Србија и србске земље

Некад се то звало „колонијализам“, сад се то зове „страни инвеститор”

Марија Алимпић из удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину”, поводом начелног договора компаније Инобат и Владе Србије о градњи фабрике батерија за електричне аутомобиле у Србији, да је то удружење каже да је “апсолутно против било какве идеје у вези са литијумом и електричним аутомобилима у Србији, за изградњу било каквог рудника, па тако и рудника литијума и бора”.

Наводећи да је најављено да би та фабрика могла да почне да ради од 2025, она каже да је апсолутно немогуће да она добије сировину из Србије, јер рудник литијума не може да се изгради за мање од три-четири године, чак и кад не би било отпора. “Године 2025. ће дефинитивно литијумске батерије бити прошлост у свету, највећи произвођач батерија у свету, кинеска компанија Цатл најавила је масовну производњу натријум-јонских батерија од 2023. године, и зато смо против”, поручује Алимпић

Алимпић о изјави премијерке Ане Брнабић да ће нова фабрика бити просперитетна за Србију, каже да би она била штетна као и свака фабрика која има везе са литијумом.

„Видели смо како се сви страни инвеститори понашају у Србији, ту не би било потенцијално никакве добити ни за Србију, ни за народ. Апсолутно не могу да докажу да инвеститори овде долазе за добробит овог народа, инвеститори су овде јер добијају огромне субвенције од државе, и кад остваре све своје циљеве, покупе се и оду с новцем“, као што је и последњи случај са турском фабриком „Бертеx тесктил“ у Крагујевцу, која је затворена, узела субвенције, а раднике оставила без плата.

Алимпић за Н1 оцењује да у Србији људи раде у робовским условима.

„Манипулише се терминима ‘одрживо’ и ‘зелено’. Ако није праведно, онда није ни одрживо ни зелено. Све док неко мора да плати својим здрављем, имовином и будућношћу за некакав условно речено просперитет, у овом случају западних земаља и оних који овде долазе да експлоатишу, то не може бити праведно“, истиче она.

Додаје да се то некад звало „колонијализам“, сад се то зове „страни инвеститор, али принцип је апсолутно исти“.

Мисли да неће доћи до градње фабрике и да је све то маркетиншки трик и владе и целе кампање око Рио Тинта, „како би се народски речено скувала жаба, како би народ мислио да је све готово и да то треба да иде“.

На питање да је требало у Скупштини да се расправља о иницијативи против рудника литијума за коју је прикупљено 30.000 потписа, што се још није десило, Алимпић каже да „свих 250 посланика који седе у скупштини дали су легитимитет изборима 3. априла који нису били слободни и нису били уставни јер нису одржани на Косову“.

„Очекивати од тих људи који су дали легитимитет СНС да нешто ураде, неће нешто много променити“, оцењује она.

Додаје да овде нису проблем само јадарит и бор, већ се овде планира много рудника.

Каже да је проблем и „хоботница домаћих геолога и рударских инжењера који у сарадњи са министарством добијају троцифрени број истражних дозвола“.

„Све ове проблеме мора да реши народ Србије и да не очекује од оних који су аминовали такве изборе да било шта реше“, закључује она.

Извор: Политички.рс

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!