из Београда код локалитета Бедем, у атару села Маскаре код Варварина, сазнају “Новости”.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: На Моравском коридору археолози пронашли 38 гробова (ФОТО)

Овим невероватним открићима завршена су заштитна археолошка истраживања на траси Моравског коридора, а како је предочено “Новостима”, гробље је дислоцирано и сви скелети иду на антрополошку анализу у Археолошки институт у Београду.

Истражена површина износи око 190 квадратних метара. До првих открића, пет костура, дошло се средином јуна, када су радници ангажовани на градилишту ауто-пута Појате – Прељина кренули са радовима. Почетком августа археолози крушевачког музеја и Археолошког института у Београду дошли су до остатака 12 индивидуа и потврдили постојање читаве некрополе из друге половине 6. века, о чему су “Новости” писале.

Даљим истраживањима дошло се до открића чак 38 гробова, чиме је дефинитивно и утврђено да је густа вегетација сакривала цело гробље недалеко од тробродне базилике нађене 2008. године.

– Изузетна је ствар да су, шест година након задњих истраживања на локалитету, археолози поново добили прилику да добију један пунији контакт самог налазишта, овога пута кроз причу о људима који су несумњиво живели на овим просторима – каже археолог Марин Бугар.

Према речима археолога Душан Каличанина, сарадника Археолошког института из Београда, некропола је припадајућа локалитету, односно утврђењу и цркви, а у питању су скелетно сахрањивани хришћански покојници. Сама некропола је организована по систему “гробови на редове”, што је карактеристика за 5. и 6. век.

– Испоставило се да је некропола практично испод густе шуме и када је механизација “зачистила” простор, добили смо поред костура и остатке две или три грађевине, што можемо да закључимо по концетрацији античког малтера – напомиње Каличанин. – Наишли смо на изузетно занимљив налаз опеке са утиснутим крстом.

ПОМОЋ РАДНИКА СА КОРИДОРА

ИСТРАЖИВАЊУ дела некрополе, која прати потпорни зид будућег Моравског коридора, помогли су и радници конзоријума “Бехтел Енка”, чиме се знатно убрзао рад на терену. Бедем Маскаре је према сазнањима стручњака у време цара Јустинијана представљао важну стратешку и комуникацијску тачку за Византијско царство.

Извор: Новости.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!