Србија и србске земље

Министар Лончар у стану земунског клана

Министар здравља Златибор Лончар потписао је 2002. године уговор о куповини стана са супругом Сретка Калинића, најпознатијег убице земунског клана, открива Мрежа за истраживање криминала и корупције – КРИК. Лончар није желео да новинарима каже да ли је платио стан или га је добио као поклон од криминалаца. Уговор је потписан свега десет дана након смрти црногорског мафијаша за чије убиство Лончара оптужују сведоци сарадници са суђења земунском клану.

Пишу: Стеван Дојчиновић и Павле Петровић

Крајем лета 2002. на Веселина Божовића, мафијаша из Бијелог Поља, пуцали су чланови раковичког клана док је возио свој џип у београдском насељу Жарково. Његова жена и син, који су се возили у аутомобилу испред његовог, такође су погођени из калашњикова. Том приликом повређене су и две пролазнице. Рањени Божовић одмах је пребачен у Ургентни центар Клиничког центра Србије и деловало је да ће преживети.

Оно што Божовић није знао јесте да је и Душан Спасојевић, лидер злогласног земунског клана, тада најјаче криминалне организације у земљи, из непознатих разлога прижељкивао његову смрт – испричао је пред судом члан ове групе Дејан Миленковић Багзи четири године након овог догађаја.

Златибор Лончар, тада тридесетогодишњи лекар Ургентног центра, уместо да помогне Божовићу, убризгао му је нешто у инфузију од чега је наводно преминуо, објаснио је Багзи.
Награда за помоћ криминалном клану био је стан који му је Спасојевић купио, испричао је Багзи.
Други члан земунаца, Миладин Сувајџић, који је попут Багзија постао сведок сарадник, потврдио је информацију да је Лончар добио стан. Сувајџић је за земунску групу куповао „штекове“ – станове које су користили за скривање дроге и оружја, али и некретнине за поткупљивање оних који су радили за клан.

Багзи и Сувајџић ове тврдње изнели су 2004. и 2006, током суђења земунском клану за убиство премијера Зорана Ђинђића и друге злочине. За време полицијске акције Сабља 2003. године, овај злогласни криминални клан је разбијен, а његове вође убијене су у београдском предграђу Мељак.
Након сведочења земунаца, Лончар је негирао да је учествовао у убиству. Полиција против њега никада није поднела кривичну пријаву.

министар здравља Златибор Лончар
фото Драгана Удовичић

Десет година касније Лончар је постао моћна фигура српске политике. Именован је на место министра здравља, као особа од поверења премијера Александра Вучића.

Документа до којих су дошли новинари КРИК-а подударају се са Сувајџићевим и Багзијевим сведочењем. Новинари су пронашли доказ да је Лончар, свега десет дана након смрти Божовића, купио стан од члана земунског клана.

Стан

Стан у 61. блоку на Новом Београду, у Улици доктора Ивана Рибара, био је у власништву Јелене Калинић, супруге једног од најокрутнијих чланова земунске групе Сретка Калинића. Калинић, познат као Звер, вршио је ликвидације за криминалну групу, а своје жртве пребијао, мучио их струјом и био је ефикасан у уклањању лешева.

Некретнину величине 57 метара квадратних, Јелена Калинић купила је у априлу 2001. Након нешто више од годину дана, у септембру 2002, потписала је купопродајни уговор са Лончаром.

Лончар је, према уговору чију копију поседује КРИК, Калинићевој супрузи платио 1,8 милиона динара за стан (тадашњих 30.000 евра). На основу јавно доступних података, међутим, није могуће утврдити да ли је новац икада исплаћен. Лончар је девет месеци касније стан продао за 50.000 евра, испричали су људи који су га од њега купили.

зграда у 61. блоку у коме се налази стан

Данашњи власници стана, који су разговарали са новинаром КРИК-а и инсистирали да се њихова имена не спомену у тексту, рекли су да су за стан сазнали преко огласа. Новац су исплатили директно Лончару.

Златибор Лончар није пристао на интервју са новинарима КРИК-а у којем би објаснио своје везе са земунским кланом.

Ињекција

Чланови земунског клана сведочили су да су вође криминалне организације биле блиске неколицини лекара Ургентног центра. Њих су подмићивали да раде за криминалну групу када им је била потребна помоћ у болници, пише у сведочењима чије копије поседује КРИК.
Сувајџић је пред судом испричао да је Спасојевић послушне лекаре чашћавао некретнинама. Сетио се да је један од станова купљен у новобеоградским блоковима, али је погрешио број блока.

„Куповао је станове својим људима. Куповао је неким докторима… Доктор Лончар са Ургентног центра. Он је добио стан који је пре био стан од Сретка Калинића на Новом Београду на блоку 60“, рекао је Сувајџић.

Багзи, који је био близак Спасојевићу пред судом је изнео исте тврдње. Рекао је да је Лончар учествовао у убиствима, као и да је редовно посећивао седиште клана у Шилеровој улици у Земуну.
„Сваки други дан је био код нас у Шилеровој, долазио тамо, чак је учествовао у неким убиствима доктор Лончар и он му је за то и поклонио тај стан у блоку 61“, рекао је Багзи.

Сретко Калинић и Душан Спасојевић

Пред судом је Багзи изјавио да је Лончар помогао у ликвидацији Веселина Божовића. Сведочио је и да је други лекар, Мирослав Рисовић, такође радио за земунски клан.

„(Божовић) је преживео тада и доктор Лончар је дошао код Душана. Душан је, због ког разлога не знам, то наредио (убиство Божовића). Ја сам био ту када је прво рекао Рисовићу да уради то, а Рисовић се био нешто предомишљао – сад ће за три сата, за два сата, па ће онда касније. И онда је доктор Лончар дошао и рекао да је он то завршио… У Ургентном центру, да му је он убризгао неку ињекцију, нешто у инфузију и да је он то завршио“, испричао је Багзи.

Рисовић је напустио Србију после акције Сабља и отишао у Канаду. Новинари КРИК-а нису успели да дођу до њега.

Један од полицајаца који је радио на овом случају и који из страха од освете не жели да открије своје име, рекао је новинарима КРИК-а да није било могуће процесуирати лекаре само на основу сведочења криминалаца, будући да није било других доказа.

Лончар је у изјави за РТС пре десет година признао да је саслушан у полицији, али је негирао било какву умешаност у убиство.

Супруга брани нарко картел

Министрова супруга, адвокатица Весна Лончар, бранила је чланове криминалне групе Дарка Шарића у поступку за шверц кокаина у Специјалном суду. Ангажовала су је два члана нарко-картела – Дарко Тошић и Ненад Новаковић. Заступала је и познатог криминалца Сретена Јоцића званог Јоца Амстердам у поступку за убиство хрватског новинара Иве Пуканића. Она је адвокатица и Андреју Вућићу, брату премијера Србије, и Предрагу Малом, брату градоначелника Београда Синише Малог, у суђењу жандармима који су ову двојицу физички напали током Параде поноса. Председница је надзорног одбора Поште Србије.
Златибор и Весна Лончар поседују дуплекс од 75 метара квадратних у центру Београда, према подацима из катастра. Стан су за 180.000 евра купили 2009. године, пише у уговору до којег су дошли новинари КРИК-а. Весна је власница и стана од 82 квадрата на Новом Београду који је добила на поклон од бившег супруга.

За крај погледајте занимљиви видео прилог о др. Лончару , министру здравља српском …ИЗВОР- КРИК- https://www.krik.rs/ministar-loncar-u-stanu-zemunskog-klana/