Црква

Мученица нашег времена – Ана Калојан

Житије Свете Новомученице Ане Курдске (22 Децембра/20 Јануара)

Ана М. Калојан јавља се као представник многих новомученика, људи који су пострадали за Христа у новије, пост-совјетско време.

Ана Калојан се родила 18. децембра 1987. године у породици курда-језида, живела је у селу Басковско Шолохов Ростовске области. Јесени 2012. године девојка је поверовала у Христа и примила Православље. Свету Тајну Крштења у Сретењском Храму села Басковско обавио  је настојатељ Храма протојереј Валериј Харитонов. Ана је постала активна парохијанка без обзира на претње од стране својих  рођака језида, старала се да сво своје слободно време проводи у Храму, помагала Храму, радила је све што треба у Храму.

Родитељи девојке, њени рођаци, цела заједница језида убеђивали су Ану да се одрекне Христа и врати у језидизам, но сви покушаји, укључујући и силу преко премлаћивања и претњи су били безуспешни.

Дошао је Божићни пост, Ана је често ишла на исповест  и причешћивала се, спремала се да сачека Рођење Христово, сашила себи лепу хаљину, но празник Рођења Христова на земљи њој није био суђен.

У ноћи 4. јануара 2013. год. девојку су  мучили до смрти њени родитељи и браћа. Браћа су јој прво  поломила обе ноге, да не би могла побећи. Затим ју је отац тукао по целом телу, а мајка цепаницом по глави. Сваки ударац је пратио захтев да се одрекне од Христа, на шта је мученица стално одговарала да неће, до саме смрти. Тако је на дан, кад Света Црква слави дан великомученице Анастасије Узоришатељнице, принела мученичку смрт за Христа од руке својих родитеља, мученица Ана Калојан.

Отац мученице је преузео на себе сву кривицу за убиство ћерке и осуђен је на 7 година затвора. Мученицу су сахранили на језидском гробљу у близини  Верхетинске фарме, одвојено од места где сахрањују језиде. Гроб Мученице Ане поштују православни верујући.

Успели смо разговарати са протојерејем Василијем Халдикиним, клириком Шахтовске Епархије, који је рекао да он поштује Ану Калојан на Горњем Дону, као Свету Мученицу. Као главни Епархијске комисије о Канонизацији Светих, он је прикупио сав материјал везан за канонизацију Новомученице Ане у Руској Православној Цркви.

Извор: http://3rm.info/main/65476-muchenica-nashego-vremeni.html