Историја

Мистерија стара 5.000 година у Србији Највећи град каменог доба напуштен у журби и спаљен, а археолози сад испитују шта се десило

У доба неолита централни Балкан био је средиште европске цивилизације.

Фото: screenshot RTS

Можда и највеће насеље тог доба налазило се у близини данашњег Параћина. У откривању тајни из тог периода нашим археолозима помажу врхунски стручњаци са Кембриџа и археолози из Белгије и Шкотске.

Научнике још збуњује шта се у Дреновцу догодило 5.000 година пре нове ере. Насеље од готово 3.000 становника изненада је и у журби напуштено, а куће су намерно запаљене. Мистерија је и како су покојници овде сахрањивани јер није нађен ни један гроб, али ни један скелет.

Много је питања, али се са сваким новим ископавањем мозаик полако склапа. Сигурно је да су људи у неолиту имали уређене куће и да су живели у складу са прородом, а у свакодневни живот уносили и уметничку димензију.

– Чињеница је да су објекти у коме се живело у том периоду спаљени, а шта је разлог, узрок, сврха паљења? Очигледно да се не ради о некој инвазији и неком рушењу јер је у већини објеката сачуван комплетан инвентар тако да немамо трагова неког разарања – испричао је вођа истраживања у Дреновцу др Славиша Перић.

Фото: screenshot RTS

Енглези и Шкоти који са нашим археолозима раде на пројекту изненађени су досадашњим резултатима.

– Ово је најстарије налазиште у Европи на којем сам икада радио, а био сам у много земаља. Ниво очуваности предмета је изванредан и то стварно нигде нисам видео – рекао је др Чарли Френч са Универзитета у Кембриџу.

– Испитујемо тло новом методом светлосне луминисценције којом се утврђује старост слојева односно кад су последњи пут били осветљени сунцем – додао је др Тим Кинерд са Универзитета Сент Ендрјуз у Шкотској.

Фото: screenshot RTS

Дреновац се претражује најмодернијим геомагнетним уређајима који праве 3Д мапу објеката испод земље.

– Овде смо да направимо мапу земљишта односно археолошких слојева и каснијих који су настали обрадом земље – каже Филип де Смед са универзитета у Генту.

До сада је сондирањем земљишта откривено око 700 аномалија и то су вероватно неолитске куће. Зато је Дреновац с правом проглашен неолитским мегалополисом.

За даља истраживања потребно је још новца баш као и за коначни завршетак изградње Центра за проучавање неолита Балкана.

Извор: Курир

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!