Црква

„Не бој се, Ја сам са тобом“

Дешава се, да мајка тешећи дете, говoри: „Не бој се, ја сам са тобом.“ Ево тако и наш Творац, милосрдни и човекољубиви Бог, Отац изобиља и сваке утехе, говори верујућој души, која се налази у искушењима и напастима: „Не бој се, Ја сам са тобом!“

„Ја сам твој Саздатељ, Спаситељ и Искупитељ, Ја сам твој Помоћник и Заступник. Ја – сам Тај, Који све држи у руци и Коме се све покорава – Ја сам са тобом!“

Тако је Господ био са Својим верним сином Нојем и сачувао га од свесветског потопа. Био је са Лотом и сачувао од казне над Содомом. Био је са Својим слугама Авраамом, Исааком и Јаковом, чувајући их у њиховим лутањима у земљи обећања. Он је био са праведним Јосифом, чувајући га у искушењима и страдањима, а потом га је прославио.

Господ је био и са израиљским народом у време његовог робовања у Египту. Он га је моћном руком извео из земље угњетавања, разделио Црвено море и провео га у сред мора, спасавајући га од фараона – мучитеља. Био је са њима у пустињи и хранио их чудесном маном, поражавајући непријатеље пред лицем Његовим и повео у гору светиње Своје. Био је са тим народом и у обећаној земљи и спасао га.

Био је са Својим помазаником Давидом и спасавао га у различитим искушењима и гоњењима и сачувао слугу Свога од његових непријатеља. Био је са Јоном у дубини морској и сачувао га у утроби кита и избавио га. Био је са три младића у вавилонској пећи и угасио силу огња и научио их да певају благодарну песму. Био је са Данилом у јами, затворио уста лавовима и избавио га одатле.

Био је са Апостолима, био је са Мученицима и сачувао их усред ужасних мучења. Био је са пустињацима, који су живели у пештерама, пећинама и пустињама земље и сачувао их од замки сатане. Био је и биће до краја века са Својим верним слугама, по Свом непромењивом обећању: „Ја сам са вама у све дане до свршетка века. Амин.“ (Матеј 28:20). О најслађи је глас Твој: „Са нама си нелажно обећао бити са нама до краја века, Христе…“

Ево зашто Његове верне слуге, осећајући присуство Његово и живу утеху, певају са радошћу: Бог је наше прибежиште и сила, помоћник у жалостима, које су дошле на нас… Господ – просвећење моје и Спаситељ мој; кога да се бојим? Господ – заштитник живота мога; кога да се бојим?

Гледај Хришћанине, да само ти будеш Божији, а Бог Својег не оставља. Веруј у Њега од свега срца како у Бога, угађај Му вером и правдом; сву наду полажи на Њега и призивај Га свим срцем.

И где год да си, у каквом год искушењу и невољи да се налазиш, Он је увек са тобом, гледа на твој подвиг и невидљивом руком те укрепљује и помаже ти.

Чак и да се против тебе окрену сви зли људи заједно са демонским пуковима – они ништа неће добити! „Господ ће те сачувати од сваког зла, сачуваће душу твоју Господ“.

„Немој ме оставити, Господе, Боже мој! немој се удаљити од мене. Похитај у помоћ мени, Господе, Спаситељу мој!“ (Пс. 38:21-22).

„Господе сила, са нама буди, јер осим Тебе, другог Помоћника у невољама немамо! Господе сила, помилуј нас!“

Свети Тихон Задонски

Извор: Пријатељ Божији

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!