Природа и здравље

Нестварна лепота Кањона реке Мируше: Са својим водопадима и језерима представља једну од најлепших знаменитости Косова и Метохије

У јужном делу планине Гремник на надморској висини од 572 метра налази се Кањон реке Мируше који са својим стрмим литицама висине 200 метара и регионом парка природе који он обухвата чини предео изузетне лепоте и представља једну од најлепших природних знаменитости Косова и Метохије.

Мируша је лева притока Белог Дрима. Урезала је 10 километара дугачак кањон, са 13 језера и 12 водопада између њих, чиме је заслужила име „Плитвице Метохије“.

Њен кањон дуг 2 км пролази кроз јужне падине планине Гремник до врха Затрич на надморској висини од 360 до 630 метара.

Читав регион Кањона реке Мируше је обогаћен бројним горским језерима, изворима и рудним богатством, што доприноси сликовитим пејзажима чија лепота одузима дах посматрача.

Парк природе се простире на обе обале реке Мируше од почетка кањона. Вода је увек ледено хладна.

Пећине испоснице у клисури реке Мируше

Завршетак кањона Мируше богат је крашким облицима рељефа, као што су вртаче, шкрапе и пећине, које вертикално пресецају читав зид кањона.

Кроз Душку пећину, највећу пећину од њих десет, протиче поток, правећи језерца, поноре и мање водопаде. На врху кречњачке литице Црвене стене, налазе се две пећине, у којима су за време Турака била склоништа и испоснице српских калуђера. У пећини Мала црква нађени су остаци средњовековне фреске и каменог подзида, а у пећини Велика црква постоје остаци фреске, олтара и молитвеника.

У својеврсном парку природе ког је образовала косовска река Мируша са својим кањоном могу се наћи заштићене биљне врсте попут косовског божура и гороцвета.

Извор: https://www.opanak.rs/kanjon-reke-miruse/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!