Свет

Научници: Вештачке материце могу заменити жене

Технократи измишљају зато што могу, а не зато што постоји хитна потреба за тим. Ово је претходница стања које је описано у Хакслијевој књизи Врли нови свет из 1932. године (где се бебе производе у вештачким материцама и где деца не познају појмове мајка и отац) и већ је повезана са гејевима који могу „имати бебе“. ⁃ Уредници сајта Технократске вести (https://www.technocracy.news/)

Текст који следи је превод пропаганде која се сервира у научним часописима и на телевизији као објашњење зашто научници раде на стварању вештачких материца . Као и са свим ужасима које нам спремају , технократе то правдају потребом за помоћи онима у невољи и човекољубивим разлозима .Ставови изнети у тексту који следи ни на који начин не одражавају мишљење уредништва .


Идеја о узгоју беба ван тела деценијама је инспирисала романе и филмове. Сада, научне групе истражују могућност вештачке гестације. На пример, једна група је успешно „одгојила “ јагње у вештачкој материци током четири недеље. Аустралијски истраживачи су такође експериментисали са вештачком гестацијом јагњади и ајкула. Истраживачи у Холандији добили су 2,9 милиона евра (4,66 милиона долара) за развој прототипа за гестацију превремено рођених беба. Због тога је важно размотрити нека етичка питања која ова технологија може донети.


Шта је вештачка материца?

Одрастање бебе изван материце познато је као ектогенеза . Ми већ користимо једну форму  те појаве. Када се превремено рођена деца пребаце у инкубатор како би наставили свој развој у неонаталној јединици, то је делимична ектогенеза. Међутим вештачка материца могла би значајно продужити раздобље током ког фетус може расти ван тела. На крају бисмо можда могли потпуно уклонити људске материце. Ово можда звучи научна фантастика, али многи који се баве репродуктивном биотехнологијом верују да би уз одговарајућу научну и законску помоћ потпуна ектогенеза била могућа у скорој будућности .


Шта би вештачка материца садржавала?

За вештачку материцу треба спољна шкољка или комора. Та комора би садржавала  и штитила фетус који расте. До сада су експерименти на животињама користили акрилне резервоаре, пластичне кесе и ткива материце које су уклоњене из организма и вештачки одржаване у животу. Вештачка материца би такође садржавала синтетичку замену амнионске течности, амортизера у материци током природне трудноће. Коначно, морао би постојати начин за размену кисеоника и хранљивих састојака . Другим речима, истраживачи би морали да направе вештачку плаценту. На експериментима на животињама коришћени су сложени катетер и систем пумпи. Планира се да се користи мини верзија оксидорације екстракорпоралне мембране, што је техника која омогућава да се крв снабдева кисеоником ван тела.  Једном када се успостави, вештачка материца могла би једног дана бити уобичајена као што је вештачка оплодња данас . Многи су забринути због тога што би ово ново подручје репродуктивне медицине могло значити за будућност стварања породице. Која су нека од етичких питања која морамо имати у виду ?


Вештачке материце могу помоћи превремено рођеним бебама

Главна расправа о вештачким материцама се фокусирала на њихове потенцијалне користи у повећању стопе преживљавања превремено рођених беба. Тренутно, беба рођене раније од 22 недеље имају мало наде у опстанак. А оне рођене са 23 недеље вероватно ће претрпети низ инвалидитета. Коришћење запечаћене „био-врећице“, која опонаша мајчину материцу, може помоћи изузетно прерано рођеним бебама да преживе и побољшати њихов квалитет живота.

Био врећа обезбеђује кисеоник, врсту заменске амнионске течности, приступ пупчаној врпци и сву потребну воду и храњиве састојке (и лек, ако је потребно). То би потенцијално могло довести до продуженог периода гестације изван материце док се беба не развије довољно да живи независно и са добрим изгледима за здравље.

Вештачка материца може да обезбеди оптимално окружење, пружајући јој одговарајућу равнотежу хормона и хранљивих материја. Такође би се избегло излагање растућег плода штетним спољним утицајима као што су заразне болести. Технологија би такође олакшала извођење операције на плоду, ако је потребно. Могло би се стати на крај дуготрајним боравцима у болницама за рано рођену децу, што би уштедело пуно новца здравству. Ово је посебно значајно с обзиром на цену  приватног осигурања данас у САД.

Вештачке материце могу помоћи код неплодности

Ова нова технологија може омогућити женама које су неплодне, било из физиолошких или социјалних разлога, шансу да имају дете. Такође може помоћи женама које су остале без материце услед рака, повреде или других медицинских стања. Слично томе, то би могло омогућити трансродним женама као и хомосексуалним паровима да постану родитељи без потребе за сурогатима.

Да ли ће то довести до шире расправе о родним улогама и једнакости у репродукцији? Да ли ће уклонити потенцијалне ризике и очекивања трудноће и порођаја који тренутно погађају само жене? Да ли ће то елиминисати комерцијално сурогатство?

Једнако тако, вештачке матернице могу помоћи плодним женама које из здравствених или личних разлога одлуче да не буду трудне. Били би то они чији избор каријере, лекови или стил живота могу у супротном угрозити развој фетуса.

Извор –www.technocracy.news

Ако сте стигли довде са читањем а стомак вам се није окренуо топло препоручујемо линк ка тексту романа Врли нови свет  на српском језику који бесплатно можете прочитати . У првом поглављу писац Олдос Хаксли пре скоро 90 година пише ( у форми фикције) о томе како ће друштво будућности бебе производити у вештачким материцама из чисто практичних разлога … http://www.laban.rs/lib/Aldous_Huxley/Vrli_novi_svet