Свет

Могу ли Сједињене државе искључити интернет?

Шта мислите да ли би се нешто догодило, ако би председник Сједињених Држава одлучио да је неопходно искључити Интернет у интересу националне безбедности?

У нашем дигиталном добу постоји много повода за забринутост због сличних вести. Међутим, већину становништва одликује тзв. нојев синдром (избегавање да се размишља о тешким питањима): многи се држе теорије „у нашој земљи то је у принципу немогуће“.

Чињенички, Сједињене Државе нису примениле овај инструмент, али према подацима прикупљеним ради проучавања финансијских последица услед гашења интернета, знамо да је од 2019. године дошло је до 237 великих прекида у мрежи у 45 држава.

„Прекидач“ за искључивање Интернета – то је уређај или софтвер који вам омогућава да у потпуности онемогућите приступ мрежи унутар региона или целе земље на неодређено време. Ако га користите, нико неће моћи да посети друштвене мреже, купује на Интернету, користите мрежне месинџерима, шаље  е-пошту и генерално урадите било шта што је у вези са повезивањем на Интернет, у многим случајевима то укључује и телефонску комуникацију.

Опште је прихваћено да су хакери способни да сруше цео Интернет систем у било ком тренутку. Међутим, владе широм света такође су прибегавале нестанцима струје, оправдавајући свој поступак разлозима јавне безбедности. На пример, највећа демократија на планети, Индија, била је светски лидер у нестанцима струје 2019. године, а то се догодило 150 пута у три године.

Можда ћете пронаћи „унакрсну тему“ у прекидима интернета који следе.

Куба: 11. јула кубански грађани изашли су на улице у знак протеста због несташице хране и лекова и нестанка струје. Кубанска влада је два дана ограничавала приступ интернету.

Кина: Нереди су избили у Синђијангу још 2009. Комунисти су на то одговорили искључивањем регионалног интернета на читаву годину.

Египат: Усред масовних протеста, председник Хосни Мубарак је скоро у потпуности прекинуо приступ интернету и мобилним услугама. Ово гашење је трајало пет дана.

Иран: 16. новембра 2019. иранске власти су искористиле прекидач, заронивши становништво у потпуни дигитални мрак чак11 дана. Према саопштењу за јавност организације за људска права „Amnesty International“, ово је био покушај прикривања масакра демонстраната широм земље.

Зимбабве: Председник Мнангагва најавио је повећање цена горива 2019. Улични протести довели су до гашења интернета, што су владини критичари назвали „покушајем прикривања извештаја о насилним гушењу протеста“.

Замбија: На дан избора 2021. године влада је блокирала многе друштвене медије и апликације за размену порука. Иако је влада демантовала извештаје о „замрачењу“, стални секретар за информације и радиодифузију Амос Малупенга рекао је да неће оклевати да предузме мере.

Из врло сличних разлога, прекиди интернета догодили су се и у Колумбији, Републици Конго, Јерменији, Русији, Мјанмару, Етиопији и неким другим земљама. Постоји ли такав „прекидач“ у САД? Теоријски, да.

У складу са потпуно неуставним законом из тридесетих година (47 УСЦ 606), председник Сједињених Држава је опуномоћен да ово учини. У поменутом закону се наводи: у случају да председник прогласи ратно стање или опасност од таквог, или другог ванредног стања у земљи, председник Сједињених Држава, ако сматра да је то потребно у интересу националне безбедности, може суспендовати или променити правила и прописе који се односе на све уређаје способне за емитовање електромагнетних таласа у надлежности Сједињених Држава.

Можда ће неко помислити да се ово односи само на радио. Имајте на уму, међутим, да сви уређаји користе радио таласе за приступ Интернету. Осим тога, ваши уређаји могу имати приступ Гугл мапама, што вам омогућава да користите рачунар као алат за навигацију.

С обзиром на америчко гледиште о расизму као „екстремној претњи за јавно здравље“, владини званичници би могли протумачити јавно-здравствену кризу као „јавну опасност, катастрофу или другу ванредну ситуацију“. У таквим условима влада је једноставно у обавези да искључи Интернет! Осим тога, закон полицији и снагама безбедности даје право да одузму вашу опрему.

Прво што пада на памет – то је комуникација, заправо постоји много више негативних последица искључења интернета, посебно ако се погледа свет посла. Многи људи користе „банкарство без папира“ и плаћају све на мрежи. Многим компанијама је за рад потребан сталан приступ Интернету.

Прошле године, републикански посланик Тулси Хабард представио је Конгресу закон о искључењу интернета после 2020. године. Конгрес документ није одбио, али је документ остављен на разматрање без даљих радњи. Сличан инцидент догодио се и 2016. године. Врховни суд је одбио захтев за обелодањивање информација које се односе на „тајни протокол“ (Standard Operating Procedure 303). Поента је да Вашингтону апсолутно треба „прекидач“. На крају крајева, ово је питање националне безбедности.

С руског превео Зоран Милошевић (http://mixednews.ru/archives/172584)

Извор: Балканска геополитика

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!