Свет

МИСТЕРИЈА: Лекарка из Вухана нестала после шокантног интервјуа!?

Лекарка Аи Фен из Вухана, која је међу првима упозоравала на појаву новог коронавируса, нестала је након што је њен интервју за кинески магазин Renwу узбуркао духове у тој земљи.

Интервју, дат за за кинески магазин “Renwу”, убрзо је уклоњен са интернета. Разлог је била истина о епидемији коронавируса коју је Аи открила и испричала и лекару Лију Венлиангу, такође једном од првих медицинара који су покушавали да упозоре на пандемију. Венлианг се касније и сам заразио Ковидом-19 и преминуо од последица вируса.

Поменути интервју нестао је како са друштвених мрежа у Кини тако и са сајта магазина, а саму Аи нико није могао да контактира ни телефоном.Верује се да је у међувремену ухапшена, а да Комунистичка партија, владјаућа кинеска странка, никада није објавила праве податке о броју заражених и преминулих.

У прилог овој теорији говоре и тврдње становника Вухана да је у овом кинеском граду умрло 20 пута више људи него што то званични подаци показују.

Кинези су се брзо организовали да сачувају чланак, објављујући скриншотове истог на интернету. Чак, у покушају да избегну цензори, нова верзија интервјуа написана делимично у емотиконима, појавила се на друштевним мрежама.

Аи се присетила тренутка када је 30. децембра добила лабораторијске налазе једног пацијента, након што је видела неколико пацијената са симптомима сличним грипу и резистентним на уобичајене методе лечења. У налазу је писало: “САРС коронавирус”. Како је рекла, неколико пута је прочитала налаз и облио ју је хладан зној.

Заокружила је реч САРС, сликала и фотографију послала бившем колеги из медицинске школе, тада лекару у другој болници у Вухану. До те вечери, фотографија се проширила медицинским круговима у Вухану, где ју је између осталих делио и Ли Венлианг, узбуњивач који је том фотографијом покушао да упозори колеге на опасан вирус и на крају, сам преминуо од њега. Та фотографија била је први доказ о новом вирусу који тада, а и у данима потом, кинеске власти нису желеле да признају.

Како је рекла у забрањеном интервјуу за “Renwу”, те исте ноћи од своје болнице добила је поруку у којој је наведено да нформације о овој мистериозној болести не би смеле да буду произвољно пуштене да не би дошло до панике. Позвао ју је шеф дисциплинске инспекцијске комисије болнице и укорио је за “ширење гласина” и “наношење штете стабилности”.

Особљу је било забрањено да шаље поруке или слике везане за вирус, рекла је. Све што је Аи могла да учини је да замоли особље да носи заштитну одећу и маске – чак иако им је управа болнице рекла да то не чине.

“Гледали смо како нам долази све више и више пацијената, а размера инфекције само се ширила. Ускоро смо добили пацијенте који нису имали никакве везе са пијацом за коју смо веровали да је извор заразе”, рекла је.

Истовремено, кинеске власти су и даље инсистирале да нови вирус не може да се шири међу људима, иако су докази упућивали на потпуно другачију слику. Тек 20. јануара, Кина је званично потврдила да се Цовид-19 шири са особе на особу. У том тренутку број пацијената који су стизали у болнице у Вухану већ је био већи од 1.500 на дан, што је три пута више од просека, како је пренео Гардијан.

Аи Фен је описала у интервјуу драматичне призоре тих дана које никада неће заборавити – старијег мушкарца који ћутке прима потврду о смрти свог 32-годишњег сина, или старијег мушкарца којем је било толико лоше да није могао да изађе из аутомобила у болницу. Када је Фен стигла до његовог аута, већ је био мртав.

“Да сам знала да ће се то догодити, не би ме било брига за укор. Је*ено бих причала о томе с ким, где год, да сам то могла “, рекла је у интервјуу Аи Фен.

Извор: nova.rs

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину која је у Србији забрањена!