Занимљивости

Најскупља српска РАКИЈА на свету продата на аукцији за 15.000 евра

Данас је завршена спектакуларна аукција на којој је понуђена најбоља српска ракија, која је синоним за највише домете које српска шљивовица може да постигне – EMPERUS Reserva Antica..

Почетна цена најскупље воћне ракије на свету износила је 250.000 динара, али је њена вредност потпуно експлодирала, достигавши невероватну цифру од 1.750.000 динара.

Да, добро сте прочитали! Ово је цифра која ће се дуго препричавати, јер је ова српска шљивовица постала рекордно најскупља воћна ракија икада, продата на целом свету.

„Када смо донели одлуку да ПРВА БОЦА САВРШЕНСТВА буде продата путем аукције, преузели смо огроман ризик, јер је то био пионирски подухват у Србији. Знали смо да имамо несумњиво највиши могући квалитет, јер је EMPERUS Reserva Antica. званично најбоље оцењени узорак српске шљивовице икада, као и сертификат о старости и аутентичности ракије, који је установљен радиокарбонским датирањем у Шкотској, али нисмо знали колико су љубитељи српске шљивовице спремни да плате за ПРВУ БОЦУ САВРШЕНСТВА“, изјавио је Марко Станковић, директор Emperus destilerije, непосредно по окончању аукције и додао: „Међутим, убрзо после објаве аукције, добили смо потврду почетне цене, а све што се након тога одвијало је постало део српске традиције и историје. Аукција је привукла колекционаре из Србије, али и из иностранства. Сви су се идентификовали, у складу са условима учешћа на аукцији, које смо прописали и активно учествовали у лицитацији, која је трајала 14 дана. На крају, купац ПРВЕ БОЦЕ САВРШЕНСТВА је М.Л. (38) из Београда, који је два минута пре истека аукције понудио цену од 1.750.000 динара, што износи целих 15.000 евра“, констатовао је Станковић.

EMPERUS Reserva Antica долази у ограниченој серији од само 954 боце, а свака од њих носи своју јединствену нумерисану ознаку, која сведочи о њеном ексклузивном карактеру. На самој аукцији се продала прва боца из ове серије, број 1/954, која је дошла и у ексклузивном паковању!

Подсећамо да је најцењенији стручњак за јака алкохолна пића на Балкану, професор др Нинослав Никићевић, неприкосновено признат и у свету, дао овој ракији до сада недостижну оцену – импресивних 19,90 бодова, подижући је изнад свих других до сада.

Али то није све, јер чак и Међународна комисија оцењивача није могла да сакрије своје дивљење. На престижним Вождовим данима ракије 2023. године, овај дестилат заслужио је просечну оцену од 19,66 бодова, чиме је срушио рекорде и створио историју. Према сведочењу господина Никићевића, ово је најсјајнија оцена икада додељена српској шљивовици у последњих 40 година, означавајући је као врхунац достигнућа у свету јаких алкохолних пића.

EMPERUS Reserva Antica је резултат купаже четири дестилата, произведених 1992. и 1993. године, искључиво од старих аутохтоних сорти шљива. Ова ракија је направљена од пажљиво одабраних плодова, стручно дестилована и деценијама одлежавала у храстовим бурадима. Њена богата арома одише карактеристичним мирисом старих аутохтоних сорти шљива – пожегаче и ранковаче.

„На непцу, ова ракија је пуна, мирна и хармонична, са наглашеним нотама ванилина и сувог воћа. Завршница је дуга, топла и мека, вишеслојна и изузетно уравнотежена“, рекао је Станковић и додао:

„Породична дестилерија EMPERUS поносно чува традицију српске ракије и производи најквалитетнија алкохолна пица и произвођач је званично најбоље српске шљивовице и најбоље српске дуњеваче. Осим EMPERUS Reserva Antica, дестилерија производи и прву српску ракију са сертификованом географском ознаком по директивама ЕУ, названу EMPERUS Шумадијска шљивовица.

Извор: BIZLife

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!