Србија и србске земље

Нема назад иза је Србија

Генерал Божидар Делић, председник патриотског покрета “Нема назад иза је Србија”потпредседник Скупштине Србије, умро је данас у 66 години, после лечења у Русији, које нам је била последња нада. Сматрамо да је његова смрт трагедија за целу државу, јер је за Србију дао свој живот не само радећи на њеној одбрани већ тако што је положио живот за њу. НATO бомбе како је и сам рекао, наставиле су да сеју смрт све до данас. У експертизи коју је лично радио, доказао је да је на територију Србије бачено преко 300 тона муниције са осиромашеним уранијумом и да је последица тога епидемија смртоносних болести од канцера, преко генетских, аутоимуних болести па све до масовне појаве стерилитета.

Србија је данас изгубила великог човека, а наша је морална обавеза да наставимо његову визију, да је одбрана Србије светиња. Српски народ носи у своме срцу дубоку захвалност за генерала који се часно и поштено борио за њега обављајући историјске задатке. Својим главним успехом никада није сматрао број поражених непријатеља, који није био мали, него је увек пуног срца говорио о тактикама које су спасавале људске животе, о импровизаним мамцима који су скретали непријатељске ракете од српских војника, али и о пожртвованим лекарима у његовим ратним болницама који спасили десетине живота албанске деце настрадале од НАТО ваздушних удара.

“Посао команданта није лепа ствар а нарочито је ружна у рату” – говорио је Божа.

Александар Јерковић, Заменик председника патриотског покрета “Нема назад, иза је Србија”

Божидар Делић потпредседник Народне Скупштине Републике Србије, генерал-мајор у пензији, ратни командант Херојске 549. моторизоване бригаде из Призрена, преминуо је после дуге и тешке болести, дана 23. августа 2022. године, током лечења у Централној клиничкој болници у Москви.

Своје професионално опредељење тежишно је посветио Војсци, дајући изузетан допринос у одбрани Србије током НАТО агресије 1999. године кроз лични пример, изградњу патриотизма и љубави према својој отаџбини-Србији, због чега је више пута одликован.

Остаће упамћен по команди “Нема назад – иза је Србија!“ издате током Битке на Паштрику 1999. године, када је спречен копнени продор НАТО снага, редовне Албанске војске, терориста УЧК и страних плаћеника на простор Косова и Метохије.

Након завршетка Војне академије Копнене Војске службовао је у Билећи, Призрену, Лесковцу и Београду.

Обављао је бројне одговорне дужности: Команданта 549.моторизоване бригаде Приштинског Корпуса, Команданта Београдског корпуса и Заменика Начелника Оперативне управе Генералштаба Војске.

У чин генерал-мајора унапређен је 1999. године

Својом храброшћу, непоколебљивим чврстим војничким ставовима, а посебно искреним људским односом, изградио је безгранично поверење и дивљење међу својим саборцима.

У периоду свог политичког ангажовања од 2005. године у четири сазива био је биран за посланика, а у два сазива за потпредседника Народне Скупштине Републике Србије.

Владан Ранковић, председник удружења херојске 549. моторизоване бригаде „Цар Душан Силни“

Напустио нас је добар човек, велики Србин, генерал Божидар Делић. Молимо се Преблагом Господу да, молитвама Пресвете Богородице и Свете Небеске Србије, нађе покој у Његовом животворном наручју и прими награду за сва добра дела која је учинио за свој народ и своју земљу.

Уредништво Борба за истину

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!