Русија и руске земље

НАТО авијација улази у сукоб – слиједи ли Трећи свјетски рат?

Ренат Керча, савјетник генералног директора Росенергоатома и један од водећих атомских физичара у Русији, прекјуче је оптужио Украјину и њене западне покровитеље да би могли да изазову инцидент у Запорожској нуклеарној елетрани у Енергодару, од марта 2022. под контролом Руса, са циљем да добију «изговор да се НАТО директно умијеша у сукоб на страни Украјине». Ово представља први коментар представника Русије на практично десетодневну харангу у јавности, да се руска војска припрема да дигне у ваздух реакторе у највећој нуклеарној електрани у Европи.

Харангу је покренуо шеф украјинске војне обавјештајне службе ГУР генерал Кирил Буданов, на чије изјаве се надовезао Алексеј Данилов, секретар Савјета за националну безбједност Украјине. У изјави прије неколико дана за Радио Слобода (Слободна Европа на руском) наводи да би «ескплозију у електрани сав цивилизовани свијет сматрао примјеном нуклеарног оружја против цивилног становништва» и «да Украјина чини све могуће и немогуће да до експлозије не дође, али електрана сада је у рукама терориста». Иначе оба сина Алексеја Данилова, војна обвезника, непосредно након избијања волшебно су из Украјине отишли у Мајами и тамо се лудо проводе. На упозорења кијевског војног и политичког врха o могућем инциденту САД су реаговале слањем у Европу специјалног авиона за детектовање радијације у ваздуху «WC-135R Constant Phoneix».

Индикативно је да читава ујдурма о експлозији у Запорожској нуклеарној електрани кренула на неких три недеље до Самита НАТО у Виљнусу, у моменту када украјинска офанзива на Запорожском и Бахмутском правцу не иду жељеним темпом. Поред чврстих линија одбране велики проблем за украјинске јуришнике представља руска превласт у ваздуху, посебно навођене авиобомбе, тачније старе совјетски ФАБ-ови који имају велику разорну моћ. Занимљиво је да је Русија ФАБ-ове успјела да модернизује након избијања рата и тек од почетка ове године почела је да их масовно користи. Овим бомбама са великим успјехом се уништава широк спектар војних циљева, од командних центара до утврђених позиција. Да би се превазишао једини сегмент у коме Руси имају апсолутну предност САД су прије неких мјесец дана напокон дале одобрење земљама савезницима из НАТО да Украјини испоруче авионе Ф-16.

Међутим, јуче се појавила информација да обука украјинских пилота још није почела, а војни аналитичари су раније постављали питање могућности примјене авиона Ф-16 у датим условима, јер они захтијевају потпуно чисту и знатно дужу писту од совјетских МиГ-29 и Су-27, што уништени украјински аеродроми тешко могу да пруже. Стога, успостављање баланса у ваздуху чини се да је једино могуће директним укључивањем НАТО авијације. За оправдање овог екстремног корака пред јавношћу земаља Европе потребан је најјачи могући изговор и најјачи могући мотив ескплозија у Запорошској нуклеарној електрани, односно како је Алексеј Данилов навео «примјена нуклеарног оружја против цивилног становништва».

За равно недељу дана одржаће се НАТО самит у Виљнусу на коме Украјина неће бити у прилици да представи ниједну побједу на бојном пољу. Нуклеарни инцидент за који се западна јавност већ 10-ак дана припрема наметнуо би обавезу, односно дао НАТО пакту одријешене руке, да се директно умијеша у сукоб, прогласиви нпр. зону забрањеног лета, али и да кршећи своје унутрашње устројство интезивира процес пријема Украјине. У сукобу са руском авијацијом и ПВО ван сваке сумње НАТО би губио авионе и пилоте, руске ракете би погађале циљеве у Пољској, Балтичким земљама и могуће Њемачкој. Због свега тога им је потребна неупоредиво снажнији изговор од експлозије од Рачка, Маркалама, или камиона за чишћење септичких јама које је генерал Колин Пауел у СБ УН представио као «ирачко хемијско оружје».

Од радијације која би трајно затровала највећу житницу Европе никакву штету не би претрпјеле прекоокеанске чланице алијансе САД и Велика Британија. Стога, не треба да чуди зашто Американци шаљу специјални авион, а британски «Институт за изучавање рата» наставља да припрема јавност наводећи три потпуно апсурдна и бизарна разлога зашто Русија «жели да дигне у ваздух Запорошску нуклеарну електрану». Прво, сматрају да би из елетране радиоактивном водом потопили украјинску војску која се се спрема да напредује у исушеном Каховском вјештачком језеру (око 100 км ваздушне линије од Енергодара). Други мотив који наводе је да ослобођеном радијацијом уплаше украјинску војску да не прилази Енергодару и трећи да над југом Украјине створе радиоактивни облак и тако успоре напредовање украјинске армије.

Експлозија у Запорожској нуклеарној електрани уколико се деси изазваће толики шок у европској јавности да ће мало ко размишљати о мотивима и коме је било у интересу да се то деси. У тим моментима шока протекао би самит НАТО на коме би Русији вјероватно испостављен ултиматум да у року од неколико дана «напусти све окупиране територије» и одлука у уласку НАТО авијације у ваздушни простор Украјине. Непознаница је како ће реаговати Русија, прећутати као када су им уништили гасоводе Сјеверни ток 1 и 2, покушати да нападне циљеве и аеродроме одакле лети авијација, или Апокалипсом.

Аутор: Игор Дамњановић

Извор: ИН4С

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!