Црква

Небеска Литургија, незаписани део који наговештава…

Пријатељ и брат у Христу причао ми је како је у библиотеци једног манастира наишао на хартију на којој је писаћом машином била написана Небеска Литургија. Прочитавши је, изненадио се видевши да се завршава другачије него „званична“ верзија коју сви знамо. А завршетак песме био је злокобан – зла која је Господ по молитвама Светог Саве попустио на Србе, зарад свенародног покајања, не завршавају се покајањем (оним „Тад анђели Божји заплакали, а Срби се Богу обратили, јединоме своме пријатељу, јединоме своме Спаситељу, Вишњем Богу и Светоме Сави…“). Него злом још црњим од зала која су претходила.

Размишљајући о томе, закључио сам да је практично немогуће да је такав крај песме саставио ико осим самог Владике Николаја (Небеска Литургија објављена је, а вероватно и написана прве године рата, 1941.). Али да није хтео да таква верзија остане записана изван његових скривница – вероватно надајући се да се зле слутње ипак неће обистинити. И да је онда неко његов рукопис преписао-прекуцао.

Како год, песма је могла да има два завршетка, као што и у човековом животу све има два потенцијална завршетка: покајање, радост и живот вечни, или непокајање, жалост и вечну смрт. Човек који се не каје, или који се не каје истинским покајањем, не може се надати избављењу од зла. Онај који се у непокајању нада вечном благовању, у прелести је, злу већем од пуког греха.

Сви смо сведоци да у Србима ни до данас нема свенародног покајања. Штавише, бујица греха и безумља све је потопила, и све су бране срушене. Иако су се безмало сви Срби вратили Крсним Славама, иако више није свезан језик у Србина, да не смије пјеват ни кукати, ни Божије Име спомињати, иако цркве више нису празне ка пећине пусте, него су празницима пуне, па више не стоји оно „празне душе па празне и цркве“ (односно не стоји у смислу којим је Владика Николај мислио)…

Последња зла у „званичној верзији“ Небеске Литургије збивају се кад „Сатану Господ одријешио“ – да он чини што је њему драго, са државом и са србским тијелом, само да се не дотиче душе. И сви смо видели шта се десило са србском државом и србским телом (националним корпусом): раскомадани су, од звериња вражјег и људскога, којих би се марва застиђела и вепрови дивљи посрамили.

Али у нама знаној верзији не видимо оно што се Србима дешава данас. Не помиње се Сатанин насртај на душу Србинову – на Цркву. Не помиње се заклање и одсецање дела душе, Цркве Старе Србије, које сви видесмо. А како би тек то могло бити без допуштења Божјег? И зашто, осим зато што покајања нема? То јест, зато што су зла у саборној души Србиновој, Цркви, данас страшнија него што је било зло када је душа била празна, па празне и цркве? На Србима се, очито, испунила реч Христова: душа, светиња празна не бива, у празну светињу улази дух нечисти са седам горих од себе, и потоње бива горе од првог (Лука 11:24-26).

Владика Николај видео је да Србин неће „смети децу своју својом звати“. Али није видео, или зловиђење није записао, да ће деца србска постати ђаволи – дец-убице, горе од Каина. У свету звериња само младунци змије међусобно се истребљују, и то благодарећи томе што отров у глави имају чим се излегу, па с њим и моћ да сеју смрт. Никоме другом, осим змијама, иконама Сатаниним, ту моћ Бог није дао. А понајмање човеку – његови младунци су најнемоћнији у поређењу са свим живим бићима, годину дана им треба да само стану на ноге, оно што јагње може први дан.

Фото: Нова.рс

Знамо ко и одакле нашој деци сипа отров у главе, од првог дана кад чују овај свет, па затим безмало сваки дан њиховог живота (кодно име пројекта је: „За нашу децу“). Али, како је могуће да толико смртоносног отрова у њих стане, ако њихове главе, а заправо душе, претходно нису савршено испражњене и очишћене од Божјег присуства?

Како су Срби постали попут змија? Како, ако не зато што су им се змије у Душу угнездиле?

Народ србски задесило је страдање страшније од страдања Јова. Господ је допустио да му се Душе дотакне Сатана. А двери да уђе, са седам горих од себе, отворили су му слуге његове, господари Душе.

Аутор: Евсевије П.

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!