Istorija

Na jučerašnji dan komunisti pretukli na smrt srpskog vojvodu Petra Bojovića

Na jučerašnji dan 1945. godine u tek „oslobođenom“ Beogradu, komunisti su pretukli na smrt srpskog vojvodu Petra Bojovića. Istog onog vojvodu koji je 1. novembra 1918. oslobodio grad Beograd

Vojvoda Bojović, koji je u tom trenutku imao 86 godina, pretučen je do smrti od strane Titovih komunista „skojevaca“ koji su došli da ga prinudno izbace iz njegove kuće u Trnskoj ulici br. 25 u Beogradu. Od silnih batina vojvoda je preminuo u svojoj kući.

Sahranjen je na Novom groblju, uz pretnju komunističke OZN-e da će svako ko bude došao na njegovu sahranu biti uhapšen i krivično gonjen.

Radio Beograd je objavio tu vest na ovaj način:

„Poštovani slušaoci danas je 20. januar 1945. godine. Juče u Beogradu umro je Vojvoda Petar Bojović. Važno saopštenje: Svako ko pokuša da dođe na sahranu ovog neprijatelja naše Narodno-oslobodilačke borbe biće uhapšen i krivično gonjen“.

Telo našeg vojvode je volovskim kolima prevezeno 21. januara na beogradsko Novo groblje. Sahranjen je bez ikakvih vojnih počasti u porodičnu grobnicu samo u prisustvu najbliže porodice.

Slava našem oslobodiocu i velikom vojvodi Petru Bojoviću (1858-1945)!

Izvor: Istorija Srbije