Русија и руске земље

На овом свету је увек било много будала

НЕ САМО ФОН ДЕР ЛАЈЕН

Једног дана је Георгије чуо драгоцено мишљење: испоставило се да Аушвиц није ослободила Црвена армија. Овога пута је уста отворила мудра шефица ЕК Урсула фон дер Лајен, изјавивши на годишњицу ослобођења концентрационог логора да су му слободу подариле одређене „савезничке трупе“. Овде су се чак и у флегматичној Норвешкој узнемирили, а универзитетски професор Глен Дизен је рекао да „ЕУ преисписује историју“. Било би логичније (и још очигледније) претпоставити да су на Западу званичници потпуно неписмени идиоти, али је некако у последње време постало норма да се Американци, па чак и Британци, наводе као ослободиоци Аушвица. Само не проклета политички некоректна Црвена армија.

Године 2020. твит о ослобађању Аушвица од стране америчке војске објавила је амбасада САД у Данској. Дипломате су критиковали, твит избрисали. Раније је исту информацију објавио и озбиљан немачки часопис Der Spiegel. Понављам – немачки. Не жута штампа, него промишљена публикација са јаким аналитичарима. Наравно, на Der Spiegel су јурнули као лавови на хришћане, уклонили су чланак са сајта и извинили се.

После овога више не изненађује објава у британском издању Evening Standard, где у чланку о девојци која је преживела Холокауст пишу да је њу ослободила америчка војска. Оно што је раније изгледало као штампарска грешка, сад је практично норма. И озбиљни медији, и политичари, и таблоидна штампа на Западу пропагирају исту идеју: пећи у Аушвицу су престале да раде захваљујући Сједињеним Државама.

Овде ће лојалисти, наравно, рећи – да, све саме курве на том Западу, али код нас је све у реду. Међутим, у нашој славној држави и новинари водећих издања и режисери из реда интелигенције добронамерно пишу: у Аушвиц су ушли Американци, а понегде и Британци. На пример, моћна публикација Лента.ру из 2022. каже следеће: „Амерички војници су ослободили Лили Еберт из Аушвица 1945. године“. Јадни новинар ове публикације није ни сумњао у такву информацију. А чувена редитељка Јулија Меламед у својој колумни на Газета.ру истакла је да су паметни Енглези смислили како да врате у живот „чак и потпуно изнурене логораше Аушвица. После ослобођења, вагонима су им достављали одећу из чувеног Херолдса“. Нећу да говорим каква је ово глупост, али то је актуелни ниво наше штампе и интелигенције.

Људи, ово нису грешке, ово је тупоумна замена појмова. Тетовирајте то на челу: 27. ЈАНУАРА 1945. У АУШВИЦ ЈЕ УШЛА ЦРВЕНА АРМИЈА. Запишите то на тапетама. Окачите натпис у вашој кухињи. Овде постоје само две опције. Или је ово планска пропаганда (јер се пречесто понавља), или новине и западна министарства спољних послова запошљавају не новинаре, већ створења која нису у стању да приступе Гуглу на 2 секунде, која не умеју да читају и која немају ни најпримитивније историјско знање. Узалуд ми почивамо на ловорикама – и код нас је стасала генерација која не зна основне ствари, оне које је требало да упије са мајчиним млеком. И није то саботажа ЦИА, како ће сад да заурлају лојалисти. То је малограђански идиотизам. Знају за попусте у најближем супермаркету, али не и за Аушвиц.

Уопште, на овом свету је увек било много будала. Али у последње време их је баш превише.

Аутор: Георгије Зотов

Превео: Желидраг Никчевић

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!