Priroda i zdravlje

Namirnice koje ubedljivo najbolje štite od virusa

Foto: Tjeerd Kruse / Panthermedia / Profimedia

Koja hrana nam je sada najpotrebnija?

U ovo doba godine razni virusi vrebaju, između ostalog adenovirusi, a posebno su nezgodni jer ih obilačno prati velika temperatura. Imunitet kao štit od virusa ne gradi se preko noći, ali jasno je da naročito sada treba da ga jačamo. Dobra stvar je da su tu namirnice koje doslovno bustuju imunosistem.

Citrusi

Vitamin C pomaže u izgradnji imunološkog sistema i povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, koji su ključni za borbu protiv infekcija. Većina citrusnog voća ima dosta ovog vitamina, a izbor je zaista šaren: grejpfrut, pomorandže, mandarine, limun…

Telu je dnevno neophodno dovoljno vitamina C da bi u kontinuitetu bilo zdravo, a preporučena dnevna doza za žene je 75 mg i 90 mg za muškarce. Ako se odlučite za suplemente, gornja granica je 2.000 mg dnevno.

Sveža crvena paprika

Crvena paprika je na vrhu liste namirnica koje su najbogatije vitaminom C. Recimo, ovo povrće ga ima tri puta više više nego pomorandže. Crvene paprike su i bogat izvor beta-karotena koji telo pretvara u vitamin A, a koji je odličan za zdravlje kože i očiju.

Brokoli

Možda vam nije ni blizu omiljenih namirnica, ali brokoli je prepun vitamina i minerala, posebno vitamina A, C i E, kao i vlakana i antioksidanasa.

To je jedna od najzdravijih povrćki koju možete staviti na tanjir.

Da biste izvukli najbolje iz njega, jedite ga sirovog ili sasvim kratko kuvanog.

Beli luk

Beli luk daje poseban šmek hrani, ali dugo su poznata i njegova lekovita svojstva, posebno u borbi protiv infekcija.

Istraživanja pokazuju da je sastojak alicin najverovatnije zaslužan za to što beli luk ojačava imunitet.

Đumbir

Đumbir je još jedna namirnica odlična kao štit za viruse. Može da smanji upale, da pomogne kod mučnine, da ublaži hronične bolove, pa i da pomogne kod povišenog holesterola.

Spanać

Spanać je bogat vitaminom C, antioksidansima i beta-karotenom, koji skupa čuvaju telo od infekcija. Slično brokoliju, spanać je najzdraviji kada se kuva što je manje moguće, tako da zadrži svoje hranljive materije.

Jogurt

Jogurt sa živim i aktivnim kulturama stimuliše imunosistem i pomaže u borbi protiv bolesti. To je posebno važno jer jogurt reguliše crevnu floru, a baš su zdrava creva ključna za naš imunitet.

U svemu tome je važno da izbegavate jogurt sa aromama i šećerom, već da, ako vam se jede voćni jogurt, sami ga napravite – u onaj običan ubacite naseckano voće i malo meda, a po želji i orašaste plodove.

Bademi

Kad smo već kod orašastih plodova, i oni su odlični u prevenciji i borbi protiv prehlade. U svemu je jako bitan vitan E, rastvorljiv u mastima, što znači da mu trebaju masti da bi se pravilno apsorbovao u telu. Orašasti plodovi, kao što su bademi, prepuni su vitamina i imaju zdrave masti. Odraslima je potrebno samo oko 15 mg vitamina E svakog dana, a pola šolje badema ima 100 odsto te preporučene dnevne količine.

Semenke suncokreta

Seme suncokreta je puno hranljivih materija, uključujući fosfor, magnezijum i vitamine B6 i E. Seme suncokreta je takođe bogato selenom, za koji pojedine studije kažu da je jako važan u borbi protiv virusnih infekcija.

Kurkuma

Kurkuma je poznati začin jelima, ali se ujedno godinama koristi i kao antizapaljensko sredstvo u lečenju osteoartritisa i jačanju imuniteta, zahvaljujući svom glavnom sastojku kurkuminu.

Pileća supa

Topla pileća supica može pomoći u smanjenju upale, što može poboljšati simptome prehlade. Živinsko meso je bogato vitaminom B6, koji je važan faktor u mnogim hemijskim reakcijama u telu. Takođe je od vitalnog značaja za formiranje novih i zdravih crvenih krvnih zrnaca.

Supa od pilećih kostiju sadrži želatin i druge hranljive materije korisne za zdravlje creva i imunitet.

Autor: Nevena Dimitrijević

Izvor: Nova.rs

Hvala na poverenju! Molimo vas podelite, širite istinu!