Rusija i ruske zemlje

NATO avijacija ulazi u sukob – slijedi li Treći svjetski rat?

Renat Kerča, savjetnik generalnog direktora Rosenergoatoma i jedan od vodećih atomskih fizičara u Rusiji, prekjuče je optužio Ukrajinu i njene zapadne pokrovitelje da bi mogli da izazovu incident u Zaporožskoj nuklearnoj eletrani u Energodaru, od marta 2022. pod kontrolom Rusa, sa ciljem da dobiju «izgovor da se NATO direktno umiješa u sukob na strani Ukrajine». Ovo predstavlja prvi komentar predstavnika Rusije na praktično desetodnevnu harangu u javnosti, da se ruska vojska priprema da digne u vazduh reaktore u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.

Harangu je pokrenuo šef ukrajinske vojne obavještajne službe GUR general Kiril Budanov, na čije izjave se nadovezao Aleksej Danilov, sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Ukrajine. U izjavi prije nekoliko dana za Radio Sloboda (Slobodna Evropa na ruskom) navodi da bi «eskploziju u elektrani sav civilizovani svijet smatrao primjenom nuklearnog oružja protiv civilnog stanovništva» i «da Ukrajina čini sve moguće i nemoguće da do eksplozije ne dođe, ali elektrana sada je u rukama terorista». Inače oba sina Alekseja Danilova, vojna obveznika, neposredno nakon izbijanja volšebno su iz Ukrajine otišli u Majami i tamo se ludo provode. Na upozorenja kijevskog vojnog i političkog vrha o mogućem incidentu SAD su reagovale slanjem u Evropu specijalnog aviona za detektovanje radijacije u vazduhu «WC-135R Constant Phoneix».

Indikativno je da čitava ujdurma o eksploziji u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani krenula na nekih tri nedelje do Samita NATO u Viljnusu, u momentu kada ukrajinska ofanziva na Zaporožskom i Bahmutskom pravcu ne idu željenim tempom. Pored čvrstih linija odbrane veliki problem za ukrajinske jurišnike predstavlja ruska prevlast u vazduhu, posebno navođene aviobombe, tačnije stare sovjetski FAB-ovi koji imaju veliku razornu moć. Zanimljivo je da je Rusija FAB-ove uspjela da modernizuje nakon izbijanja rata i tek od početka ove godine počela je da ih masovno koristi. Ovim bombama sa velikim uspjehom se uništava širok spektar vojnih ciljeva, od komandnih centara do utvrđenih pozicija. Da bi se prevazišao jedini segment u kome Rusi imaju apsolutnu prednost SAD su prije nekih mjesec dana napokon dale odobrenje zemljama saveznicima iz NATO da Ukrajini isporuče avione F-16.

Međutim, juče se pojavila informacija da obuka ukrajinskih pilota još nije počela, a vojni analitičari su ranije postavljali pitanje mogućnosti primjene aviona F-16 u datim uslovima, jer oni zahtijevaju potpuno čistu i znatno dužu pistu od sovjetskih MiG-29 i Su-27, što uništeni ukrajinski aerodromi teško mogu da pruže. Stoga, uspostavljanje balansa u vazduhu čini se da je jedino moguće direktnim uključivanjem NATO avijacije. Za opravdanje ovog ekstremnog koraka pred javnošću zemalja Evrope potreban je najjači mogući izgovor i najjači mogući motiv eskplozija u Zaporošskoj nuklearnoj elektrani, odnosno kako je Aleksej Danilov naveo «primjena nuklearnog oružja protiv civilnog stanovništva».

Za ravno nedelju dana održaće se NATO samit u Viljnusu na kome Ukrajina neće biti u prilici da predstavi nijednu pobjedu na bojnom polju. Nuklearni incident za koji se zapadna javnost već 10-ak dana priprema nametnuo bi obavezu, odnosno dao NATO paktu odriješene ruke, da se direktno umiješa u sukob, proglasivi npr. zonu zabranjenog leta, ali i da kršeći svoje unutrašnje ustrojstvo intezivira proces prijema Ukrajine. U sukobu sa ruskom avijacijom i PVO van svake sumnje NATO bi gubio avione i pilote, ruske rakete bi pogađale ciljeve u Poljskoj, Baltičkim zemljama i moguće Njemačkoj. Zbog svega toga im je potrebna neuporedivo snažniji izgovor od eksplozije od Račka, Markalama, ili kamiona za čišćenje septičkih jama koje je general Kolin Pauel u SB UN predstavio kao «iračko hemijsko oružje».

Od radijacije koja bi trajno zatrovala najveću žitnicu Evrope nikakvu štetu ne bi pretrpjele prekookeanske članice alijanse SAD i Velika Britanija. Stoga, ne treba da čudi zašto Amerikanci šalju specijalni avion, a britanski «Institut za izučavanje rata» nastavlja da priprema javnost navodeći tri potpuno apsurdna i bizarna razloga zašto Rusija «želi da digne u vazduh Zaporošsku nuklearnu elektranu». Prvo, smatraju da bi iz eletrane radioaktivnom vodom potopili ukrajinsku vojsku koja se se sprema da napreduje u isušenom Kahovskom vještačkom jezeru (oko 100 km vazdušne linije od Energodara). Drugi motiv koji navode je da oslobođenom radijacijom uplaše ukrajinsku vojsku da ne prilazi Energodaru i treći da nad jugom Ukrajine stvore radioaktivni oblak i tako uspore napredovanje ukrajinske armije.

Eksplozija u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani ukoliko se desi izazvaće toliki šok u evropskoj javnosti da će malo ko razmišljati o motivima i kome je bilo u interesu da se to desi. U tim momentima šoka protekao bi samit NATO na kome bi Rusiji vjerovatno ispostavljen ultimatum da u roku od nekoliko dana «napusti sve okupirane teritorije» i odluka u ulasku NATO avijacije u vazdušni prostor Ukrajine. Nepoznanica je kako će reagovati Rusija, prećutati kao kada su im uništili gasovode Sjeverni tok 1 i 2, pokušati da napadne ciljeve i aerodrome odakle leti avijacija, ili Apokalipsom.

Autor: Igor Damnjanović

Izvor: IN4S

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!