Русија и руске земље

Нови удар Украјине на руски народ: Неонацизам и увреда за историју

Украјински председник Владимир Зеленски недавно је поднео парламенту нацрт закона по ком су Руси искључени из аутохтоних народа те државе. У Москви кажу да је документ увреда за историју, а руски експерти упозоравају да је то наставак политике Украјине усмерене на уништавање руског етноса и повлаче паралелу с нацизмом.

Предложеним документом се дефинишу права аутохтоних народа у Украјини, а означен је као хитан и Зеленски се нада да ће га посланици у најскорије време размотрити.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да негативно гледа на идеју Зеленског, истичући да подела народа коју прави Украјина на аутохтоне и неаутохтоне подсећа на нацистичку Немачку.

Увреда за историју и паралела с нацизмом

Државна дума је на пленарној седници 8. јуна усвојила резолуцију којом се осуђује иницијатива Зеленског као увреда за историју, док у Савету Федерације кажу да овакав нацрт закона има изразито антируски карактер. „Доношење сличних маргиналних закона јача Украјину на националистичким и неонацистичким позицијама“, прокоментарисала је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

Члан Савета за међуетничке односе при председнику Русије Богдан Беспаљко тврди да се може повући паралела између онога што се дешава у Украјини и нацистичког режима. Он је нагласио да у овом случају чак не треба ни измишљати никакве паралеле, јер сами украјински националисти и представници украјинске државе не узимају било шта као симбол, већ између осталог и симболе повезане са нацистичком Немачком.

„Подсетићу вас да је застава Вермахта виђена на положајима Оружаних снага Украјине, а стадион на западу Украјине је добио име по Роману Шухевичу, који није био само непријатељ совјетског режима. Он је служио у Немачкој и имао чин. Дакле, ове паралеле се не намећу саме од себе, већ се украјинска елита њима непрестано хвали“, констатује Беспаљко.

Експерт је рекао за Спутњик да се у Украјини већ дуже време спроводи етноцид, односно уништавање руског етноса. Специфичност Украјине је, како каже Беспаљко, у томе што у принципу не постоји разлика између самих Украјинаца и Руса — антрополошка, биолошка, културна, ни ментална.

„Ово је, углавном, политичка оријентација и питање самоидентификације. Наравно, људи који себе сматрају Русима или они који и даље гаје симпатије према Русији и руској култури, овим законом биће дискриминисани“, рекао је Беспаљко.

Председник Русије Владимир Путин је у интервјуу за ТВ „Русија 24“ рекао да је „овај потез Кијева снажан, озбиљан ударац за руски народ у целини“ и додао да је апсолутно неприхватљиво делити народе на аутохтоне и на оне који то нису. То, према његовим речима, није у складу с нормама међународног хуманитарног права.

Руски забрањен — и на киоску

Богдан Беспаљко подсећа и на чињеницу да је Кијев недавно усвојио закон о употреби државног језика, који практично забрањује да се у Украјини говори на руском језику.

„Раније су у Украјини све време истицали да, наводно, нико не забрањује да се говори на руском језику. Али без обзира на то, сада ће свакога ко проговори на руском у продавници, клиници или чак у малом киоску са цигаретама држава законски гонити и то у прилично озбиљним размерама у тренутној економској реалности“, нагласио је он.

Овај закон је наставак политике која је усмерена на уништавање руског народа, а председник Путин је то само отворено признао и изразио свој став, закључио је Беспаљко.

Извор: Спутњик

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!