Србија и србске земље

Највећи противници Срба на Косову и Метохији нису ни влада у Приштни ни земље Квинте већ председник Србије Александар Вучић

Фото: politicki.rs

Одлука владе самопроглашене републике Косово да примора Србе из јужне покрајине да се одрекну српских регистарских таблица као и личних докумената издатих од Републике Србије јесте у светлу геополитичких збивања на тлу Европе односно сукоба Украјина-Русија. Наиме Аљбин Курти жели да искористи своју подршку Украјини и НАТО пакту и стога је добио подршку земаља Квинте за овај политички корак који угрожава интересе српског народа на Косову и Метохији.

Реално посматрајући ову своју намеру и Аљбин Курти и влада ове сепаратистичке државе тешко могу да спроведу у дело. Мора се приморати више од десет хиљада корисника аутомобила са српским регистарским таблицама у јужној српској покрајини да се одрекну симбола државе којој они припадају. Ако Срби пре свега на северу Косова и Метохије покажу минимум грађанске непослушности намере Приштине биће узалудне. То су показали догађаји од пре пола године када је влада из Приштине послала инспекције у трговинске, апотекарске и друге установе да врше контроле што је изазвало праву побуну српског народа. Одмах после тога сепаратистичка влада је престала да врши било какве инспекције по трговачким објектима.

Код путничких возила примена мера владе из Приштине биће још тежа. Довољно је примера ради да се на административном прелазу Јариње-Рудница скупи двадесетак хиљада људи што са севера Косова и Метохије што са подручја рашког округа па да одлуке владе у Приштини падну у воду.

Али највећи противници Срба на Косову и Метохији нису ни влада у Приштни ни земље Квинте већ председник Србије Александар Вучић. Његова десетогодишња владавина прожета је тоталном изадајом српских националних и државних интересеа на Косову и Метохији. И све што су од њега сеапаратисти тражили он им је дао. И полицију, и судство, и војску, и телекомуникације а пре неки дан дао им је и енергетику. Сетимо се само догађаја око регистарских таблица пре пар месеци када је председник Србије говорио да не пристаје на уцене Приштине, јуначио се на празно у леру да би онда стикерима прелепљивао државне симболе републике Србије угађајући властима у Приштини. Тако ће бити и овог пута што је председник и наговестио. Јуначи се пред телевизијским камерама наступајући као страшни јастреб да ће на крају да заврши као преплашени голуб као много пута до сада. Паметни владари дају мекане изајве али вуку тврде потезе, за разлику од председника Србије који даје ватрене и храбре изјаве а на делу се показје као мекушац и кукавица. Сценарио Срби већ знају много пута у ових десет година виђен. Председник Србије одржи савет за националну безбедност онако громогласно, па подигне борбену готовост Војске Србије, мало прошета војне конвоје од Краљева до Рашке и обратно и на крају пристане на све оно што сепаратисти и ЕУ траже од њега. Такав је иначе ментални склоп „Аца Србина“ како га назива његова Српска или боље рећи квислиншка листа.

Још једну лошу ствар за Србе на простору Косова и Метохије Александар Вучић одрађује. Много пута у ових десет година најављивао је погром Срба на северу Косова и Метохије што је само подстицало исељавање Срба. Уместо да делује охрабрујуће он драматичним гласом уноси панику код свог народа чиме утиче и на њихову спремност за политичку борбу.

Куриозитет је да после таквих драматичних телевизијских наступа Александра Вучића пред медијима изостане његов позив Србима да не прихвате мере Приштине. Тога нема ни у порукама Српске (квислиншке) листе а није позанто ни како је гласао члан „косовске“ владе министар Горан Ракић приликом доношења једне овако штетне одлуке по српски народ на КиМ.

На крају оно што мора да се констатује да је према неким изворима за време више од десет година власти Александра Вучића близу 20 хиљада Срба напуситло простор Косова и Метохије. Осим притиска албанских сепаратиста главни кривац за одлазак Срба јесте и актуелни режим Српске напредне странке. Забранио је свако запошљавање Срба у преосталим државним институцијама а фабрике нису градили. Демонтирање институција српске државе за време ове власти такође је један од узрока одласка Срба. Бесперспективност и безнађе је присутно код Срба на Косову и Метохији. Број порођаја рецимо у болници у Косовској Митровици у време доласка Александар Вучића на власт био је више од 1000, данас је мање од 500 за годину дана.

Али ова бројка од 20 хиљада можда је и напредак за Александра Вучића. У времену када је био министар у Влади Србије од 1998-2001. године број Срба који је напустио Косово и Метохију био је више од 250 хиљада. Нажалост али тако јесте, оно што ставља у исту раван и албанске сепаратисте и председника Србије јесте девиза да што је мање Срба на Косову и Метохији лакше се прави још једна албанска држава на Балкану.

Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!