Црква

НАПРАВИЛИ СТАДИОН ПРЕКО МАНАСТИРСКЕ ЦРКВЕ

Темељи средњевековне цркве из састава манастира Градац, у Ваљеву разнети су динамитом 1952.г.

Тада је уништено и старо гробље да би комунисти ту изградили стадион „Крушика“. Манастир се помиње у Византијским списима, као архиепископија у време цара Василија II Бугароубице 1019.г. о чему пише историчар, епископ Никанор Ружичић.

Аустријски путописац, етнолог Каниц га описује као добро утврђен манастир опасан воденим ровом до кога се прелазило спуштајућим мостом. Од уништених надгробних плоча грађено је цокло за трибине. Приликом скрнављења гробља сачувана је само плоча из 1312.г. монаха Јефрема великодостојника на двору краља Драгутина Немањића док је столовао у престоници Дебрц, „Rex Serviae“ (тврђава коју су удбаши такође уништили, опљачкали, почупали дрвеће да би и данас лагано тонула у Саву.)

Треба се подсетити да је у истом периоду рођени брат Драгутина, краљ Милутин Немањић столовао у Рашкој, „Rex Rascia“. Године 1985. у Ваљеву су извршена површна и недовољна археолошка испитивања и утврђено да је храм имао димензије 24 х 18 метара. Пронађена је и једна богата, сводовима од сиге украшена гробница. Прво се мислило да је намењана за патријарха. А потом да је могуће да је намењена и за самог краља (Драгутина). Стадион је близу ушћа реке Градац у Колубару.

Комунистички пир преживео је само делић, то јест јужна страна цркве.

Извори: сајтови Ваљевске епархије, Истинољубље