Србија и србске земље

Наставница из Подгорице добила отказ јер је рекла ђацима да су Црногорци — Срби

Фото В.К.

Наставница физичког из подгоричке Основне школе „Сутјеска“ добила је отказ јер је ђацима на часу рекла да су Црногорци заправо Срби.

Из Министарства просвете Црне Горе потврдили су да се овај случај догодио пре три месеца, али су га тек сада објавиле „Дневне новине“, преноси РТЦГ.

„У историји су се звали Срби, ово су били Срби из Србије, а ово Срби из Црне Горе. Пошто се Црна Гора одвојила као равноправна држава, нико не воли да му се људи по националности зову Срби него Црногорци, иако националност као црногорска не постоји… Црна Гора се одвојила, има своју државу и хоће да има црногорски језик и црногорску цркву. Е, ту је проблем, што не можеш ти сада што је до јуче била Српска православна црква да кажеш да је то Црногорска православна црква. Не можеш јер није то црногорска, већ српска православна црква. Народ не жели да иде у Црногорску православну цркву јер та црква не постоји…Зато народ шета…“, рекла је, према писању Дневних новина, наставница на часу, објашњавајући зашто није добар Закон о слободи вероисповести.

Из школе су такође потврдили да се случај догодио, те да је спроведен дисциплински поступак због „злоупотребе деце у политичке сврхе“, те да је наставница добила отказ због тога.

„Некима смета што се црква зове Српска, јер мисле да је то србијанска…Е ту је проблем, то није србијанска него српска, у коју смо сви до јуче ишли, и сад ако нас пусте да потпишемо закон (Закон о слободи вероисповести) да све што је црквено постане државно, онда ће и неке друге тачке у том закону за које народ није информисан јавно да се споразумеју да тако буде до краја и онда народ шета, зато народ шета. Не може неко да ти каже до јуче се славила слава Свети Василије Острошки, или Свети Илија Пророк или Свети Лука и онда ти неко дође и каже не, од сутра се то зове овако. Ако је мој ђед, твој ђед, њен прађед славио Светог Архангела Михаила, он ће цео живот да слави ту славу, то је Свети Архангел Михаило цео живот, не може неко да дође и да га прекрсти и да ти каже то није то. Не можете да мењате нешто што су ваши корени. Неко покушава да у то уведе политику, а то нема везе са политиком”, рекла је, према наводима Дневних новина, наставница.

Из Управе школе навели су да су спровели поступак утврђивања одговорности уз подршку Министарства просвете Црне Горе, које је „тражило да се случај у потпуности расветли“., после чега је прекинут радни однос са наставницом.

Случај је сада на суду, пошто је наставница поднела тужбу.

Из Министарства просвете Црне Горе навели су да је у школи „дошло до запањујуће злоупотребе малолетне деце у политичке сврхе од једне неодговорне наставнице“. Додају да су „зато све време били подршка управи у намери да искористи сва законска овлашћења којима располаже и најригорозније санкционише такво понашање, јер нам је заједничка дужност да школу учинимо безбедним, а не местом бруталне индоктринације”.

Директор школе Веско Гаговић казао је да не школа спровела поступак у складу са законом.

„Дошло је до озбиљних прекорачења овлашћења и злоупотребе положаја од једне наставнице. У интересу је школе, односно деце, да се такве ствари не дешавају, али и да се овај случај не политизује”, казао је Гаговић.

Извор: sputniknews.com

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!