Црква

Наши преци и Светитељи нису ишли на Литургије таквих Патријараха

Фото: Objektiv.rs/ Stefan Kojic, Profimedia/Abaca Press/ IPA/ABACA

Хвала господину Порфирију што је демантовао све “црквене“ Кмере који су га ових недеља бранили од православних Срба. Када је Порфирије на снимку јасно изговорио да смо проклети сви ми који исповедамо да Свети Дух исходи од Оца, ови Кмери су говорили да ми “лажемо“, да “верујемо западним службама које су монтирале снимак како би смутиле људе у Цркви“. Када их је Порфирије демантовао да је снимак ипак аутентичан, онда су се фрава Зоран Ђуровић и о. Петар Драгојловић из Пиносаве ухватили посла да нас убеде како је Патријарх заправо рекао да су проклети они који поричу да Свети Дух од Оца исходи, а не они који то исповедају.

Муслимани поричу да Свети Дух исходи од Оца. Они негирају да је Христ Бог. А ево, сам Порфирије каже да то њихово порицање није проклето, већ да је богоугодно. Чак, Порфирије каже овде јасно да он као Порфирије и муслимани верују у истог “Бога“. На овај начин, по други пут демантује “црквене“ Кмере.

И тако. Патријарх проклиње православне, а муслимане благосиља и каже да верује у исламског “Бога“.

А многи Срби и даље целивају руку Порфирију, иду на Литургије на којима се помиње име Порфирија и тако деле једну веру са њим. Не желе да га јавно укоре због ових ствари и да се канонски ограде од њега по узору на наше претке и Свете Оце који су у своје доба то радили у односу на духовно склеротичне Патријархе и Епископе. Јер, ови Срби данас се наводно боре “изнутра“ и неће “раскол“.

Можда њих мрзи да читају каноне, историју Цркве и житија светих. Да читају, тамо би нашли безброј примера где су Патријарси и епископи гонили “расколнике“ који су заправо постали светитељи. Ти “расколници“ нису просто гоњени и трпели неправду. Највећи део њих је настављао да богослужи, хиротонише и одржава здрави део помесне Цркве без икаквог благослова њихових гонитеља.

Али, мислим да је сада јасно и птицама на грани. Одласком на Литургије на којима се помиње име Порфирија као наводно “правоверног“ епископа је идентично одласку на СНС митинг на којој маса кличе Вучићу да је највећи владар у историји Србије, док он издаје КиМ и целу Србију. Нема разлике.

То што Тајне имају благодат још увек и на таквим Литругијама нека их нимало не теши. Тајне нису довољне за спасење, само су нужне. За спасење је потребно имати и нелицемерно и доследно исповедање чисте вере, које Порфирије нема.

И нека се не теше да њих не дотиче шта Порфирије ради. Дотиче их се, јер сагласно литургичким правилима народ нема удела у приватним гресима или приватним делима Патријарха, али има удела у његовом јавном вероисповедању. Дакле, како јавно учи Епископ веру чије се име помиње на Литургији, тако и верује народ на таквој Литругији.

Зато, ако Србине не верујеш да имаш истог Бога као и муслимани, ако мислиш да Бајрам није богоугодан празник, немој ићи на Литургије на којима се помиње Порфиријево име.

Упамти, наши преци и Светитељи нису ишли на Литургије таквих Патријараха. Пре су бирали да умру без причести и литургијске молитве са таквима. Да су другачије размишљали, ми данас не бисмо постојали, били бисмо унијате, паписти или муслимани.

Аутор: Марко Пејковић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!