Природа и здравље

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА ПОКЛЕКЛО ПРЕД ЛОБИСТИМА

Да је у Србији важније да ли се неко осећа дискриминисано од тога да ли тај неко тиме угрожава здравствену безбедност, делимично је потврдило Министарство здравља Републике Србије 23.априла 2021. избацивши хомосексуалне односе са листе забрањених полних радњи из Правилника о ближим условима, критеријумима и начину избора, тестирања и процене даваоца репродуктивних ћелија и ембриона. Ипак, друга одредба којом давалац не може бити особа која има аналне односе је остала у Правилнику, што ипак говори да у Министарству здравља још увек неко размишља и о здрављу људи, а не само о сулудим диктатима LGBT лобија и њиховим институционалним покровитељима.

Свуда у свету донедавно је било забрањено хомосексуалцима да донирају органе, крв итд, јер је медицинска чињеница да такав начин живота носи вишеструко већи ризик од појединих обољења, него што је случај са хетеросексуалцима, али да је очигледно да је и у свету, а не само код нас, много битније да се неко не увреди него да се некоме сачува здравље и живот, тиме што ће му се указати на ризик по здравље…

Поставља се питање и да ли и примаоци донираног материјала имају право да знају – па чак и само да питају – да ли материјал потиче од особе која је хетеро или хомо – или ће и то бити дискриминација, остаје да видимо у пракси.

Острашћени, тоталитарни LGBT лобисти, умисливши да се читав свет окреће око њих и да на све релације у друштву, па и на здравље људи, мора да се гледа из њихове умишљене позиције, нису задовољни и неће се зауставити на овоме, већ врше даљи притисак на Министарство да се и ова одредба о аналним односима избаци, што можете прочитати у наставку вести које преносима са портала дневне новине Данас о овом случају.

„Министарство здравља Републике Србије изменило је једну од две дискриминаторне одредбе Правилника о ближим условима, критеријумима и начину избора, тестирања и процене даваоца репродуктивних ћелија и ембриона и тиме окончало двогодишњу непосредну институционалну дискриминацију ЛГБ особа”, наводи удружење Да се зна! у свом саопштењу објављеном на порталу дневне новине Данас.

„Претпрошле године на снагу је ступио Правилник којим је одређено да давалац репродуктивних ћелија, односно ембриона не може бити лице са “анамнезом” хомосексуалних односа у последњих пет година, као и да не може бити особа која има аналне односе. Да се зна! је заједно са удружењем Изађи! поднело притужбу Поверенику за заштиту равноправности који је утврдио дискриминацију и дао препоруку Министарству здравља да спорне одредбе усклади са Законом о забрани дискриминације“, наводи се у саопштењу.

Како подсећају у саопштењу, због непоступања по препоруци, Повереник је Министарству изрекао опомену крајем прошле године.

Министарство је 23. априла 2021. године обрисало одредбу којом се одређује да давалац не може бити особа са “анамнезом” хомосексуалних односа у последњих пет година како је Да се зна! и тражио.

„Међутим, одредба којом се забрањује особама које имају аналне односе нажалост није измењена, упркос томе што се њоме врши посредна дискриминација геј и бисексуалних мушкараца. Посредна дискриминација постоји ако се особа или група особа, због њеног односно њиховог личног својства, ставља у неповољнији положај актом, радњом или пропуштањем које је привидно засновано на начелу једнакости и забране дискриминације. Како је анални сексуални однос уобичајенији међу мушкарцима истополне или бисексуалне оријентације, него код особа хетеросексуалне оријентације, јасно је да наведена одредба више погађа и дискриминише геј и бисексуалне мушкарце“, објаснили су из удружења.

„Одлука Министарства да настави посредну дискриминацију геј и бисексуалних мушкараца изненађује још више уколико се узме у обзир да су се препоруке Повереника односиле на обе одредбе. Поред тога, Да се зна! је заједно са удружењем Партнери Србија организовао панел дискусију о дискриминаторном Правилнику на којој је учествовала представница Министарства која је том приликом показала да постоји заједничко разумевање проблема и спремност да се они у потпуности реше“, наводи се у саопштењу.

Удружење Да се зна! још једном је позвало Министарство „да без даљег одлагања у потпуности усклади Правилник са Законом о забрани дискриминације и то тако што ће одредбу из члана 2. став 2. тачка 4. Правилника изменити тако да као услов под којим особа може бити давалац буде прописано да особа нема незаштићен анални однос“. дневна новина ДАНАС

Извор: https://ifamnews.com/sr/udruzhenje-da-se-zna-ministarstvo-zdravlja-okonchalo-neposrednu-diskriminatsiju-lgbt-osoba

Хвала на поверењу! Молимо вас поделите, ширите истину!