Историја

Никола Милованчев: Рат у Хрватској почео у време СФРЈ, 1989. године

У стварности је већ крајем 1989. било јасно да следи покушај оружане сецесије и да ће Срби у Хрватској бити на удару

Комеморација у Боботи код Вуковара 25. јула 2019, поводом првог напада на усташе 1941. г.
(ово није споменик између Клисе и Боботе, који је срушен у време СФРЈ 1989. а касније је обновљен)

Када је почео рат и распад Југославије? Већина људи ће данас одговорити да је то било 1991. године. Оставимо сада по страни чињеницу да је распад Југославије припреман деценијама и да је неуспео покушај сецесије Хрватске планиран и за почетак 1972. У стварности је већ крајем 1989. било јасно да следи покушај оружане сецесије и да ће Срби у Хрватској бити на удару. Док су се многи интелектуалци, али и обични грађани, у Београду уљуљкивали у очекивању „демократских слобода“, многи Срби са друге стране Дрине, Саве и Дунава су већ стрепели за своје животе. Каква је била атмосфера неколико месеци после стварања првих политичких странака, а пет месеци пре првих вишестраначких избора у Хрватској, говори и овај чланак Политикиног дописника из Осијека, пок. Радета Суботића, објављен у том најугледнијем београдском дневном листу 8. децембра 1989. Слични терористички напади су од краја 1989. били сурова стварност и свакодневица Срба у Хрватској, а следеће године су уследила и прва убиства.
Нека је вечно хвала и покој души часног новинара и патриоте, борца за истину, Р. Суботића!

Никола Милованчев

Нови националистички испад у општини Вуковар

Срушен споменик палим борцима
Непозната лица у ноћи између 5. и 6. децембра ове године срушила споменик подигнут између села Клисе и Боботе

Вуковар, 7. децембра 1989.

Инспектори вуковарског СУП-а имају пуне руке посла да би ушли у траг све учесталијим нападима очито непријатељских и националистичких група које су се огласиле и у овој вишенационалној и устаничкој средини. Тек што су извршили увиђај и започели акцију да утврде ко је и зашто запалио југословенску заставу на београдском представништву ЗОИЛ „Дунав” у Вуковару пре два-три дана, националисти су им задали нове главобоље.

Непознати починитељи, у ноћи између 5. и 6. децембра, срушили су споменик палим борцима, првоборцу Ђоки Патковићу и његовој групи из Боботе који су се иначе и први огласили оружјем у Хрватској 1941. године, убивши у Боботи усташког сатника. Споменик погинулом Ђоки Патковићу и његовим друговима налазио се на путу између села Клисе и Боботе, а подигли су га борци вуковарске општине.

Начелник у вуковарском СУП-у Петар Граховац, с којим смо разговарали, потврдио је наводе ове информације које смо добили од бораца из села Боботе. И овом приликом, инспектори су обавили уобичајени поступак и отворили истрагу како би се ушло у траг непознатим непријатељима и националистима који чине све како би узнемирили вишенационално становништво овог краја.

Р. Суботић

Преузето из: „Политика”, 8. XII 1989, Бeoгрaд

Извор: https://stanjestvari.com/2021/01/06/nikola-milovancev-rat-u-hrvatskoj-je-poceo-u-vreme-sfrj-1989/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!