Историја

НЕМА ЦРКВЕ,НЕМА СРБИНА

Вице Конзул Тодор Станковић, упутио 8.септембра 1891.године, министру иностраних дела М. Кр.Ђорђевићу извештај са путовања по Косову. Наводећи како је посетио Самодрежу, село око пет километара удаљено од главног пута Приштина – Вучитрн, Станковић је забележио.

“…Кад смо тамо стигли, нађосмо тамо све саме Арнауте, а нигде ни једног Србина. На питање, има ли у овом селу која српска кућа, одговорише Арнаути да има само четири српске куће.

Наредих једном заптији-жандарму, да позове једног домаћина из оне четири српске куће да ми покаже место Цркве Самодреже. Оде жандарм и дође након неколико минута са Живом Лазаревићем, Србином из истог села, коме беше кућа на крају села.

Жива, човек око 50-60 година старости, у оделу подераном и састављеном све од самих крпа, које се држе на по једном кончићу, приђе к мени и пошто се поздрависмо, питах га овим речима :

“Је ли брате, где је Црква Самодрежа?“

-“Е мој господине, нема цркве Самодреже, она је неге постојала, а сада је од ње начињена воденица, но ‘ајде да ти је покажем’, одговори Жива. Идући тако путем на цркви Самодрежи, полагано питах Живу овим речима

– “Како живите овде међу овим Арнаутима“’?

-“Само што смо живи, али оваквог живота боље да га није“

Одговори Жива. Тако у разговору са Живом дођосмо до чувене цркве Самодреже, од које се сада држи само један зид у дебљини један и по а у висини само један метар, преко кога тече вода у воденици, која је направљена од камена исте цркве а испод саме цркве.

Свуда по селу расејано је тесано камење са цркве Самодреже и нема онде арнаутске куће која није подизана каменом скинутог са цркве Самодреже. Поред црквеног зида прокопала је вода једну јаругу у дужини 35 а у дубини два и по метра, у којој се на један и по до два и по метра у земљи, на десној обали исте јаруге види врло много костију одраслих људи, а ни једне дечије. Кости ове показују да није сваки гроб засебан, јер се костију од више људи налази на једном месту. А преко тих гробова поређано је тесано камење и по свој прилици , гробови се простиру још даље преко којих су сада засејане њиве. Ја као насигурно држим да су онде закопани српски јунаци који су у косовској борби изгинули…“

Извор : ФБ Принцип група

Хвала на поверењу! Молим вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!