Србија и србске земље

Нарушавање здравствене безбедности на северу КиМ због власти у Београду

ФОТО-ТВ Мост

Темељна политизација проблема епидемије коронавируса од стране режима последњих дана је на северу Косова и Метохије добила размере драстичног угрожавања здравствене безбедности у најширем смислу. Режимски медији, спроводиоци политичког маркетинга који никад не престаје, циљано заобилазе ову тему, а ни њихови опозициони такмаци глобалистичке оријентације њом се на баве. У делу Србије чије становништво је деценијама преплављено егзистенцијалним проблемима какве остатак земље, за сада, не познаје, урушавање здравственог система је најнепожељнија замислива појава.  

Недостатак здравствених радника одавно представља огроман проблем за локалне србске заједнице на читавом КиМ, па и у северном делу Покрајине, без обзира на релативно бољу свеукупну ситуацију на тој територији. Та околност, на жалост, није представљало препреку ресорном министарству да део лекара, медицинских сестара и техничара, преоптерећених послом у матичним установама на северу КиМ, пошаље на испомоћ у ковид болницу у Батајници. У тренутним условима, Здравствени центар у Косовској Митровици, са ковид болницом у свом саставу, функционише веома добро, пре свега захваљујући изузетној организованости и професионалној одговорности запослених. Са друге стране, у граду постоји само једна ковид амбуланта типа контејнера, у којој ординирају по један лекар, техничар и сестра. Испред амбуланте свакодневно се формирају колоне пацијената и људи који долазе са разних страна због тестирања, узимака лабораторијских узорака, контролних прегледа и разних других потреба. Троје запослених треба да обавља широку лепезу стручних послова, и приде да одржава ред и контролу над ресурсима које користе. (Хвала Богу, у осталим ковид амбулантама на северу КиМ посао је боље организован, с тим што оне, извесно, подносе мање оптерећење). Надаље, последњих дана на подручју Косовске Митровице драстично се повећао број оболелих, међу којима велики део чине они који су претходно примили вакцину. Имајући у виду да проблеми у здравству на северу КиМ датирају од времена много пре проглашења ковид пандемије – недостатак бројних лекова. медицинских средстава и средстава за рад, од сталака за инфузију до технолошки сложене и скупе опреме, одлука здравствених власти да своје раднике са КиМ преусмери у удаљену здравствену установу ничим се не може оправдати. Притом, неспорно је да ковид болницама које имају веома велики прилив пацијената, у које спада и ковид болница у Батајници, мора да се помогне. Само, то треба обављати тако да се не угрози функционисање здравственог система у другим срединама, посебно оним које континуирано раде у тешким условима.          

Апелујемо на надлежне институције да, у најкраћем року, прекомпонују планове помоћи најоптерећенијим ковид болницама у Србији и, колико то околности допуштају, на друге начине помогну здравственим установама на северу КиМ, чијим посленицима пружамо најснажнију моралну подршку и узносимо наше молитве Господу у ове Великопосне дане да одоле свим искушењима,  укључујући и она која долазе од власти   

Уредништво Борба за истину

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!