Србија и србске земље

Невладинићи туже српске родољубе, како би спасли лаж о дану бијелих трака у Приједору

Данијел Симић

На Основном суду у Бањој Луци, данас је пред судијом Зорицом Сабљић одржано главна расправа по тужби за клевету организације Оштра Нула, против УГ Фронтал, Бања Лука и Дани(ј)ела Симића лично. Саслушани су тужилац, тужени и свједок којег је позвао тужилац. Судски процес ће се наставити 11.10.2022. године, за када је заказано наредно рочиште.

44-Основна функција ове тужбе, јесте да се инструментализује Основни суд у Бањој Луци, не би ли се под притиском страног фактора довео у позицију да каже како се у Приједору десило нешто што није. Тужилац, односно госпођа Милица Пралица, пред судом је данас опет поновила лаж да је тобоже ратна власт у Приједору преко радио таласа наложила „несрбима да себе и своје куће означе бијелим тракама и чаршафима“, док је у снимку Радио Приједора који су емитовали управо организатори лажне манифестације Дан бијелих трака (од 25. секунда на видеу испод, прим. Фронтал.РС), јасно уочљива формулација „грађани лојални Српској Републици БиХ“, рекао је Симић након окончања рочишта.

Раније је већ, 16.05.2022. године, одржано припремно рочиште, а везано за чланак Мало им новца из САД и ЕУ: Станивуковић се састао са страним агентима. Организација Оштра нула која сама на својој мрежној страници наводи да је донирају фондације и владине агенције из иностранства, Дани(ј)елу Симићу и УГ Фронтал, Бања Лука; стављају на терет да су их назвали „страним агентима“. А они, ето, ваљда кажу то нису. При том, симптоматично је да се једино УГ Оштра нула, од четири огранизације које су поменуте у чланку, нашла увријеђена до степена да подноси судску тужбу.

А то није случајно. Осим наведеног, они сматрају да је клевета и мишљење Дани(ј)ела Симића да користећи формулацију „несрби“ умјесто материјално потврђене „сви грађани лојални Српској Републици БиХ“ они не шире „вјерску и националну мржњу на лажима“ како тврди Симић и Фронтал.РС, те да им се на тај начин наноси нематеријална штета.

-Јасно сам нагласио да Фронтал.РС није гласило које се бави пуким информисањем, него да је тежиште нашег портала на анализама, предвиђањима и мишљењима. Готово свака наша вијест, чак и ако је обична агенцијска, бива искоментарисана макар преко наслова. Даље, предметни чланак није уопште за циљ имао Оштру нулу, већ истицање тог састанка као недосљедности политике актуелног градоначелника и његове партије, у односу на предизборна обећања која су давана са позиције одбране српског народа, те његових политичких и културних интереса. Тежиште чланка поготово није на томе да ли су они страни агенти, јер они то јесу, додао је Симић.

Правни заступник УГ Фронтал, Бања Лука, адвокат Милош Кудра сматра да је изнесеним доказима на првом мјесту јасно оповргнута тврдња тужиоца да у предметном чланку изнесени ставови и мишљења нису образложени.

-Због економије простора и мноштва чланака које су Д. Симић лично и Фронтал.РС објавили од 2013. године, када се почело са организовањем манифестације Дана бијелих трака, ти чланци су линковани на изречене ставове у предметном чланку, те је сваки читалац који је желио да се детаљније обавјести, то могао учинити без икаквог напора. Како у тренутку објаве, тако и данас.

На сљедећем рочишту, када ће за свједока бити изведени уредник Фронтал.РС Марко Шикуљак и судски вјештак Драгољуб Крнета, то ћемо додатно нагласити и доказати, појашњава правни заступик УГ Фронтал.

Најзанимљивији дио расправе, према свједочењима присутних, био је питање пуномоћника тужиоца, да ли се „агент“ може сматрати синонимом за „шпијун“.

-Са моје тачке гледишта, адвокат тужиоца се налази у неодбрањивој позицији, па је било и разумљиво што је покушао да заоштри атмосферу и испровоцира непотребан сукоб. Рекао сам да Наука о језику не познаје стварне синониме, тако да нпр. воз и влак, крух и хљеб, мрква и шаргарепа, без обзира што означавају потпуно исту ствар, указују на регионалне и некад на социолошке разлике код говорника. То значи да ће можда неки необразованији човјек употребити назив шпијун, док ће образованији знати шта је агент. Агент на српском језику значи пуномоћник или заступник. Постоји агент продаје, агент за некретнине, агент за послове с јавношћу; те не постоји знак једнакости између ријечи агент и шпијун. Постоје термини оперативац, сарадник обавјештајне службе, обавјештајац. То је шпијун. Да сам то хтио рећи, употријебио бих те термине.

Они покушавају суду представити као да сам их титулисао у равни са Џемсом Бондом или Мата Хари, али нити они имају тај капацитет, нити то коме пада на памет. Не постоји бољи термин да се опише дјеловање Оштре нуле од термина „страни агент“, управо јер је преузет из америчког законодавства. Дакле владе земље која је њихов финансијер. Од 1938. године у САД постоји Закон о регистрацији страних агената. Ја сам заговорник доношења таквог закона код нас и годинама користим тај термин у медијима, паралелно уз термин Невладинићи. Представнике организације Оштра нула смо звали, објављивали њихове изјаве, те сам два пута лично учествовао на њиховим скуповима 2016. и 2018. године, гдје нису дали доказе за своје уциљано лажне тврдње, које имају политички циљ. Симптоматично је да тек 2022. године они то одједном сматрају достојним тужбе, апслолвира Симић.

На данашњем рочишту саслушана је кратко и Тања Топић испред фондације Фридрих Еберт Шифтунг, која је рекла да они не уплаћују изравно новац на рачун УГ Оштра нула, већ уколико раде заједничке пројекте, они финансирају хотелски смјештај, храну, путне трошкове и хонораре.

На питање адвоката Милоша Кудре, да ли је свјесна да на мрежној страници Оштре нуле, у секцији „донатори“ стоји наведено име фондације коју представља, Топић је одговорила:

Не, то ми није познато. Ми смо партнери, ми нисмо класични донатори. У јавности се то често интерпретира тако и то они који не познају начин рада фондације.

Адвокат тужиоца није уводио нове свједоке или доказе, а у цјелости је уложио приговор на свједочење Данијела Симића, више пута покушавајући да као његов став кандидује нешто што он није рекао ни на суђењу, ни у јавности. У једном тренутку је, ничим образложено, оснивача Фронтал.РС покушао прогласити расистом.

Због свега написаног, а посебно овог пред крај, надамо се да извлачење логичног закључка, а на основу цитата оног што је рекла госпођа Топић, по којем су управо одговорне особе у УГ Оштра нула ти који „не познају начин рада фондације“, није клеветање истих? Уколико јесте, у својству јавности били су присутне чак четири особе: Невена Зеленика, чланица организације, Мелани Исовић и Тамара Мишчевић, те Гордана Катана, која је рекла да се ту налази испред нама до данас непознате организације Удружење грађана радничка солидарност БиХ. Пошто најмање посљедња наведена персона сарађује са медијима, фондацијама и владама; идентичних финансијера као Оштра нула; нека нам не дају лагати, уколико нешто од овог што смо написали није истина?

УГ Фронтал, Бања Лука и његово гласило Фронтал.РС остају посвећени борби за што већи степен државности Републике Српске и заштите српског писма од изумирања. У ту сврху наставићемо са објављивањем вијести, ставова и мишљења која иду у том правцу. Задржавајући и бранећи љубоморно своју независност, те настављајући медијску мисију да је једини услов да нешто код нас буде објављено, то да је у питању или нечији потписан, односно утужив став, или просто – ИСТИНА.

Аутор: Данијел Симић

Извор: Фронтал.РС

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!