Србија и србске земље

Не борите се ви данас на блокадама за политичку опцију, идеологију или екологију, већ за васпостављање добра и свргавање зла

Не борите се ви данас на блокадама за неку политичку опцију. Не борите се ни за некакву друштвену идеологију. Не борите се чак ни за ту здраву средину и екологију за коју сви кажу да се борите. Не.

Ви се данас, браћо и сестре, заправо борите за спашавање здравог разума, за повратак основних људских врлина, за поновно увођење базичних моралних начела једног друштва као таквог и реанимацију деценијама урушаваног система вредности који је пропадао дуго, а који је са овом влашћу и коначно доживео своју демонску апотеозу, сурвавши се у пакао негативне селекције примарних друштвених и људских норми.

Ваш противник није некакав политичар, или неки политички програм. Ваш противник није странка, секта, удружење или каква интересна групација. Чак ни тај трагикомични пајац који се бахати већ годинама нашом земљом, изигравајући пред слабијима фараона, а пред јачима биберчета, није ваш прави непријатељ.

Ваш прави и највећи непријатељ с којим ћете се суочити данас на путевима, на мостовима, на барикадама, је накарадно постављени темељ примитивизма у главама ваших сународника. Оних сународника који су продали душу ђаволу како би коначно дошли до својих 5 минута. Јер то су махом нажалост они који су одувек били глупи, или ружни, или неталентовани, или кивни, или љути, или лоши људи, или исподпросечни или све то заједно. И због тога никада нису могли да дођу до изражаја. А сада су најзад испливали на површину, као септичка јама кад поплави, па затрпа говнима цветну ливаду.

Говорим о стотинама, о хиљадама оних који су се продали за сендвич, за нову одећу, за ауто, за радно место, за стан. Говорим о стотинама и хиљадама оних који не само што су се продали, већ из неке исконске пакости, бахатости, осећаја мржње и зависти према оним добрим, правим, зналачким и мудрим људима, здушно подржавају владајући режим, чак срљају, батинају, лажу, краду и клевећу за њега и у име њега. Јер су у том режиму, у том систему негативне селекције препознали себе.

Вучић и његова странка нису политичка опција, нису идеологија, нису покрет, нити чак режим, мада себе зову свим тим именима. Они су заправо институцијска персонификација тог ружног/прљавог/злог дела становништва наше земље, тог дефектног, поремећеног, завидног, неспособног, преварантског, лажљивог и крадљивог соја који је спреман продати и мајку и оца и слободу и интегритет и тебе и мене за сопствену гузицу. И то не зато што много воли ту своју гузицу, већ баш зато што је презире. Исто као и нас, јер зна да смо одувек били бољи и од њега и ње, те његове гузице која му служи уместо образа који никада није имао.

А одувек јесмо били бољи од њега. Много пре појаве СНС-а, побеђивали смо га у математици, у спорту, у уметности. Брже смо трчали од њега, боље смо певали од њега, више смо знали од њега, даље смо добацивали од њега. А он, тај мали, ружни искомплексирани човечуљак каквог свако од нас има негде у комшилуку, нас је потајно мрзео и чекао своју прилику.

И најзад ју је сачекао. Вучић је сваком том малом/прљавом/ружном и глупом човечуљку дао шансу да се коначно уздигне изнад свих нас, да постане нека мала власт у земљи, и да тако крене да лечи своје комплексе и трауме у односу на нас нормалне, да нам се свети за све оно што смо одувек били бољи од њега. И ти такви патуљци наше стварности којима ово време лудила и обрнутих вредности одговара, јер само у њему могу да дођу до изражаја, су ваши прави непријатељи.

Та негативна мантра која их храни, мора вашом данашњом борбом бити прекинута. Јер зна се где је њима место. Негде испод, негде доле, свакако не у врху и на руководећим положајима.

И кад једном победите, сви они ће пасти као суво лишће с дрвета. Сви ти продани пиони који су једва дочекали одмазду према памети, према лепоти, према здравом разуму и образовању. Према цивилизованим вредностима и природи.

Е то је права борба за екологију. Не само планина и река, него екологију целог једног друштва какво је наше. У којем је крајње време да се шкарт врати на дно где му је одувек и било место, а уместо њега постави квалитет нашег друштва који је годинама, свргнут од стране ових, чамио по подрумима душе и тамницама наде.

Зато данас на блокадама и барикадама, кад буде најтеже, или сутра у некој наредној бици, знајте да се борите за много више од устава, од закона, од река и планина. За много више од смењивања пајаца са власти. Знајте да се борите за васпостављање суштинске категорије добра и свргавање њеног антипода – зла које се у нашем друштву последњих година разгранало и постало званични модус операнди на свим нивоима механизма заједнице.

Нека вам пут ка победи буде благословен и обасјан духовима наших храбрих предака!

Аутор: Димитрије Васиљевић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!