Србија и србске земље

Нови притисак на Српску: Србе у БиХ опет хапсе због Сребренице

Хапшење седморице Срба у Зворнику због злочина у Сребреници нови је притисак на Републику Српску али и покушај успостављања реципроцитета јер су недавно оптужена за ратни злочин над Хрватима тројица Бошњака, истичу саговорници Спутњика, уз оцену да се поменути случајеви наслањају на раније изречене пресуде у Хашком трибуналу.

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су у петак на подручју Зворника седам особа, осумњичених да су починили, како је наведено, кривично дело геноцид, у вези са стрељањем и убиствима на локалитету Ораховац.

Срби поново на удару

Према саопштењу СИПА, седам особа је ухапшено због сумње да су починиле кривична дела по индивидуалној и командној одговорности, као и да су „помагали у геноциду“ а доводе се у везу са стрељањем и убиством око 800 жртава бошњачке националности на локалитету Ораховац, а након пада Заштићене зоне Сребреница.

Адвокат Горан Бабић каже да су информације око ових хапшења за сада веома штуре да би могло нешто више да се каже.

„Требало би се знати више из оптужнице јер ово што је саопштено је обично део који се извади из исте јер се чини интересантним, значи, углавном око квалификације дела. А питање је и колико је та интерпретација коректна у вези са целим случајем у оквиру наредбе за његово спровођење. То су увек опширни документи, а ја претпостављам да је вероватно у питању удружени злочиначки подухват (УЗП),“ коментарише Бабић.

Из ове државне агенције наведено је да је реч о некадашњим заповедницима и припадницима Зворничке бригаде Војске Републике Српске, као и да је раније у пресудама утврђено да су пре убистава у Ораховцу заробљени Бошњаци држани у сали школе „Грбавци“ у овом месту.

Случај који ће везати за друге оптужбе

„Тешко је овако насумице и на бази полуинформација да дам неки озбиљнији осврт. Моја је претпоставка да они њих сада неће издвојити као засебан случај, већ ће вероватно везати са ранијим осудама,“ сматра наш саговорник.

Он подсећа да је локалитет на коме је извршено хапшење раније уз остале локалитете помињан у Хашком трибуналу на суђењима која су повезивана са наводним геноцидом у Сребреници и пресудама у вези са тим па је за очекивати да се овај случај надовезује на те раније пресуде.

Бањалучки политиколог Анђелко Козомара каже да му се не чини да се ово хапшење десило изненада јер су пре тога оптужена за ратни злочин над Хрватима тројица Бошњака, па ово види као неку врсту реципроцитета.

„Могло се очекивати да ће одмах као одговор на та хапшења да се догоди неко хапшење за ратне злочине над Бошњацима од стране Срба. Тешко је у БиХ коментарисати правосуђе уопште док не дође до самог суђења и док се ту не покажу докази са чиме то Тужилаштво заправо располаже и да ли су ови људи почини ратне злочине,“ каже Козомара.

Двоструки аршини БИХ правосуђа

Наш саговорник каже да се у у оваквим случајевима углавном дешава да Бошњаци по правилу буду ослобођени, посебно као су осумњичени за злочине над Србима.

Према извештају агенције Фена, заједно са Хашким трибуналом, Суд БиХ и правосуђе у Србији и Хрватској до сада су осудили укупно 54 особе на пет доживотних казни и 781 годину затвора за злочине везане за Сребреницу.

Аутор: Бранкица Ристић

Извор: Спутњик

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!