Србија и србске земље

Миша Ђурковић: Зашто протест испред САНУ

У суботу 16 јануара нас неколико је решило да дође испред зграде Српске Академије Наука и Уметности и да одржи јавно протестно обраћање. Ово ће, ако не грешим, бити први јавни протест српског народ против деловања српске академије за њених 180 година постојања. Ево разлога због којих то радимо.

Академије наука, заједно са матицама формиране су код европских народа као органи националног буђења и грађења савременог идентитета нације. Стандардизација, дефинисање, профилисање и полирање књижевног језика, критичко канонизовање историје, дефинисање етничких граница народа, сабирање културног блага, али и залагање за ослобађање и даље окупираних територија били су разумљиво најважнији задаци. Уз то су придолазиле и инжењерске, па природне науке, медицина, уметност и нове научне дисциплине које су се у међувремену рађале. Но идентитетска питања и јасна национална опредељеност увек су били приоритет.

Типски пример је Стојан Новаковић, председник ове институције од 1906. до 1915. године. Како је то у одличним монографијама показивао академик Михаило Војводић, он је сваки свој јавни положај и научно знање (од функције амбасадора, министра, председника владе председника партије, председника академије) усмеравао у националну пропаганду, помоћ и акцију према просторима Старе Србије, дакле Маћедоније, Косова и Метохије. Захваљујући тим напорима и интелектуалним припремама, држава и војска су 1912 и 1913 ослободили стару Србију и вратили је у састав државе што је потврђено Лондонским уговором.

Данас се међутим на челу те институције налази господин Владимир Костић, који континуирано већ пет година злоупотребљава своју јавну функцију да нас поучи како је Стојан Новаковић био будала те како Косово није наше и како од читаве те работе треба дићи руке.

Владимир Костић као приватно лице има наравно право да износи своје мишљење о Косову, Метохији и њиховом будућем статусу. На страну што је то мишљење, као став лекара који нема никаква знања, тренинг или радове о међународним односима, геополитици, значају културног идентитета или рудног богатства, апсолутно некомпетентно и неутемељено. И госпођа Бисерко нпр. износи своје идентичне ставове па то никоме не смета. Но, господин Костић у јавности не наступа као приватно лице већ као председник Српске академије науке и уметности.

Владимир Костић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Дакле сматрамо да је неприхватљиво да председник САНУ јавно наступа негирајући Устав државе која финансира академију. САНУ мора да буде носилац изградње културе владавине права, а не волунтаризма и хаоса. Затим, пошто господин Костић износи ове ставове као председник САНУ захтевамо да нас обавесте на којим је то форумима ове институције донета одлука да се са таквим ставовима иде у јавност и шири дефетизам међу народом. Да ли је то став одбора за Косово и Метохију, да ли је то став одељења за историјске науке или за друштвене науке на пример? Да ли је председништво заседало и на основу бројних научних конференција о Косову заузело став са којим је Костић овлашћен да иде у јавност?

На основу јавних наступа часних академика Оцића и Басте закључујемо да се ништа од тога није десило већ да господин Костић волунтаристички злоупотребљава функцију коју обавља за изношење личних апсолутно некомпетентних ставова брукајући тиме и институцију којом председава.

Због тога је наше обраћање усмерено према члановима САНУ. Тамо седе велика имена српске науке и уметности, али и велике патриоте и учитељи српске омладине. Стога морамо да питамо нпр. поменутог академика Војводића, Косту Чавошког, Матију Бећковића, Василија Крестића између осталог да ли господин Костић износи и њихов став? Ако не, зашто ћуте, зашто се макар не ограде од његових ставова или ураде нешто да скину љагу која ће трајно остати на њима и на институцији? Господин Костић наиме континуирано од 2015. наступа са оваквим ставовима, а САНУ га је упркос томе недавно изабрала за још један мандат!? Тако је постало нормално да ова институција забрани већ спремљену изложбу о Јасеновцу покојног академика Динка Давидова, да се Одељење за друштвене науке препусти агентима утицаја Џорџа Сороса и Светске банке, да се уместо скупова о демографској обнови праве скупови о „родној равноправности“ итд.

Поштована господо академици, ако нешто не урадите остаће забележено да сте ћутали о свему овоме и да је у ваше време по први пут српски народ дошао да протестује испред ваше институције јер ваш председник води политику супротну Уставу и елементарним интересима српског народа. Аферим!

Аутор: Миша Ђурковић

Извор: https://stanjestvari.com/2021/01/14/misa-djurkovic-zasto-protest-ispred-sanu/

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!