Свет

Наредних месец дана играће се фудбал на стотинама литара људске крви, како би светски богаташи постали још богатији…

До јуче је у Катару најпопуларнији спорт био трка дева, а онда је почело Светско првенство у фудбалу.

Трка дева је национални спорт у овој земљи а победник ове трке не добија пехар и новац, већ мач и копље што је остала пракса од ранијих генерација. Јахачима дева биће чудно што ће победници овог првенства подићи златни пехар тежак 6 килограма и добити 42 милиона долара. Тако је одлучила кућа фудбала тзв. ФИФА.

У елитни хотел Баур ау Лак у Цириху, 27. маја 2014. године ушло је неколико полицајаца у цивилу и изненадило представнике ове куће. Ту је врх ФИФЕ заседао на генералној скупштини ове најважније светске фудбалске организације. На задњи излаз инспектори су са лисицама на рукама извели њихових 7 високих званичника. Хапшење у Цириху било је суочавање са истином да многи функционери ФИФЕ живе стилом мултимилионера. Један од ухапшених био је Чак Блејзер председник Фудбалског савеза САД-а. Централа у којој је имао канцеларију налазила се у Трамповом торњу у Њујорку. Кирија коју је плаћао износила је 18.000 долара месечно, плус још 6.000 за собу у којој је држао своје кућне љубимце. Суочен са вишегодишњом казном затвора, Блејзер је пристао да постане сведок покајник.

Током светског првенства у Бразилу које је почело месец дана касније, озвучен се састајао са функционерима ФИФЕ. Тако се сазнало да су ови људи из извршног одбора примили мито за избор Француске као домаћина СП ’98. године, и Јужне Кореје и Јапана као домаћина 2002. године. Снимак је открио да је током СП у Немачкој 2006. године, потпредседник ФИФЕ Џек Ворнер преко своје приватне компаније штампао и пуштао у продају улазнице.

Главна зарада у данашњем фудбалу долази од продаје ТВ и маркетиншких права. То је оно кад ових дана налетите на затамњен програм на ТВ-у. ФИФА продаје права за такмичења која она организује, а највећа зарада долази баш од СП у фудбалу. Приход ФИФЕ од СП 2010. године био је 4,1 милијарду долара. СП 2014. донело им је 5.8 милијарди долара а СП у Русији 3 милијарде више. Чак 83% ове зараде долазило је од продаје ТВ и маркетиншких права.

Пар људи из ФИФЕ одлучује о томе где ће се играти СП. Чак Блејзер је признао да је за то своје гласове наплаћивао милион долара. Дана 15. маја 2004. године извршни комитет ФИФЕ доносио је одлуку ко ће бити домаћин СП 2010. године. Кандидати овог догађаја које је први пут требало да се одигра на тлу Африке били су Мароко, Јужноафричка Република и Египат.

Блејзер је према транскриптима сведочења, 2004. године отпутовао у Мароко са тад председником америчке Конфедерације Џеком Ворнером. Ту им је понуђен мито од милион долара како би гласали за ову земљу да постане организатор СП. Међутим, Ворнер је добио већу понуду од Владе Јужноафричке Републике од 10 милиона долара. Амерички представници подржали су Ј. Африку и новац је 2008. године уплаћен на један рачун у Тринидад и Тобагу. Након хапшења у Цириху где се иначе налазе централе ФИФЕ и УЕФЕ, Џек Ворнер се дао у бегство и крио се управо у Тринидад и Тобагу чија Влада није хтела да га изручи.

Чак Блејзер наставио је и наредне две године да износи прљав веш ФИФЕ али је изненада „умро“ у сну 2017. године. Када је 2010. одлучено да ће се СП 2022. године одржати у Катару, који месец касније Мухамед бин Хамам из Катара објавио је кандидатуру за председника ФИФЕ. За гласове је на гала вечери лобирао у оном истом Трамповом торњу у Њујорку. У оптужници стоји да је Хамам представницима савеза рекао да могу ући у конференцијску салу да приме поклоне. Ту је 42 представника дочекао коверат са по 50.000 долара. Председник ФС Бахама, Фред Лун коверат са новцем ће објавити на друштвеним мрежама, избија скандал а Хамам губи од свог противкандидата Сеп Блатера.

Њега ово није много потресло јер се у његовој земљи пуном паром градило за СП у фудбалу. Из земље су ницали климатизовани стадиони, хотели, аутопутеви, железничке и аутобуске станице. За ту изградњу у овом модерном ропству биле су задужене армије мигрантских радника из Пакистана, Шри Ланке, Индије, Непала, Бангладеша… Прошле године су ове земље објавиле да је за 10 година у Катару градећи инфраструктуру за СП животе изгубило 15.000 њихових грађана. Пакао модерних стадиона открио је да су ови радници плаћани у просеку 200 ријала месечно, што је негде око 50 евра. Катарски министар рада Самих ал Мари назвао је ово клеветничким оптужбама и изјавио да та бројка није већа од 3.500.

Изгледа да је за најбогатију земљу на свету, али и ФИФУ ова цифра сасвим задовољавајућа. Јасно је да је Катар добио домаћинство СП због новца а за то су заслужна 4 гласа из Француске. Катар се реванширао тако што је за Француску одмах купио борбене авионе у вредности од 14,5 милиона долара како би што брже убијали по свету. То је данашњи спорт.

Кажу да је највећи шок овог СП то што је јуче Саудијска Арабија победила Аргентину. За мене је већи шок то што једног шутача лопте баш из те Аргентине у Паризу плаћају 1.3 евра по секунди… Власници баш тог спортског шоу-бизниса трљају руке, повећали су атрактивност спортских догађаја, број гледалаца на стадионима, од спорта су створили средство за репродукцију капитала и манипулације масама, истовремено.

И овде није реч о спорту као грађанској телесној култури, већ о професионалном спорту. Правила игре у том фудбалу су подмићивања, рекетирања и прање новца. Кофери и коверте пуни готовине, луксузни хотели, аутомобили, поклони, банкарски рачуни и стотине милиона долара на егзотичним острвима, дуго су скривана слика данашњег фудбала.

А он ће се у наредних месец дана играти на стотинама литара људске крви, како би светски богаташи постали још богатији…

Аутор: Деки РС

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!