Србија и србске земље

Нас, Србе са Косова и Метохије немате право да избацујете из наше отаџбине

Уважени председниче,

Пошто сте у више наврата до сада износили своје политичке ставове о јужној српској покрајини, а који се своде на то да Србија треба да се одрекне Косова и Метохије, одједном сте решили да изнесете и план у више тачака за решавање овог најважнијег српског питања.

Оно што можемо да приметимо јесте да Ви помало злоупотребљавате функцију председника САНУ јер план за решавање проблема Косова и Метохије по правилу доносе институције а не појединци. Нигде нисмо прочитали да је Ваш план прошао органе САНУ.

Још једна ствар је чудна у Вашем бављењу Косовом и Метохијом. Када вам се упуте критике Ви онда кажете да то говорите као слободан грађанин, а када таквих критика нема или су благе онда се јавности сугерише да је одрицање од Косова и Метохије и платформа САНУ.

Одмах морамо да кажемо да је Ваш план нејасан, магловит, пун празних флоскула, са већ помало стереотипном причом о људским правима Срба на КиМ и заштити српских светиња. Магловит је, јер се не изјашњавате коме та територија припада, Србији, самопроглашеној републици Косово или „Великој Албанији“.

Не постоји ниједан председник највише академске иституције у свету да се јавно залаже да се његова држава територијално сузи

Међутим, оно што може да се наслути из Вашег перманентног инсистирања око хитног решавања статуса КиМ зарад нашег брзог уласка у ЕУ говори да Ви не видите јужну српску покрајину у саставу Републике Србије. Мало необично за једног председника најважније академске институције у земљи.

Не постоји ниједан председник највише академске иституције у свету да се јавно залаже да се његова држава територијално сузи. Замислите само да председник шпанске академије наука има политичко опредељење да Каталонија није део Шпаније. А морате признати да Каталонци са бројем од 7 милиона само у Каталонији не рачунајући остале делове Шпаније имају много више права на своју државу од Алабанаца који већ једну државу имају.

Или пак да се председник француске академије наука обрати грађанима Француке и каже да Корзика више није Француска. Какав би то скандал био у овој земљи. Или можда да председник руске академије наука каже да Чеченија мора да оде из Руске Федерације. Осуда јавности и грађана Русије била би значајна. И да не ређамо даље. Зато ми Срби са Косова и Метохије мислимо да сте Ви изгубили кредибилитет да будете председник најважније српске научне институције.

Ваше стално понављање да Косово и Метохија није део Републике Србије говори нам, извинте ако можда грешимо, да сте Ви од неког са стране инструирани да перманентно износите ово своје мишљење. Можда Вас је охрабиро председник Србије Александар Вучић који каже да Ви имате право на сопствено мишљење и да је Ваш став по питању КиМ личан. Претпостављамо да сте се тада охрабрили да га поново изнесете у јавност.

Али не заборавите да је у исто време Александар Вучић организовао петицију за Вашу смену. Међу потписницима петиције је добар део његових присталица.

У суштини ствари мислимо да Ви и не познајете нити разумете косовску стварност.

Стварању ове садашње Србије ми Срби Са Косова и Метохије смо дали велики допринос

Да сте рецимо само прочитали конзулска писма Ракића, Нушића и осталих никада ни у сну не бисте помислили да Косово мора да се отргне из Србије. Та писма говоре о злочинима који над нашим народом, над Србима, трају вековима. И не само од времена када је Србија имала своја посланства у Старој Србији већ и много пре тога. Када бисте само прочитали писма Игумана Саве Дечанца односно Саве Бараћа схватили бисте да Ваши политички ставови само награђују зликовце дајући им територију за злочине нада Вашим народом уважени академиче. За период од 1800. до 1830. године Игуаман Сава Дечански каже да је то време када су живи завидели мртвима.

Оно што морате да знате да Србе нису убијали Турци јер су им Срби били потребни да обрађују земљу и плаћају порезе. Убијали су их и протеривали тзв. љути Арнаути и та се ситуација понавља скоро пуна три века. Подсећамо Вас да су Албанци силазећи са планинских гудура на плодну косовску земљу долазили као католици, али су одмах прихватали ислам да би некажњено могли да чине злочине ради присвајања туђе земље. Само су имена жртава господине председниче различита. Силовања, прогони, пљачке,  убиства то је нешто што Срби на КиМ дуго, дуго времена доживљавају.

Злочини Шиптара се непрекидно нижу и на њих треба стално подсећати и тражити казну за злочинце, џелате Срба

Нама није јасно због чега Ви награђујете оне који чине злочин над нашим народом тиме што им дајете територију.

Међутим, ако можда нисте чули за злочине над Србима који су се дешавали у нека ранија времена онда су вам сигурно познати злочини који су се дешавали у веме Првог и Другог светског рата. Што је још бизарније страдања Срба настављана су у несмањеној мери и за време Титове комунистичке Југославије па и после тога.

Још једна чињеница уважени председниче. Срби са Косова и Метохије, не само ми Срби који живимо на КиМ, него и они који су отишли а имају све тапије на своју дедовину, Вас нису овластили да Ви нашу земљу дајете Албанцима.

Треба да знате да још велики део имовине ми Срби у јужној српској покрајини поседујемо. Нешто је продато али је најважнији део остао. Али чак и то што се прода, не значи да то није Србија.

Све је Србија уважени академиче, јер је међународно право на нашој страни.

Још нешто морамо да кажемо. У обликовању и стварању ове садашње Србије ми Срби Са Косова и Метохије смо такође дали велики допринос. Стога немате право да нас избацујете из наше отаџбине. На Косову и Метохији је било регистровано више од пет хиљада солунских бораца. Добар део нашег народа учествовао је у Другом балканском рату а био је и на Церу, и на Сувобору, и у одбрани Београда.

Коста Војиновић из околине Вучитрна је вођа Топличког устанка 1917. године. Имао је надимак Косовац а велики број његових устаника био је из Митровице, Сочанице, Лепосавића, Лешка. Задивљен његовом херојском смрћу бугарски пуковник је у знак дивљења обесио потказивача Јована Булајића у Коршумлији. Рекао му је, не заслужујеш да живиш када си могао да издаш онаквог јунака.

На крају, Владимире Костићу, од Вас тражимо само једно: да више престанете да се бавите нашом судбином. Ваљда имате нешто друго да радите осим тога што Вам је на сталној памети да нам Вашим политичким ставом загорчавате живот.

У једно будите сигурни, Србија не може да изгуби Косово и Метохију јер време ради за нас. У не тако далекој будућности Косово и Метохија ће поново и де факто и де јуре бити у саставу Републике Србије. За сада је само де јуре. Надамо се да ћете и Ви доживети то време.

Косовска Митровица
3. фебруар 2021. године

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“

Извор: https://izmedjusnaijave.rs/%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%85%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!