Мишљења

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ је против сваког ратног сценарија али и против потписивања сепаратног споразума и капитулације.

Ваљда у намери да охрабри Александра Вучића да се током преговора у Бриселу одрекне Косова и Метохије у листу Данас појавио се текст академика Душана Теодоровића под насловом „Пустите Косово да не бисте жртвовали Србију“.

Текстови уваженог академика о предаји Косова и Метохије нису никаква новост јер се он у својим бројним наступима труди да убеди јавност и грађане Србије да се одрекну јужне српске покрајине. Академик Теодоровић ту хвали председника САНУ који заступа слично политичко гледиште. И није спорно да академик Теодоровић има такав став. То је његово право. Али да би афирмисао тај свој став он се служи спекулацијама и манипулацијама са жељом и намером да помало уплаши грађане Србије од надирућег албанског експанзионизма. Он каже да ако би се Косово и Метохија поново вратило у окриље своје матице да би Албанци у Скупштини Србије имали 80 посланика, велики број министарских места, па можда чак и председника Владе. Да би имали 80 посланика требало би да Албанаца данас на Косову и Метохији има више од 2,5 милиона што је потпуно нетачно. Према слободним проценама, данас на Косово и Метохији не живи више од 800 хиљада Албанаца и то показују њихови избори јер се број гласача врти између 500 и 600 хиљада.

Не треба бити много паметан па не уочити једну појаву да су албанска села на КиМ данас празна, а све више се празне и градови. Очито је да академик у задње две деценије није боравио на КиМ. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа акадамика Душана Теодоровића да су Албанци до `89. године били присутни и у скупштини и влади републике Србије и нису представљали никакву опасност за државу Србију и да их се нико није бојао.

Попут Марка Ђурића и академик Теодоровић каже да ако не потопишемо и предамо Косово и Метохију онда ће бити рата. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ је против сваког ратног сценарија али и против потписивања сепаратног споразума и капитулације. Не треба журити, време ради за нас а не за Албанце. По свакаквом праву и нашем Уставу и међународном праву КиМ је део наше територије. И Косово данас ништа не кошта Србију за разлику од периода пре `99. године када је Србија плаћала комплетно здравствено и просветно осигурање и Србима и Албанцима.

Ноторна је бесмислица коју академик изговара да ако предамо Косово да ће у Србији наступити благостање и да се из Србије неће одлазити. То исто је раније говорио и Александар Вучић да ако потпишемо Бриселски споразум грађани Србије ће боље живети јер ће се отворити европски фондови. Да ли живе боље, најбоље знају грађани Србије.

Попут Александра Вучића и академик Теодоровић који се сматра његовим политичким противником прихвата идеју корекције граница уз тзв. екстериторијалност српских манастира. Каква наивност академика. Данас у свету нема никакве екстериторијалности било којих манастира па не може бити ни у Србији. Оно што ће се после предаје КиМ сигурно десити а то је да ће српске светиње на Косову и Метохији постати део албанске православне цркве. И то је факат. Од аргумената које такође наводи академик Теодоровић стоји и да се Косово са Албанијом везало аутопутем и да због тога мора да оде из Србије, за шта се мора признати да је прилично површно размишљање.

Академик Теодоровић још говори да је 50% албанске популације млађе од 30 година што је помало чудно. Који и какав попис становништва је то утврдио када је познато да је наталитет код Албанаца у драстичном паду. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ жели да подсети уваженог академика да је пре `99. године број новорођених Албанаца био 31 хиљаду. Данас се креће између 15 и 16 хиљада. Можда Албанци имају и млађану структуру становништа али она данас није на Косову него је расељена широм западне Европе. На КиМ остаје само стари слој становништва.

Академик чак говори о емоцијама и првржености српског народа косовском завету, што он признаје. Али после тако срамне предаје Косова и Метохије поставаља се питање да ли би Срби више имали морално право да говоре о својим јунацима јер су се предајом КиМ њих одрекли. И не само КиМ него и својих корена, своје државности, своје духовности и своје будућности. Добровољним одрицањем од Косова и Метохије Србија и Срби немају будућност. Како год то тумачио, али то је истина.

Оно што забрињава јавност и грађане Србије није само овако политичко гледиште о судбини Косова и Метохије академика Душана Теодоровића, сличну визију има и председник САНУ Владиир Костић, па академик Душан Ковачевић, па академик Љубомир Симовић, па академик… У своје време председник САНУ Јован Цвијић био је шеф српске делигације на преговорима у Лондону када су Србији Лондонским миром ондашње велике силе Велика Британија, Француска, Немачка, Аустор-Угарска, Русија признале право на Стару Србију у оквиру које је и Косово и Метохија. На тим преговорима Јован Цвијић се жестоко трудио и својски залагао знањем и умећем да се ослобођене праисконске српске територије врате Србији. Јован Цвијић је иначе једини српски научник који је постао члан француске академије наука. На нашу несрећу поједини наши академици имају и мањак стручности а још већи дефицит патриотизма.

Некада је Арчибалд Рајс говорио „Највећи проблем српске државе и српског народа су поједини српски интелектуалци који захваћени европским помодарством и користољубљем заборављају интересе своје отаџбине“.

Косовска Митровица
23.07.2020. године

  Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!